HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Bengaalse Gier - Gyps bengalensis

Bengaalse Gier

Gyps bengalensis

Nederlands BENGAALSE GIER

Gyps bengalensis (Gmelin, 1788)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Gyps
English White-rumped vulture Français Vautour chaugoun
Deutch Bengalengeier Italiano Grifone dorsobianco del Bengala
Polish Sep bengalski Português Grifo de Bengala
Svenska Bengalgam Español Buitre Dorsiblanco Bengalí
Dansk Bengalgrib Russkiy Бенгальский гриф

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2017
► Eerdere publicaties...
2016 — Critically Endangered (CR)
2015 — Critically Endangered (CR)
2014 — Critically Endangered (CR)
2013 — Critically Endangered (CR)
2012 — Critically Endangered (CR)
2010 — Critically Endangered (CR)
2009 — Critically Endangered (CR)
2008 — Critically Endangered (CR)
2004 — Critically Endangered (CR)
2000 — Critically Endangered (CR)
1994 — Unknown (LR/NT)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 2.500 tot 10.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Gyps bengalensis heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 75 - 85 cm
Spanwijdte : 250 - 290 cm
Gewicht : (M) circa 4700 gram / (V) circa 4700 gram

Kenmerken Kenmerken:
Bengaalse gieren zijn zeer sociaal en zijn het hele jaar in koppels te vinden, vaak met andere soorten, zoals de Indische gier (Gyps indicus). De Aziatische Bengaalse gier heeft onlangs een catastrofale crash ondergaan, die het voortbestaan van deze soort ernstig bedreigt. Het is een middelgrote gier, met stompe klauwen en een bloot hoofd, dat deze groep van aasvoedende vogels karakteriseert. De vleugels zijn zwart, terwijl de halskraag, stuit en ondervleugels wit zijn. De kale hoofd en de nek zijn zwart en de kraag is zilver.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Deze gieren zijn vaak dicht bij menselijke bewoning te vinden, zoals steden en dorpen in de buurt van de teelt.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Als alle gieren eten zij aas en zoeken de karkassen bij vuilnisbelten, slachthuizen en in de open velden. Ze zijn vraatzuchtig. Van een koppel verschillende soorten gieren is gemeld, dat een karkas van een stier in slechts 40 minuten was opgepeuzeld.

Voortplanting Voortplanting:
Broeden komt ook voor in groepen op de traditionele locaties. De nesten liggen op 2 tot 18 meter hoogte en er kunnen maar liefst 15 in een boom. De paring vindt meestal plaats tussen november en januari, waarna de vrouwtjes een ei leggen, die vervolgens bijna twee maanden wordt bebroed. Na het uitkomen van de eieren blijven de kuikens twee tot drie maanden in het nest.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Bhutan, Cambodja, India, Iran, Laos, Myanmar, Nepal, Pakistan, Thailand, Vietnam; Uitgestorven in: Bangladesh; China; Maleisië.

FOTOGALERIE

 


Bengaalse Gier - Gyps bengalensis
Bengaalse Gier - Gyps bengalensis
Bengaalse Gier - Gyps bengalensis
Bengaalse Gier - Gyps bengalensis
Bengaalse Gier - Gyps bengalensis
Bengaalse Gier - Gyps bengalensis
Bengaalse Gier - Gyps bengalensis
Bengaalse Gier - Gyps bengalensis
Bengaalse Gier - Gyps bengalensis
Bengaalse Gier - Gyps bengalensis
Bengaalse Gier - Gyps bengalensis
Bengaalse Gier - Gyps bengalensis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites