HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Bosuil - Strix Aluco

Bosuil

Strix Aluco

Nederlands BOSUIL

Strix Aluco (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Strix
English Tawny Owl Français Chouette hulotte
Deutch Waldkauz Italiano Allocco comune
Polish Puszczyk Português Coruja-do-mato
Svenska Kattuggla Español Cárabo Común
Dansk Natugle Russkiy Серая неясыть

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2014 — Least Concern (LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 1.000.000 tot 2.999.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten  Strix aluco heeft 11 ondersoorten:
- Strix aluco aluco
- Strix aluco volhyniae
- Strix aluco doderleini
- Strix aluco yamadae
- Strix aluco ma
- Strix aluco sylvatica
- Strix aluco biddulphi
- Strix aluco siberiae
- Strix aluco mauritanica
- Strix aluco willkonskii
- Strix aluco obscurata
- Strix aluco sanctinicolai
- Strix aluco haermsi

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 38 cm
Spanwijdte : ? cm
Gewicht : (M) 450 gram / (V) 550 gram

Kenmerken Kenmerken:
Talrijkste uilensoort in Midden-Europa. Middelgrote uil met korte staart, een grote ronde kop zonder pluimpjes. Grondkleur roestbruin tot grijs met donkere lengtevlekken; vleugels en staart met zwarte dwars bandjes, op de vleugels twee rijen druppelvlekken. Snavel gelig, poten grijs, nagels aan de basis licht, aan de punt zwartgrijs, iris bruinzwart. Geslachten gelijk gekleurd, vrouwtje iets zwaarder. Jonge vogels onduidelijk dwars gebandeerd.

Vlucht Vlucht:
Vliegt met diepe vleugelslagen; glijdt voor het neerstrijken en voor de prooi wordt gegrepen. "Bidt" ook.

Habitat Habitat:
Lichte loof- en gemengde bossen, parken, zelfs in tuinen in grote steden.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Overwegend muizen en andere knaagdieren, maar ook vogels, kikkers, insecten en wormen.

Voortplanting Voortplanting:
Holenbroeder, zoekt ruime holten in bomen, gebouwen of rotsen; benut echter ook oude nesten van roofvogels en kraaiachtigen, zelfs gaten in de grond. Het vrouwtje krabt de nestplaats schoon en maakt braakballen fijn, die als onderlaag voor het legsel moeten dienen. Broedtijd februari tot juni. Grootte van het nest 3-5 eieren, broedduur 28-30 dagen, nestperiode jongen 28-35 dagen. Vrouwtje begint vanaf het eerste ei met broeden. De jongen zijn na circa drie maanden zelfstandig. In de herfst verlaten ze het ouderlijk territorium en zoeken voor zichzelf een territorium in de nabijheid. Bosuilen blijven hun hele leven bij elkaar en zijn trouw aan het territorium. In Nederland broeden 4000-5500 paren.

Overige Overige:
Bosuilen zijn 's nachts en in de schemering actief; als er jongen zijn gaan ze reeds voor zonsondergang op jacht tot zonsopkomst. Overdag zitten ze te zonnen voor hun slaap- of broedhol. De Bosuil bemachtigt zijn prooi vanaf een zitplaats en lokaliseert deze op het gehoor. Hij jaagt echter ook vliegend of slaat vogels, die uit hun slaapplaats worden opgeschrikt, in de vlucht. Bosuilen zijn echter ook nestplunderaars, die het vooral voorzien hebben op holenbroeders. Voedseloverschot wordt ergens gedeponeerd. Hiermee worden de jongen ook overdag gevoerd.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Afghanistan; Albanië; Algerije; Andorra; Armenië; Oostenrijk; Azerbeidzjan; Wit-Rusland; België; Bosnië-Herzegovina; Bulgarije; China; Kroatië; Tsjechië; Denemarken; Estland; Finland; Frankrijk; Georgië; Duitsland; Griekenland; Hongarije; Iran, Islamitische Republiek; Irak; Israël; Italië; Jordanië; Kazachstan; Kirgizië; Letland; Libanon; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Moldavië; Montenegro; Marokko; Nederland; Noord-Macedonië; Noorwegen; Pakistan; Palestina, staat van; Polen; Portugal; Roemenië; Russische Federatie (Europees Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland); Servië; Slowakije; Slovenië; Spanje; Zweden; Zwitserland; Syrische Arabische Republiek; Tadzjikistan; Tunesië; Kalkoen; Turkmenistan; Oekraïne; Verenigd Koningkrijk; Oezbekistan.


FOTOGALERIE

 


Bosuil - Strix Aluco
Bosuil - Strix Aluco
Bosuil - Strix Aluco
Bosuil - Strix Aluco
Bosuil - Strix Aluco
Bosuil - Strix Aluco
Bosuil - Strix Aluco
Bosuil - Strix Aluco







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites