HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Zwartborst slangenarend - Circaetus pectoralis

Zwartborst slangenarend

Circaetus pectoralis

Nederlands ZWARTBORST SLANGENAREND

Circaetus pectoralis (A. Smith, 1829)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Circaetus
English Black-chested Snake-Eagle Français Circaète à poitrine noire
Deutch Schwarzbrust Schlangenadler Italiano Biancone pettonero
Polish Gadozer bialobrzuchy Português Águia cobreira de peito preto
Svenska Svartbröstad ormörn Español Culebrera Pechinegra
Dansk Hvidbuget Slangeørn Russkiy Черногрудый змееяд

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2006 — Least Concern (LC)
2004 — Not Recognized (NR)
2000 — Not Recognized (NR)
1994 — Not Recognized (NR)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is onbekend.

Ondersoorten Circaetus pectoralis heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 63 - 71 cm
Spanwijdte : 160 - 185 cm
Gewicht : (M) circa 1180 - 2260 gram / (V) circa 1200 - 2300 gram

Kenmerken Kenmerken:
Deze roofvogel heeft krachtige onbevederde poten met korte tenen, die door een gesloten schubbenpantser zijn beschermd tegen slangenbeten. De borststreek is wit. De grote kop is voorzien van gele ogen.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De zwartborstslangenarend heeft een groot verspreidingsgebied dat reikt van het oosten van Soedan en Ethiopië tot in Zuid-Afrika. Ze zeilen vaak rond boven onbegroeide hellingen in het heuvelland, waarbij ze soms staan te bidden.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De zwartborstslangenarend eet vooral slangen, maar ook hagedissen, vogels, vleermuizen en vissen staan op het menu.

Voortplanting Voortplanting:
Het vrouwtje legt één enkel ei en bebroedt dit 48 dagen. Het jong wordt door beide ouders gevoerd, zelfs nog tot 6 maanden na het uitvliegen.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Botswana, Burundi, Kongo, Ethiopië, Kenia, Lesotho, In Malawi, Mozambique, Namibië, Rwanda, Somalië, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Oeganda, Zambia, Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Zwartborst slangenarend - Circaetus pectoralis
Zwartborst slangenarend - Circaetus pectoralis
Zwartborst slangenarend - Circaetus pectoralis
Zwartborst slangenarend - Circaetus pectoralis
Zwartborst slangenarend - Circaetus pectoralis
Zwartborst slangenarend - Circaetus pectoralis
Zwartborst slangenarend - Circaetus pectoralis
Zwartborst slangenarend - Circaetus pectoralis
Zwartborst slangenarend - Circaetus pectoralis
Zwartborst slangenarend - Circaetus pectoralis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Zwartborst slangenarend - Circaetus pectoralis

© Dhr. H. Hellebuyck - december 2011
Locatie : Omovallei, Ethiopië (Afrika)
Camera: Nikon Coolpix P500
Lens:

Top 1000 Birding Websites