HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Sneeuwuil - Bubo scandiacus

Sneeuwuil

Bubo scandiacus

Nederlands SNEEUWUIL

Bubo scandiacus (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Bubo
English Snowy owl Français Harfang des neiges
Deutch Schneeeule Italiano Civetta delle nevi
Polish Sowa śnieżna Português Coruja das neves
Svenska Fjälluggla Español Búho Nival
Dansk Sneugle Russkiy Белая сова

Synonym(s):
- Bubo scandiaca
- Nyctea scandiaca

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2017
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2015 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 28.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 55 - 56 cm
Spanwijdte : circa 126 - 145 cm
Gewicht : (M) 1700 - 2300 gram / (V) 1700 - 2300 gram

Kenmerken Kenmerken:
Bijna zo groot als de oehoe met ronde kop en zeer kleine, meestal niet zichtbare oorpluimpjes met zwarte puntjes. Mannetje: verenkleed bijna helemaal wit met een paar donkere vlekjes op de bovenkop, op de vleugeldekverven en de buik; handpennen met zwarte punten, staart meestal met een of twee donkerbruine banden, veelal zuiver wit loopbeen en tenen sterk bevederd. Vrouwtje: als mannetje maar iets groter en op onder- en bovenzijde gebandeerd met donkerbruine golflijntjes; staart met vier of meer donkere dwarsbanden; gezicht en keel echter altijd zuiver wit. Snavel zwart, iris heldergeel. Jonge vogels donkerbruin met vuilwitte, smalle bandering.

Vlucht Vlucht:
Als Buizerd opvallend lange, ronde vleugels; zweeft veel.

Habitat Habitat:
Arctische toendra ten noorden van de boomgrens, rotsachtige heuvelland, overzichtelijke gebieden met bodemverhogingen; buiten de broedtijd in open gebieden, vooral aan de kust.

Geluid Geluid:
Bij opwinding aanhoudend gekekker, alarmroep een hard 'kreeh' of diep 'kroeh'; in de broedtijd een blaffend 'wouw' of 'tsroeh' tot op tien kilometer afstand hoorbaar.

Voedsel Voedsel:
Hoofdzakelijk lemmingen, maar ook andere zoogdieren tot de grootte van een sneeuwhaas en vogels (sneeuwhoenders).

Voortplanting Voortplanting:
Nest ondiepe kuil op een verhoogde plaats in kale, droge gebieden met een goed uitzicht rondom. Broedtijd mei. Grootte van het nest 4-10 (11) eieren, broedduur 32-33 dagen, nestperiode jongen ongeveer 25 dagen. Vrouwtje broedt vanaf het eerste ei en wordt door het mannetje gevoerd. Sneeuwuilen leven monogaam; nieuw huwelijk per seizoen.

Overige Overige:
Sneeuwuilen jagen overdag en in de schemering. Zij bemachtigen hun prooi door een korte spurt vanaf een uitkijkplaats op de grond. Om in een korte periode van voedselgebrek niet te verhongeren, leggen de vogels het hele jaar door voorraden aan. Bovendien beschikken ze over zo´n grote vetreserve, dat ze tot veertig dagen zonder voedsel kunnen. Vanaf augustus verlaten zowel de oude als jonge vogels het broedgebied en zwerven zuidwaarts; vanaf maart zijn ze weer in hun territoria aanwezig.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Canada, China, Faeröer, Finland, Groenland, IJsland, Japan, Kazachstan, Letland, Noorwegen, Russische Federatie, Saint-Pierre en Miquelon, Svalbard en Jan Mayen, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten.

Zwervend:
Albanië, Oostenrijk, België, Bermuda, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Iran, Ierland, Korea, Kirgizstan, Luxemburg, Mongolië, Nederland, Pakistan, Polen, Portugal, Slowakije, Turkmenistan, Oekraïne.

Aanwezigheid onzeker: Montenegro, Servië.

FOTOGALERIE

 


Sneeuwuil - Bubo scandiacus
Sneeuwuil - Bubo scandiacus
Sneeuwuil - Bubo scandiacus
Sneeuwuil - Bubo scandiacus
Sneeuwuil - Bubo scandiacus
Sneeuwuil - Bubo scandiacus
Sneeuwuil - Bubo scandiacus
Sneeuwuil - Bubo scandiacus
Sneeuwuil - Bubo scandiacus
Sneeuwuil - Bubo scandiacus
Sneeuwuil - Bubo scandiacus
Sneeuwuil - Bubo scandiacus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites