HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Dunsnavelgier - Gyps tenuirostris

Dunsnavelgier

Gyps tenuirostris

Nederlands DUNSNAVELGIER

Gyps tenuirostris (Gray, 1844)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Gyps
English Slender billed Vulture Français Vautour à bec élancé
Deutch Schmalschnabelgeier Italiano Avvoltoio beccosottile
Polish Sep dlugodzioby Português Grifo de bico estreito
Svenska Smalnäbbad gam Español Buitre picofino
Dansk Langnæbbet Grib Russkiy Тонкоклювый сип

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2016 — Critically Endangered (CR)
2015 — Critically Endangered (CR)
2013 — Critically Endangered (CR)
2012 — Critically Endangered (CR)
2010 — Critically Endangered (CR)
2009 — Critically Endangered (CR)
2008 — Critically Endangered (CR)
2004 — Critically Endangered (CR)
2002 — Critically Endangered (CR)
2000 — Not Recognized (NR)
1994 — Not Recognized (NR)
1988 — Not Recognized (NR)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 1.000 tot 2.499 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Gyps tenuirostris heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 77 - 103 cm
Spanwijdte : 196 - 258 cm
Gewicht : (M) circa - gram / (V) circa - gram

Kenmerken Kenmerken:
Deze gier is 80 tot 95 cm lang. Het is een relatief slanke gier met een lange nek, hierdoor verschilt hij sterk van de andere twee gieren die in hetzelfde gebied voorkomen. De vogel is overwegend vaalbruin en deze gier valt ook op door de slordige indruk die het verenkleed maakt, de lange snavel en de hoekige kop.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Hij broedt in India en Nepal. In Zuidoost-Azië zijn populaties in de loop van de 19de eeuw grotendeels uitgestorven. In 2008 en 2010 werden populaties ontdekt in Cambodja en Myanmar. Deze gier was in in de jaren 1980 nog zeer algemeen in India en Nepal. In het midden van de jaren 1990 begon een sterke afname die er toe leidde dat rond 2003 de populatie met meer dan 95% was afgenomen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Een aaseter, voedend met vee en ander wild, hoefdieren en menselijke lijken; ook te spotten bij vuilstortplaatsen.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:
Net als de Bengaalse- en Indische gier heeft deze vogel te lijden door het gebruik van de pijnstiller diclofenac die door veeboeren wordt gebruikt en de voornaamste factor is van de enorme achteruitgang. Overigens hebben de populaties in Zuidoost-Azië geen last van diclofenac doordat dit daar niet wordt gebruikt.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Bangladesh, Cambodja, India, Laos, Myanmar, Nepal; Regionaal uitgestorven: Maleisië, Thailand, Vietnam.

FOTOGALERIE

 


Dunsnavelgier - Gyps tenuirostris
Dunsnavelgier - Gyps tenuirostris
Dunsnavelgier - Gyps tenuirostris
Dunsnavelgier - Gyps tenuirostris
Dunsnavelgier - Gyps tenuirostris
Dunsnavelgier - Gyps tenuirostris







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites