HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Kerkuil - Tyto Alba

Kerkuil

Tyto Alba

Nederlands KERKUIL

Tyto Alba (Scopoli, 1769)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Tytonidae Tyto
English Barn Owl Français Chouette Effraie
Deutch Schleiereule Italiano Barbagianni comune
Polish Płomykówka Português Suindara
Svenska Tornuggla Español Lechuza Común
Dansk Slørugle Russkiy Сипуха

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2019
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 4.000.000 tot 9.999.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Tyto alba is gesplitst in twee soorten:
- Tyto alba
Tyto alba alba
Tyto alba hellmayri
Tyto alba guttata
Tyto alba ernesti
Tyto alba erlangeri
Tyto alba microsticta
Tyto alba affinis
Tyto alba schmitzi
Tyto alba gracilirostris
Tyto alba poensis
Tyto alba thomensis
Tyto alba sumbaensis
Tyto alba meeki
Tyto alba crassirostris
Tyto alba pratincola
Tyto alba guatemalae
Tyto alba bondi
Tyto alba furcata
Tyto alba niveicauda
Tyto alba bargei
Tyto alba contempta
Tyto alba contempta
Tyto alba stictica
Tyto alba tuidara
Tyto alba stertens
Tyto alba crypta
Tyto alba hypermetra
Tyto alba lucayana
Tyto alba subandeana
Tyto alba punctatissima
Tyto javanica
Tyto javanica javanica
Tyto javanica delicatula
Tyto alba lulu
Tyto alba bellonae
Tyto alba interposita
Tyto alba lifuensis
Tyto detorta
Tyto deroepstorffi

- Tyto glaucops
Tyto glaucops glaucops
Tyto glaucops nigrescens
Tyto glaucops insularis

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 34 cm
Spanwijdte : 90 - 98 cm
Gewicht : (M) 290 - 340 gram / (V) 310 - 370 gram

Kenmerken Kenmerken:
Kleiner dan de bosuil met witte, hartvormige scherp begrensde gezichtssluier, lange vleugels, lange poten, korte staart. Bovenzijde grijs gemêleerd met goudbruine vlekjes en fijne witte en zwarte puntjes. Onderkant bij de Midden-Europese ondersoort (Tyto Alba Guttata) lichtbruin met fijne zwarte puntjes bezaaid; bij de zuidelijke ondersoort (Tyto Alba Alba) wit en zeer spaarzaam gespikkeld. Snavel gelig tot vuilwit, poten geelbruin tot bruin, iris donker- tot zwartbruin. Beide geslachten gelijk gekleurd, vrouwtje iets zwaarder. Er leven naar schatting 4.000.000 tot 9.999.999 volwassen exemplaren in het wild.

Vlucht Vlucht:
Vliegt geruisloos met zachte, diepe doorslaande vleugelslagen.

Habitat Habitat:
Rijk gestructureerd, open cultuurlandschappen met oude gebouwen; schuren, stallen, kerken, ruines.

Geluid Geluid:
Waarschuwt met korte, schrille 'tsreeie'-roep, om af te weren blazende geluiden en snavelklappen, sissend dreigen; bedelroep een de gehele nacht hoorbaar 'snurken'; in de broeitijd circa twee seconden lang aanhoudende krijsende en snorrende geluiden. Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
Hoofdzakelijk kleine knaagdieren, vooral muizen en spitsmuizen, zelden vogels, reptielen en grote insecten. De prooidieren wegen maximaal 200 gram, meer kan de uil niet dragen.

Voortplanting Voortplanting:
Nestplaats in donkere hoeken in hoge gebouwen, in muurgaten, af en toe ook in holle bomen, rotsspleten of in gaten in de grond. De eieren liggen op een laag uitgebraakte braakballen. Broedtijd april/mei en juli/augustus. Grootte van het nest 4-7 eieren, broedduur 30-34 dagen, nestperiode jongen 44-67 dagen. Vrouwtje begint vanaf het eerste ei te broeden; jongen zijn dan ook van verschillende grootten. Het mannetje brengt voedsel voor vrouw en kroost. Jongen zijn na 62-67 dagen vliegvlug. Ouders vormen een paar voor het leven. Nederlandse broedpopulatie meer dan vijfhonderd paren.

