HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Vleermuiswouw - Macheiramphus alcinus

Vleermuiswouw

Macheiramphus alcinus

Nederlands VLEERMUISWOUW

Macheiramphus alcinus (Westermann, 1851)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Macheiramphus
English Bat hawk Français Milan des chauves-souris
Deutch Fledermausaar Italiano Sparviro dei pipistrelli
Polish Gackozer Português Gavião morcegueiro
Svenska fladdermusvråk Español Milano Murcielaguero
Dansk Flagermusglente Russkiy Широкоротый коршун

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 670 tot 6.700 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Macheiramphus alcinus heeft 3 ondersoorten:
- Macheiramphus alcinus alcinus
- Macheiramphus alcinus papuanus
- Macheiramphus alcinus anderssoni

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 41 - 51 cm
Spanwijdte : 95 - 120 cm
Gewicht : circa 600 - 650 gram

Kenmerken Kenmerken:
De vleermuiswouw is een middelgrote roofvogel met valkachtige vorm, een smalle, kleine snavel, grote ogen, een korte staart en kleine kop. De nominaat M. alcinus alcinus vertoont seksueel dimorfisme; de vrouwtjes zijn gemiddeld 6% groter dan mannetjes.

Juveniele en onvolwassen vogels hebben bijna dezelfde kenmerken als volwassen vogels; hun verenkleed heeft echter meer wit aan de onderzijde. Ze hebben ook een borstband van bruine spikkels. De iris van jonge vogels is bruin voor ze de uiteindelijke gele kleur verkrijgen.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De vleermuiswouw is een plaatselijk algemeen voorkomende vogel in de nabijheid van kalksteengrotten of bos met veel holle bomen waar veel vleermuizen verblijven. Deze roofvogel heeft een enorm groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) uiterst gering.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De dieren voeden zich voornamelijk met vleermuizen en kleine vogels. Als een van de weinige roofvogels jagen ze na zonsondergang. Ze broeden in grote delen van het verspreidingsgebied niet in vaste seizoenen, het broedseizoen hangt grotendeels af van de beschikbaarheid van voedsel.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:
Het monotypische geslacht Macheiramphus had lang een onduidelijke positie binnen de familie van de havikachtigen. De nauwst verwante soorten bleken na DNA-analyse de wurgarend (Morphnus guianensis), de harpij (Harpia harpya) en de Nieuw-Guinese harpij-arend (Harpyopsis novaeguineae).

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Brunei Darussalam, Indonesië, Maleisië, Myanmar, Papoea-Nieuw-Guinea; Thailand.

FOTOGALERIE

 


Vleermuiswouw - Macheiramphus alcinus
Vleermuiswouw - Macheiramphus alcinus
Vleermuiswouw - Macheiramphus alcinus
Vleermuiswouw - Macheiramphus alcinus
Vleermuiswouw - Macheiramphus alcinus
Vleermuiswouw - Macheiramphus alcinus
Vleermuiswouw - Macheiramphus alcinus
Vleermuiswouw - Macheiramphus alcinus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites