HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Vechtarend - Polemaetus bellicosus

Vechtarend

Polemaetus bellicosus

Nederlands VECHTAREND

Polemaetus bellicosus (Daudin, 1800)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Polemaetus
English Martial eagle Français Aigle martial
Deutch Kampfadler Italiano Aquila marziale
Polish Wojownik zbrojny Português Águia marcial
Svenska Stridsörn Español Águila Marcial
Dansk Kampørn Russkiy Боевой орёл

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2017 — Vulnerable (VU)
2016 — Vulnerable (VU)
2013 — Vulnerable (VU)
2012 — Near Threatened (NT)
2009 — Near Threatened (NT)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Polemaetus bellicosus heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 78 - 96 cm
Spanwijdte : 188 - 227 cm
Gewicht : (M) 3000 - 6200 gram / (V) 3000 - 6200 gram

Kenmerken Kenmerken:
Het is een vrij grote arend, dat wil zeggen gemiddeld kleiner dan de Europese Zeearend (4-5 kg; spanwijde 200 tot 245 cm). In zit is het een breedgeschouderde en daardoor indrukwekkend arend, met donkerbruine bovendelen, kop en borst en een forse zwarte snavel. De buikzijde is wit met grote donkere spikkels, de ondervleugels zijn donkerbruin. Aan de achterzijde van de kop bevindt zich een korte kuif.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Deze soort komt voor in Afrika, bezuiden de Sahara in open landschappen, van halfwoestijnen en steppen tot laaggebergten en bossavannes.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De vechtarend kan prooien groter dan zichzelf doden, zoals bijvoorbeeld een jonge antilope of een jong wrattenzwijn. Zijn vaste prooien zijn echter gewervelde dieren die tussen de 1 en de 5 kg wegen, zoals hazen, mangoesten en varanen. De arend predeert ook op pluimvee en ander klein vee. Bij mooi weer zeilt hij langdurig rond op zoek naar prooi om daarna plotseling in een lange ondiepe duik achter een prooi aan te jagen, daarbij soms gebruikmakend van dekking.

Voortplanting Voortplanting:
Vechtarenden zijn monogame vogels en vormen paren voor het leven. Het wijfje maakt de nestelplaats boven in een boom, ze legt daarin één ei waarop ze 47 tot 51 dagen broedt. Het ei komt vroeg in het droge seizoen uit, zodat de jonge vogel in het natte seizoen, als er genoeg voedsel is, veren krijgt. Na 96 tot 99 dagen verlaat het jong het nest, maar onvolwassen vogels blijven 8 tot 12 maanden afhankelijk van de ouders.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Benin; Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Malawi, Mali, Mauritanië, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Siërra Leone, Somalië, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo. Oeganda. Zambia. Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Vechtarend - Polemaetus bellicosus
Vechtarend - Polemaetus bellicosus
Vechtarend - Polemaetus bellicosus
Vechtarend - Polemaetus bellicosus
Vechtarend - Polemaetus bellicosus
Vechtarend - Polemaetus bellicosus
Vechtarend - Polemaetus bellicosus
Vechtarend - Polemaetus bellicosus
Vechtarend - Polemaetus bellicosus
Vechtarend - Polemaetus bellicosus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Vechtarend - Polemaetus bellicosus

© Dhr. Dhr. Hellebuyck - 14 oktober 2010
Locatie : Nationale park Murchison Falls, Oeganda, Afrika
Camera: Konica Minolta DiMAGE Z3
Lens: Sigma APO 150-500 mm F4,5

Top 1000 Birding Websites