Overige Overige:
Kerkuilen zijn ´s nachts actief en jagen bij volslagen duisternis. Ze vangen hun prooi tijdens een lage zoekvlucht of vanaf een zitplaats. De buit wordt doorgaans akoestisch gelokaliseerd en of door een nekbeet gedood, of afwisselend met de klauwen doodgedrukt en met de snavel heen en weer geschud. Oude vogels zijn trouw aan hun territorium en blijven daar vaak jarenlang; ze brengen er ook de winter door.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Albanië, Algerije, Amerikaans-Samoa, Andorra, Angola, Anguilla, Antigua en Barbuda, Argentinië, Aruba, Australië, Oostenrijk, Bahama's, Bahrein, Bangladesh, Barbados, Wit-Rusland, België, Belize, Benin, Bermuda, Bolivia, Bosnië en Herzegovina, Botswana, Brazilië, Bulgarije, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Kameroen, Canada, Kaapverdië, Kaaiman eilanden, Tsjaad, Chili, China, Colombia, Comoren, Kongo, Ivoorkust, Kroatië, Cuba, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Ethiopië, Falkland Eilanden (Malvinas), Fiji, Frankrijk, Frans Guyana, Gabon, Gambia, Georgië, Duitsland, Ghana, Gibraltar, Griekenland, Guadeloupe, Guatemala, Guinea, Guinee-Bissau, Guyana, Honduras, Hongarije, India, Indonesië, Iran, Irak, Ierland, Israël, Italië, Jamaica, Jordanië, Kenia, Laos, Letland, Libanon, Lesotho, Liberia, Jamahiriya, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Madagaskar, Malawi, Maleisië, Mali, Malta, Martinique, Mauritanië, Mayotte, Mexico, Moldavië, Monaco, Montenegro, Montserrat, Marokko, Mozambique, Myanmar, Namibië, Nepal, Nederland, Nederlandse Antillen, Nicaragua, Niger, Nigeria, Niue, Oman, Pakistan, Panama, Papoea-Nieuw-Guinea, Paraguay, Peru, Polen, Portugal, Puerto Rico, Qatar, Roemenië, Russische Federatie, Rwanda, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Samoa, San Marino, Sao Tome en Principe, Saoedi-Arabië, Senegal, Servië, Sierra Leone, Singapore, Slowakije, Slovenië, Salomonseilanden, Somalië, Zuid-Afrika, Spanje, Sri Lanka, Soedan, Suriname, Swaziland, Zweden, Zwitserland, Syrische Arabische Republiek, Tanzania, Thailand, Timor-Leste, Togo, Tonga, Trinidad en Tobago, Tunesië, Turkije, Turks en Caicos Eilanden, Oeganda, Oekraïne, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Uruguay, Vanuatu, Venezuela, Vietnam, Wallis en Futuna, West-Sahara, Jemen, Zambia, Zimbabwe.

Geïntroduceerd: Seychellen.
Zwerver: Estland, Finland, Koeweit, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Spitsbergen en Jan Mayen.

FOTOGALERIE

 


Kerkuil - Tyto Alba
Kerkuil - Tyto Alba
Kerkuil - Tyto Alba
Kerkuil - Tyto Alba
Kerkuil - Tyto Alba
Kerkuil - Tyto Alba
Kerkuil - Tyto Alba
Kerkuil - Tyto Alba
Kerkuil - Tyto Alba
Kerkuil - Tyto Alba







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Kerkuil - Tyto Alba

© Dierenfotografie - Mevr. Chantal Mazzei - 13 maart 2010
Locatie : Berkel en Rodenrijs (NL)
Camera: NIKON D90
Lens: 400 mm

Kerkuil - Tyto Alba

© Dierenfotografie - Mevr. Chantal Mazzei - 13 maart 2010
Locatie : Berkel en Rodenrijs (NL)
Camera: NIKON D90
Lens: 400 mm

Kerkuil - Tyto Alba

© Eaglewatch - 26 december 2008
Locatie : Berkel en Rodenrijs (NL)
Camera: Konica Minolta Dynax 7D
Lens: Konica Minolta AF 17-35 mm F2.8

Kerkuil - Tyto Alba

© Eaglewatch - 26 december 2008
Locatie : Berkel en Rodenrijs (NL)
Camera: Konica Minolta Dynax 7D
Lens: Konica Minolta AF 17-35 mm F2.8

Kerkuil - Tyto Alba

© Eaglewatch - 26 december 2008
Locatie : Berkel en Rodenrijs (NL)
Camera: Konica Minolta Dynax 7D
Lens: Konica Minolta AF 17-35 mm F2.8

Top 1000 Birding Websites