HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Wurgarend - Morphnus guianensis

Wurgarend

Morphnus guianensis

Nederlands WURGAREND

Morphnus guianensis (Daudin, 1800)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Morphnus
English Crested Eagle Français Harpie huppée
Deutch Würgadler Italiano Aquila crestata della Guiana
Polish Harpia gujanska Português Gaviao de penacho
Svenska Amazonörn Español Arpía Menor
Dansk Guyanatopørn Russkiy Гвианская гарпия

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2017
► Eerdere publicaties...
2016 — Near Threatened (NT)
2012 — Near Threatened (NT)
2008 — Near Threatened (NT)
2004 — Near Threatened (NT)
2000 — Unknown (LR/NT)
1994 — Unknown (LR/NT)
1988 — Threatened (T)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Morphnus guianensis heeft 1 ondersoort:
- Morphnus taeniatus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 71 - 89 cm
Spanwijdte : 138 - 154 cm
Gewicht : (M) circa 1275 gram / (V) circa 1750 - 1948 gram

Kenmerken Kenmerken:
De wurgarend bereikt een lengte van 71 tot 89 centimeter. Hij lijkt sterk op de harpij en de twee soorten zijn dan ook moeilijk van elkaar te onderscheiden. De belangrijkste verschillen zijn dat de wurgarend iets kleiner is en zwakkere poten en klauwen heeft. Een volwassen wurgarend heeft een grijszwarte kop en de rest van het lichaam is donkergrijs of bruinzwart van kleur. De staart is zwart met drie grijswitte banden. De keel, borst en onderzijde van het lichaam zijn lichtgrijs gekleurd. Hij kan net als de harpij een grote kuif opzetten. De brede vleugels en de lange staart stellen deze arend in staat goed te manoeuvreren bij zijn vluchten door het regenwoud. De poten zijn niet bevederd.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Vooral vochtige gebieden, zoals rivier- en kustbossen zijn favoriet.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Kleine apen zoals kapucijnapen, tamarins, en wollige apen. Andere prooien van zoogdieren kunnen tal van boomknaagdieren omvatten, evenals opossums en kinkajous. Verschillende studies hebben ook gewezen op de overvloed aan slangen (zowel boom- als landvariëteiten) en andere reptielen (voornamelijk hagedissen) in hun prooibasis, maar de relatieve frequentie van verschillende soorten prooien varieert blijkbaar sterk op individueel niveau.

Voortplanting Voortplanting:
De wurgarend wordt bijna altijd alleen of in paren waargenomen. Het broedseizoen is van maart tot april (de grens tussen het droge seizoen en het natte seizoen in de tropen) en verder. Het nest is vaak enorm, maar heeft een ondiepe kop en bevindt zich meestal in de hoofdvork van een grote boom, vaak verborgen in de buurt van de kruin in het groen.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië, Belize, Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador , Frans Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Nicaragua, Panama, Peru, Suriname, Venezuela.

FOTOGALERIE

 


Wurgarend - Morphnus guianensis
Wurgarend - Morphnus guianensis
Wurgarend - Morphnus guianensis
Wurgarend - Morphnus guianensis
Wurgarend - Morphnus guianensis
Wurgarend - Morphnus guianensis
Wurgarend - Morphnus guianensis
Wurgarend - Morphnus guianensis
Wurgarend - Morphnus guianensis
Wurgarend - Morphnus guianensis
Wurgarend - Morphnus guianensis
Wurgarend - Morphnus guianensis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites