HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Ransuil - Asio Otus

Ransuil

Asio Otus

Nederlands RANSUIL

Asio Otus (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Asio
English Long Eared Owl Français Hibou moyen-duc
Deutch Waldohreule Italiano Gufo comune
Polish Uszatka zwyczajna Português Bufo pequeno
Svenska Hornuggla Español Búho Chico
Dansk Skovhornugle Russkiy Ушастая сова

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2015 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 2.000.000 tot 5.500.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Asio otus is gesplitst in twee soorten:
- Asio otus
Asio otus otus
Asio otus canariensis
Asio otus wilsonianus
Asio otus tuftsi
- Asio abyssinicus
Asio abyssinicus abyssinicus
Asio abyssinicus graueri

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 36 cm
Spanwijdte : circa 95 cm
Gewicht : (M) 220 -280 gram / (V) 250 - 370 gram

Kenmerken Kenmerken:
Middelgrote, bruin gekleurde uil met opvallend lange oorpluimen. Kleiner, slanker en met langere vleugels dan de bosuil. Duidelijke, scherp begrensde gezichtssluier, bovenkant gelig bruin, donker grijsbruin gevlekt en gemarmerd. Onderzijde lichter geelbruin met grote, grove dwars vertakte lengtevlekken. Snavel grijs, washuid vleeskleurig, poten bruingeel tot grijsbruin, nagels zwartgrijs iris oranjegeel tot chromaatgeel. Geslachten gelijk gekleurd, vrouwtje soms iets donkerder.

Vlucht Vlucht:
Jaagt met schommelende vlucht boven het open veld.

Habitat Habitat:
Open landschappen, afgewisseld met naald- en gemengde bossen, begraafplaatsen, parken, grote tuinen, heidevelden.

Geluid Geluid:
Alarmroep 'oewek', ook aangeregen; klagend, zuchtend 'oe-oe-oe', ook keffende en jammerende geluiden. Bedelroep van de jongen, langgerekt, ver hoorbaar 'pieieiei-eh".

Voedsel Voedsel:
Hoofdzakelijk muizen, maar ook kleine vogels, insecten, reptielen, amfibieën, vissen, krabben, wormen en weekdieren.

Voortplanting Voortplanting:
Annexeert een nest van een andere vogel of eekhoorn; broedtijd maart/april. Grootte van het nest 4-6 eieren, broedduur 24-28 dagen, nestperiode jongen 18-25 dagen. Vrouwtje broedt vanaf het eerste ei. Ransuilen zijn niet monogaam en zoeken elk seizoen een nieuwe partner. In Nederland broeden 7000 - 10.000 paren.

Overige Overige:
Ransuilen zijn in de schemering en 's nachts actief. Overdag houden zij zich schuil in bomen, meest rechtop dicht tegen de stam. Voelen ze zich ontdekt, dan leggen ze hun veren plat tegen het lichaam, zodat ze nog slanker worden en op een afgebroken tak lijken. In de schemering verlaten zij hun schuilplaats en gaan op jacht in het vrije veld of langs bosranden. Wordt een prooi ontdekt, dan storten ze zich in een glijvlucht en grijpen de buit met de klauwen. Oude vogels blijven het hele jaar in hun territorium en verlaten dit alleen als er voedselgebrek is; ze zoeken dan vaak menselijke nederzettingen. De Scandinavische Ransuilen daarentegen, trekken in september naar Midden-Europa. In hun winterkwartieren vormen ze vaak slaapgemeenschappen. In maart - april zoeken ze hun broedgebieden weer op.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Afghanistan, Albanië, Algerije, Andorra, Armenië, Oostenrijk, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Canada, China, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Egypte, Estland, Faeröer Eilanden, Finland, Frankrijk, Georgië, Duitsland, Griekenland, Hongarije, India, Iran, Irak, Ierland, Israël, Italië, Japan, Jordanië, Kazachstan, Korea, Kirgizië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Mexico, Moldavië, Mongolië, Montenegro, Marokko, Nederland, Noorwegen, Pakistan, Polen, Portugal, Roemenië, Russische Federatie, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Syrische Arabische Republiek, Taiwan, Tadzjikistan, Tunesië, Turkije, Turkmenistan, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Oezbekistan.

Zwervend:
Bermuda, Bhutan, Cuba, Gibraltar, Hongkong, IJsland, Koeweit, Laos, Libanon, Myanmar, Nepal, Oman, Qatar, Saint-Pierre en Miquelon, Saoedi-Arabië, Spitsbergen en Jan Mayen, Verenigde Arabische Emiraten.

FOTOGALERIE

 


Ransuil - Asio Otus
Ransuil - Asio Otus
Ransuil - Asio Otus
Ransuil - Asio Otus
Ransuil - Asio Otus
Ransuil - Asio Otus
Ransuil - Asio Otus
Ransuil - Asio Otus
Ransuil - Asio Otus
Ransuil - Asio Otus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Ransuil - Asio Otus

© mevr. Corinne Kalisvaart - juli 2020
Locatie : Hoofddorp
Camera: Nikon D5300
Lens: 70 - 200mm

Top 1000 Birding Websites