HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Harpijarend - Harpyopsis novaeguineae

Harpijarend

Harpyopsis novaeguineae

Nederlands HARPIJAREND

Harpyopsis novaeguineae (Salvadori, 1875)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Harpyopsis
English Papuan Eagle Français Aigle de nouvelle-guinée
Deutch Papuaadler Italiano Arpia della Nuova Guinea
Polish Harpia papuaska Português Águia papua
Svenska Papuaörn Español Arpía Papúa
Dansk Papuatopørn Russkiy Новогвинейская гарпия

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Vulnerable (VU)
2008 — Vulnerable (VU)
2004 — Vulnerable (VU)
2000 — Vulnerable (VU)
1996 — Vulnerable (VU)
1994 — Vulnerable (VU)
1988 — Threatened (T)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 2.500 tot 9.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch)

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 72 - 90 cm
Spanwijdte : 121 - 157 cm
Gewicht : (M) 1600 - 2400 gram / (V) 1600 - 2400 gram

Kenmerken Kenmerken:
Deze grote arend heeft korte en brede vleugels, een lange staart en afgeronde, blote benen, een gele kuif in een korte borstel. Het einde van de gevouwen vleugels bereiken nauwelijks de onderkant van de staart. Bij mannelijke volwassen vogels zijn de veren van boven grijsbruin met donkere balken en crèmegekleurde grenzen. De staart heeft 4 of 5 banden naast een brede zwarte eindband.

De onderzijde is crème kleurig, met op de keel en borst meer of minder subtiele grijs en bruin gevlekte flanken. Gezien tijdens de vlucht van onderaf, zijn de onderste delen room kleurig, wat contrasteert met het donkerdere hoofd. Bandering en de zwarte eindband zijn goed te onderscheiden op de grijze achtergrond.

Vlucht Vlucht:
Deze vogel is een vrij rustige eenling. Hij vliegt laag. Hij vliegt op een hoogte van 30 of 60 meter boven de grond. Het is niet vlak zeer zelden. Wanneer hij jaagt, duikt hij met hoge snelheid naar beneden en laat zich op zijn prooi vallen.

Habitat Habitat:
De meest voorkomende habitat zijn de primaire bossen. Maar deze vogel komt ook vaak voor op open plekken en gebieden in de nabijheid van savanne en penselen tot 3200 meter grootte. Deze soort is endemisch in Nieuw-Guinea, waar het bijna op het hele eiland voorkomt, met uitzondering van het schiereiland Vogelkop in West-Papoea te Milne Bay, in het verre oosten.

Geluid Geluid:
Piepen als een trompet.

Voedsel Voedsel:
Dit zeer effectieve roofdier slaat relatief grote dieren zoals opossums, ratten en zelfs honden en varkens. Ook eet deze vogel hagedissen en soms ook vogels.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Nieuw-Guinea (Papoea, voormalig Iryan Jaya, Indonesië en Puapua Nieuw Guinee).

FOTOGALERIE

 


Harpijarend - Harpyopsis novaeguineae
Harpijarend - Harpyopsis novaeguineae
Harpijarend - Harpyopsis novaeguineae
Harpijarend - Harpyopsis novaeguineae
Harpijarend - Harpyopsis novaeguineae
Harpijarend - Harpyopsis novaeguineae
Harpijarend - Harpyopsis novaeguineae
Harpijarend - Harpyopsis novaeguineae







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites