HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus

Kroonarend

Stephanoaetus coronatus

Nederlands KROONAREND

Stephanoaetus coronatus (Linnaeus, 1766)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Stephanoaetus
English Crowned hawk-eagle Français Aigle couronné
Deutch Kronenadler Italiano Aquilastore coronato
Polish Wojownik wspanialy Português Águia coroada
Svenska Kronörn Español Águila Coronada
Dansk Kronørn Russkiy Венценосный орёл

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2016 — Near Threatened (NT)
2012 — Near Threatened (NT)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 5.000 tot 50.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Stephanoaetus coronatus heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 80 - 99 cm
Spanwijdte : 153 - 180 cm
Gewicht : (M) 2700 - 4100 gram / (V) 3200 - 4700 gram

Kenmerken Kenmerken:
De kroonarend is een hele grote arend. Met een lengte van 80 tot 99 cm is het de vijfde grootste arend ter wereld. Het vrouwtje is met een gewicht van 3,2–4,7 kg ongeveer 10 -15% groter dan het mannetje, met een gewicht van 2,55–4,12 kg.

Qua gewicht staat deze arendsoort op de 9de plaats. De spanwijdte varieert typisch van 1,53 tot 1,81 meter. De grootste geregistreerde spanwijdte voor een vrouw was 1,9 meter, met een spanwijdte van maximaal 2 meter. De spanwijdte van deze arend is vrij klein voor de grootte van de vogel, aangezien hij ongeveer even breed is als die van een steenarend of een slangenarend (Circaetus gallicus), een soort die ongeveer de helft weegt als een kroonarend.

De ietwat vierkante en ronde vleugels zijn echter vrij breed en breder dan bijvoorbeeld de veel langer gevleugelde steenarend. De vleugelmorfologie van de soort geeft hem wendbaarheid in zijn dichtbeboste omgeving.

De kroonarend heeft een behoorlijk opvallend verenkleed. De kop is donker tot rufous-getint bruin met een prominente, vaak verhoogde zwarte puntige kam, die het hoofd een ietwat driehoekige uitstraling kan geven. De bovendelen van een volwassene zijn zwartbruin-grijs van kleur, met een variabele tint blauw. De keel is bruin terwijl de buik en borst wit zijn, dicht bedekt met zwartachtige staven en vlekken, variabel gemarkeerd met crème of rijke buff-rufous kleuring. De vleugelpremaries zijn wit aan de basis, breed getipt met zwart en doorkruist door twee zwarte balken.

De staart is zwart met bruingrijze banden. De dijen en benen zijn zwart en wit gevederd. De onderdekveren van volwassenen hebben een kastanjekleur, licht gevlekt met zwart. De volwassen kroonarend heeft ogen die kunnen variëren van geel tot bijna wit, een washuid en voeten van een okergele kleur en zwarte klauwen.

Vlucht Vlucht:
In het wild is een verkeerde identificatie van een volwassene onwaarschijnlijk dankzij het gedrag en de stem van de soort. De sterk gebarsten buitenvleugels en staart zijn allemaal diagnostisch tijdens de vlucht. Verdere vereenvoudiging van identificatie, details zoals de kam, de rechtopstaande zitpositie van de vogel en de grote afmetingen zijn uniek voor dit dier. Hoewel ze qua grootte enigszins verschillen, is het seksuele dimorfisme van de geslachten naar grootte relatief bescheiden en het is onwaarschijnlijk dat adelaars hierdoor alleen worden gesekst. Het mannetje onderscheidt zich echter door zijn snellere vleugelslagen (4 of 5 per seconde) ten opzichte van het tragere vrouwtje.

Habitat Habitat:
De kroonarend leeft in de regenwouden van Centraal- en Oost-Afrika maar hij komt ook in Zuid-Afrika voor. Hij komt voor in Zuid-Soedan en westelijk Ethiopië, van Sierra Leone tot zuidelijk Kenia, oostelijk Zuid-Afrika en noordelijk Angola.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Deze roofvogel jaagt op onder andere apen, vogels, vleermuizen (hondsvleermuis) en grote hagedissen als varanen.

Voortplanting Voortplanting:
De kroonarend heeft een van de meest langdurige kweekcycli van alle vogels. Het is gebruikelijk dat roofvogels die in de tropen leven een relatief lange broedperiode hebben. Kroonarendparen broeden eens in de twee jaar; een enkele kweekcyclus duurt ongeveer 500 dagen. De meeste andere arendsoorten voltooien een kweekcyclus in minder dan zes maanden, of in ongeveer 35% van de tijd die de kroonarend nodig heeft.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Burundi, Kameroen, Kongo, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Ethiopië, Gabon, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Liberia, Malawi, Mozambique, Nigeria, Rwanda, Senegal, Siërra Leone, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Kroonarend - Stephanoaetus coronatus
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus
Kroonarend - Stephanoaetus coronatus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites