HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Velduil - Asio flammeus

Velduil

Asio flammeus

Nederlands VELDUIL

Asio flammeus (Pontoppidan, 1763)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Asio
English Short-eared Owl Français Hibou Des Marais
Deutch Sumpfohreule Italiano Gufo di palude
Polish Uszatka błotna Português Coruja-do-nabal
Svenska Jorduggla Español Búho Campestre
Dansk Mosehornugle Russkiy Болотная сова

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 350.000 tot 2.000.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Asio flammeus heeft 10 ondersoorten:
- Asio flammeus flammeus
- Asio flammeus galapagoensis
- Asio flammeus ponapensis
- Asio flammeus sandwichensis
- Asio flammeus domingensis
- Asio flammeus portoricensis
- Asio flammeus pallidicaudus
- Asio flammeus bogotensis
- Asio flammeus suinda
- Asio flammeus sanfordi

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 34 - 42 cm
Spanwijdte : 96 - 107 cm
Gewicht : (M) 300 - 430 gram / (V) 350 - 500 gram

Kenmerken Kenmerken:
De velduil lijkt op de ransuil, maar heeft zeer korte, nauwelijks herkenbare oorpluimen. Diagnostische kenmerken in vergelijking met de ransuil zijn de zwavelgele iris en de zwarte omranding van de ogen in de verder lichte gezichtssluier en bovendien de in de lengte gestreepte onderzijde van het lichaam (zonder dwarsbandering). De grondkleur van het verenkleed is licht geelbruin, op de bovenzijde met een grof patroon van brede donkerbruine vlekken, hetgeen goede camouflage biedt voor de op de grond zittende uil.

Vlucht Vlucht:
De bewegingen van de velduil zijn sierlijk en krachtig. De vogels kunnen goed lopen en springen op de grond en gebruiken in de broedtijd ook echte "tunnels" in het hoge gras. Bij het lopen door de lage vegetatie duwen jonge uilen met zijwaartse kopbewegingen hinderlijke grashalmen opzij. Ook kunnen zij klauteren in bosjes, met gebruikmaking van klauwen, vleugels en snavel. De vlucht maakt een lichte, kiekendiefachtige indruk.

Habitat Habitat:
De velduil leeft in open terrein met lage, maar genoeg dekking biedende, vegetatie. Men kan de uil vooral aantreffen in vochtige, ten dele moerasachtige laagten, venen en verlandingszones en in open duinlandschappen met vochtige plaatsen langs de kust. Een vereiste voor broeden op bijvoorbeeld het Duitse Waddeneiland Borkum was feit dat daar sinds de indijking grote aantallen veldmuizen voorkwamen en deze populaties niet meer door overstromingen ten gronde konden gaan.

Geluid Geluid:
Het geluid van een velduil is dof en ingetogen, relatief zacht en draagt in open terrein niet ver. De territoriale zang van het mannetje is een snelle reeks van 10 - 20 eenvoudige, duidelijke boe-klanken (ongeveer 1 - 4 klanken per seconde).

Voedsel Voedsel:

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Albanië; Algerije; Argentinië; Oostenrijk; Azerbeidzjan; Bahrein; Bangladesh; Wit-Rusland; België; Bolivia, Plurinationale Staten van; Brazilië; Canada; Kaaiman Eilanden; Chili; Colombia; Kroatië; Cuba; Tsjechië; Denemarken; Dominicaanse Republiek; Ecuador; Egypte; Eritrea; Estland; Ethiopië; Falklandeilanden (Malvinas); Faeröer; Finland; Frankrijk; Frans-Guyana; Duitsland; Griekenland; Guatemala; Guinea; Guyana; Haïti; Hongarije; IJsland; India; Irak; Ierland; Japan; Korea, Democratische Volksrepubliek; Korea, republiek van; Lao Democratische Volksrepubliek; Libanon; Libië; Litouwen; Luxemburg; Maldiven; Mali; Malta; Mauritanië; Mexico; Micronesië, Federale Staten van; Moldavië; Marokko; Myanmar; Nepal; Nederland; Noord-Macedonië; Oman; Pakistan; Palestina, staat van; Paraguay; Peru; Polen; Puerto Rico; Roemenië; Saint Pierre en Miquelon; Senegal; Slowakije; Slovenië; Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden; Spanje; Zweden; Zwitserland; Taiwan, provincie China; Tadzjikistan; Tunesië; Kalkoen; Oekraïne; Verenigd Koningkrijk; Venezuela, Bolivariaanse Republiek; Vietnam

FOTOGALERIE

 


Velduil - Asio flammeus
Velduil - Asio flammeus
Velduil - Asio flammeus
Velduil - Asio flammeus
Velduil - Asio flammeus
Velduil - Asio flammeus
Velduil - Asio flammeus
Velduil - Asio flammeus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites