HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Indische gier - Gyps indicus

Indische gier

Gyps indicus

Nederlands INDISCHE GIER

Gyps indicus (Scopoli, 1786)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Gyps
English Long-billed Griffon Français Vautour indien
Deutch Dünnschnabelgeier Italiano Grifone indiano
Polish Sep indyjski Português Grifo de bico comprido
Svenska Indisk gam Español Buitre Picofino
Dansk Langnæbbet Grib Russkiy Индийский гриф

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2016 — Critically Endangered (CR)
2015 — Critically Endangered (CR)
2013 — Critically Endangered (CR)
2012 — Critically Endangered (CR)
2010 — Critically Endangered (CR)
2009 — Critically Endangered (CR)
2008 — Critically Endangered (CR)
2004 — Critically Endangered (CR)
2002 — Critically Endangered (CR)
2000 — Not Recognized (NR)
1994 — Not Recognized (NR)
1988 — Not Recognized (NR)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 30.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Gyps indicus is gesplitst in 2 soorten:
- Gyps indicus
- Gyps tenuirostris

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 83 - 91 cm
Spanwijdte : 195 - 258 cm
Gewicht : (M) circa 5500 gram / (V) circa 6300 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Indische gier is kleiner en minder zwaar gebouwd dan de vale gier uit Europa en weegt tussen de 5,5 en 6,3 kilogram. Net als de meeste gieren is de Indische gier voornamelijk een aaseter. Zijn lichaam en verborgen veren zijn bleek, zijn pennen zijn donkerder. Zijn vleugels zijn breed en zijn staartveren kort. Het hoofd en de nek zijn bijna kaal en de snavel is vrij lang.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Indische gier komt voor in zuidoostelijk Pakistan en zuidelijk India waar ze tijdens de broedtijd in kleine kolonies te vinden zijn.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Voedt zich uitsluitend met aas, voornamelijk vee.

Voortplanting Voortplanting:
In Pakistan worden de meeste eieren in november gelegd en jongen van half maart tot half mei.

Overige Overige:
Net als de Bengaalse gier die in hetzelfde gebied voorkomt, ondervindt de Indische gier ook schade door de pijnstiller diclofenac die gebruikt wordt door veeboeren. Deze stof is dodelijk giftig voor gieren. Deze gier was rond 1985 veel algemener. Tussen het midden van de jaren 1990 en het begin van de 21ste eeuw is deze gier met 97% afgenomen. Als het middel diclofenac wordt vervangen door ketoprofen, blijft er schade aan de gierenpopulatie doordat dit middel ook giftig voor deze roofvogels is.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
India, Pakistan.

FOTOGALERIE

 


Indische gier - Gyps indicus
Indische gier - Gyps indicus
Indische gier - Gyps indicus
Indische gier - Gyps indicus
Indische gier - Gyps indicus
Indische gier - Gyps indicus
Indische gier - Gyps indicus
Indische gier - Gyps indicus
Indische gier - Gyps indicus
Indische gier - Gyps indicus
Indische gier - Gyps indicus
Indische gier - Gyps indicus
Indische gier - Gyps indicus
Indische gier - Gyps indicus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites