HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Zeearend - Haliaeetus albicilla

Zeearend

Haliaeetus albicilla

Nederlands ZEEAREND

Haliaeetus albicilla (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Haliaeetus
English White-tailed eagle Français Pygargue à queue blanche
Deutch Seeadler Italiano Aquila di mare
Polish Bielik Português Águia-rabalva
Svenska Havsörn Español Pigargo europeo
Dansk Havørn Russkiy Орлан-белохвост

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2005 — Least Concern (LC)
2004 — Near Threatened (NT)
2000 — Unknown (LR/NT)
1994 — Unknown (LR/NT)
1988 — Threatened (T)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend  Populatie trend van deze soort neemt toe.
Er leven naar schatting 20.000 tot 49.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn twee ondersoorten gemeld:
- Haliaeetus albicilla albicilla
- Haliaeetus albicilla groenlandicus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 77 - 95 cm
Spanwijdte : 210 - 245 cm
Gewicht : (M) 4100 - 4600 gram / (V) 5200 - 6900 gram

Kenmerken Kenmerken:
Bij oude vogels is de staart sneeuwwit, terwijl hij bij onvolwassen vogels eerst donker is en pas na meerdere ruien wit wordt. De wijfjes zijn veelal groter dan de mannetjes, maar dit is alleen te zien als men ze naast elkaar ziet. Jonge vogels zijn over het algemeen donkerder dan oude vogels. Dat geldt vooral voor de kop, de snavel en de staart. Van andere grote arenden zijn ze te onderscheiden door de korte, wigvormige staart en - van dichtbij - door de kolossale snavel.

Vlucht Vlucht:
In de vlucht is de zeearend te herkennen aan zijn opvallende grootte, met een spanwijdte van bijna 2p m, bovendien aan de brede, plankvormige vleugels, die aan de uiteinde sterk "gevingerd" zijn en de relatief korte "wigvormige" staart.

Habitat Habitat:
Een enigszins stabiel bestand van de zeearend vindt men in midden Europa alleen nog in Oostelijk Duitsland met ca. 120 broedparen en in Polen met ca, 220 broedparen. De in Sleeswijk-Holstein broedende 4-5 thans 6 paren worden sedert 1968 bewaakt door medewerkers van het "Zeearend beschermingsproject". In Hongarije zijn nog 15 - 20 paren, in Tsjechië en Slowakije sinds korte tijd weer 5 paar. In de overige gebieden van Midden-Europa komt de zeearend tussen oktober en maart vrij regelmatig voor als doortrekker respectievelijk wintergast. Het waarnemen van een zeearend in zijn omgeving - bij meren of rivieren - is steeds weer een bijzondere belevenis.

Geluid Geluid:
Zeearenden zijn tijdens het baltsen en in de broedtijd erg luidruchtig. Het mannetje roept een luid, in kracht toenemend "krick-rick-rick, het wijfje een wat dieper "rack-rack-rack", dat vaak meer dan 10 keer achter elkaar wordt geroepen. Niet zelden roepen de vogels in duet. Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
De zeearend jaagt vanaf een uitkijkpost of laag boven de grond vliegend. Zijn voornaamste voedsel bestaat uit vissen en watervogels. De vissen (bijvoorbeeld karpers) worden gegrepen in een lage zweefvlucht als die in rustig respectievelijk ondiep water dicht onder het wateroppervlak zwemmen.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:
Er zijn geen ondersoorten. De Groenlandse Zeearenden worden vanwege hun uitzonderlijke grootte vaak als aparte ondersoort Haliaeetus Albicilla groenlandicus, beschouwd, maar deze populatie vormt het einde van een cline, die in een lijn van zuidoost naar noordwest dwars door Europa loopt.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Afghanistan; Albanië; Armenië; Oostenrijk; Azerbeidzjan; Wit-Rusland; Bulgarije; China; Kroatië; Tsjechië; Denemarken; Estland; Finland; Georgië; Duitsland; Griekenland; Groenland; Hongarije; IJsland; Iran, Islamitische Republiek; Japan; Letland; Litouwen; Moldavië; Montenegro; Noord-Macedonië; Noorwegen; Polen; Roemenië; Russische Federatie (Europees Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland); Servië; Slowakije; Slovenië; Zweden; Kalkoen; Oekraïne.

Broedgebied:

Kazachstan; Mongolië; Russische Federatie (Oost-Aziatisch Rusland); Turkmenistan.

FOTOGALERIE

 


Zeearend - Haliaeetus albicilla
Zeearend - Haliaeetus albicilla
Zeearend - Haliaeetus albicilla
Zeearend - Haliaeetus albicilla
Zeearend - Haliaeetus albicilla
Zeearend - Haliaeetus albicilla
Zeearend - Haliaeetus albicilla
Zeearend - Haliaeetus albicilla
Zeearend - Haliaeetus albicilla
Zeearend - Haliaeetus albicilla
Zeearend - Haliaeetus albicilla
Zeearend - Haliaeetus albicilla
Zeearend - Haliaeetus albicilla
Zeearend - Haliaeetus albicilla







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Zeearend - Haliaeetus albicilla

© Dhr. Peter Dresselhuizen - 28 november 2007
Locatie : Nederland
Camera: Canon 40D
Lens: Canon 100 - 400 mm

Zeearend - Haliaeetus albicilla

© Dhr. Peter Dresselhuizen - 28 november 2007
Locatie : Nederland
Camera: Canon 40D
Lens: Canon 100 - 400 mm

Zeearend - Haliaeetus albicilla

© Dhr. Peter Dresselhuizen - 28 november 2007
Locatie : Nederland
Camera: Canon 40D
Lens: Canon 100 - 400 mm

Top 1000 Birding Websites