HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Australische kerkuil - Tyto novaehollandiae

Australische kerkuil

Tyto novaehollandiae

Nederlands AUSTRALISCHE KERKUIL

Tyto novaehollandiae (Stephens, 1826)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Tytonidae Tyto
English Australian Masked-owl Français Effraie masquée
Deutch Neuhollandeule Italiano Barbagianni australiano
Polish Plomykówka duza Português ?
Svenska Masktornuggla Español Lechuza de Campanario Enmascarada
Dansk Stor Slørugle Russkiy Австралийская сипуха

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2014 — Least Concern (LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Tyto novaehollandiae heeft 5 ondersoorten:
- Tyto novaehollandiae novaehollandiae
- Tyto novaehollandiae melvillensis
- Tyto novaehollandiae galei
- Tyto novaehollandiae kimberli
- Tyto novaehollandiae calabyi

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 33 - 46 cm
Spanwijdte : 90 - 110 cm
Gewicht : (M) circa 630 gram / (V) circa 840 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Australische kerkuil of Australische maskeruil (Tyto novaehollandiae) is in wezen een complex van verschillende onderling zeer verwante en sterk op elkaar lijkende (onder)soorten kerkuilen voorkomend in Oceanië. Vroeger werd deze groep onder één noemer geplaatst, Tyto novaehollandiae, maar onderzoek heeft uitgewezen dat er meerdere ondersoorten zijn.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Australische kerkuil leeft in gebieden met een struikbegroeiing. In Australië worden ze zelden meer dan 300 km landinwaarts gevonden. Ze slapen en nestelen in grote boomholten in de buurt van foerageergebieden. De populatie van de Australische kerkuil op het vasteland neemt af en verschillende staten hebben deze uil op de lijst met soortenbeschermingsstatus. Ze zijn territoriaal en mogen in hetzelfde gebied blijven als ze eenmaal een broedgebied hebben aangelegd.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Het zijn nachtdieren en hun prooi omvat knaagdieren, kleine dasyurids, buidelratten, bandicoots, konijnen, vleermuizen, vogels, reptielen en insecten. Foerageren is voornamelijk voor terrestrische prooien, maar sommige prooien worden uit de bomen gehaald of tijdens de vlucht.

Voortplanting Voortplanting:
Ze broeden wanneer de omstandigheden gunstig zijn, wat het hele jaar door kan zijn. Het nest wordt meestal gebouwd in holle bomen met aarde, mulch of zand. Van sommige populaties is bekend dat ze grotten of rotsspleten gebruiken om te nestelen en te nestelen. Het vrouwtje legt twee of drie eieren en broedt ze uit terwijl het mannetje op jacht gaat naar voedsel. De jongen zijn wit of gebroken wit wanneer ze voor het eerst veren ontwikkelen. Ze kunnen het nest op de leeftijd van twee tot drie maanden verlaten, maar keren terug om nog een maand door de ouders te worden gevoed voordat ze alleen gaan.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Australië, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea.



FOTOGALERIE

 


Australische kerkuil - Tyto novaehollandiae
Australische kerkuil - Tyto novaehollandiae
Australische kerkuil - Tyto novaehollandiae
Australische kerkuil - Tyto novaehollandiae







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites