HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Zwartearend - Aquila verreauxii

Zwartearend

Aquila verreauxii

Nederlands ZWARTE AREND

Aquila verreauxii (Lesson, 1830)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Aquila
English Verraux's eagle Français Aigle de Verreaux
Deutch Kaffernadler Italiano Aquila di Verreaux
Polish Orzel czarny Português Águia-preta
Svenska Klippörn Español Aguila cafre
Dansk Verreauxørn Russkiy Кафрский орёл

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 90 cm
Spanwijdte : 225 - 245 cm
Gewicht : (M) 3800 gram / (V) 4800 gram

Kenmerken Kenmerken:
Volwassen vogels zijn vanaf ongeveer het 5de levensjaar grotendeels zwart gekleurd, met een witte stuit en twee witte strepen, die op de rug een opvallende V-vormen, waaraan ze gemakkelijk te herkennen zijn. Bovendien hebben ze aan de basis van de handpennen een lichte vlek; ook jonge vogels vertonen dit vleugelveld. Verder zijn jonge vogels meer bruingeel met een geelwitte buik. Volwassen Zwarte Arenden kunnen dankzij hun contrastrijke tekening met geen enkele andere soort worden verward. Ook juveniele en immature Zwarte Arenden zijn dankzij hun typische vleugelvorm gemakkelijk te onderscheiden van de jongen van andere Aquila-soorten (Keizerarend, Steppearend, Steenarend). De armvleugel is aan de basis smal en in het midden breed.

Vlucht Vlucht:
De Zwarte Arend kan dankzij de sterke opgaande luchtstromingen langs de opgewarmde rotswanden van zijn broedgebied grote afstanden afleggen zonder één vleugelslag. Daarbij kan hij afremmen met zijn staart of door een nonchalant ogende vleugelslag versnellen. Deze manier van jagen is er geheel op gericht om zijn belangrijkste prooidier, de klipdas, te verrassen. De arenden zweven dicht langs de rotsen, om plotseling om de hoek op te duiken en zo een grazende of zonnende klipdas te vangen. Vaak jagen beide partners van een paar samen, om elkaar aan te vullen, ook met een stootduik vanaf grote hoogte of vanaf een zitplaats.

Habitat Habitat:
In Noord-Afrika komt deze arend alleen voor in ruige, woestijnachtige gebergten, ver van de menselijke bewoning. In Oost- en Zuid-Afrika, waar de soort ten dele wijdverbreid is, bewoont hij droge savannen met rotsformaties en de landschappen van de Oost-Afrikaanse Grote Slenk.

Geluid Geluid:
De Zwarte Arend laat zich relatief zelden horen. In de baltstijd ie een langgerekt ‘hiii-ouh’ te horen, bij opwinding een luid ‘chei-ouw’.

Voedsel Voedsel:
Naast de klipdassen, die 90% van het voedsel kunnen uitmaken, worden ook jonge antilopen, hazen, parelhoenders en frankolijnen buitgemaakt.

Voortplanting Voortplanting:
Zwarte Arenden worden op een leeftijd van vier jaar geslachtsrijp. Het nest wordt meestal op de rotsen gebouwd, vaak vrij liggend en blootgesteld aan de felle zonneschijn. Op een bepaald moment van de dag ligt het echter in de schaduw van nabije struiken of overhangende rotsen. Het nest is doorgaans 60 – 180 cm hoog, met een doorsnede tot 240 cm. Begin van de leg in Arabië in januari, in Ethiopië in november of december.

Legselgrootte 1-3 eieren (77x59 mm; 150 gram), met slechts enkele bruine vlekken op een lichte ondergrond. Leginterval 4 dagen. Broedduur 44-46 dagen. Verblijfsduur van de jongen in het nest 95-99 dagen.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola; Botswana; Centraal Afrikaanse Republiek; Tsjaad; Djibouti; Egypte; Eritrea; Eswatini; Ethiopië; Israël; Jordanië; Kenia; Lesotho; Malawi; Mozambique; Namibië; Niger; Oman; Saoedi-Arabië; Somalië; Zuid-Afrika; Zuid Soedan; Soedan; Tanzania, Verenigde Republiek; Oeganda; Jemen; Zambia; Zimbabwe

FOTOGALERIE

 


Zwartearend - Aquila verreauxii
Zwartearend - Aquila verreauxii
Zwartearend - Aquila verreauxii
Zwartearend - Aquila verreauxii
Zwartearend - Aquila verreauxii
Zwartearend - Aquila verreauxii
Zwartearend - Aquila verreauxii
Zwartearend - Aquila verreauxii
Zwartearend - Aquila verreauxii
Zwartearend - Aquila verreauxii
Zwartearend - Aquila verreauxii
Zwartearend - Aquila verreauxii
Zwartearend - Aquila verreauxii
Zwartearend - Aquila verreauxii







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites