HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Oehoe - Bubo bubo

Oehoe

Bubo bubo

Nederlands OEHOE

Bubo bubo (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Bubo
English Eurasian eagle owl Français Grand-duc d'Europa
Deutch Uhu Italiano Gufo reale
Polish Puchacz Português Bufo-real
Svenska Berguv Español Búho Real
Dansk Stor Hornugle Russkiy Филин

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 100.000 tot 499.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Bubo bubo heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 66 - 71 cm
Spanwijdte : ? cm
Gewicht : (M) 2000 - 3000 gram / (V) 2000 - 3000 gram

Kenmerken Kenmerken:
Grootste Europese uil. Geslachten gelijk gekleurd, vrouwtje iets groter. Krachtige, gedrongen gestalte, met lange, in rust recht opstaande oorpluimen en grote oranjerode ogen; gezichtssluier zonder tekening. Poten en tenen bevederd. Verenkleed geelbruin, bovenkant bruinzwart gevlekt; borst breed, buik fijn bruinzwart in de lengte gestreept. Vleugelonderkanten licht.

Vlucht Vlucht:
Typisch voor het vliegbeeld zijn de dikke kop en lange, tamelijk brede vleugels. Vlucht geluidloos, wordt afgewisseld met glijvluchten. Jaagt laag boven de grond of stort zich van een zitplaats op zijn prooi.

Habitat Habitat:
Vooral in rotsachtige delen van het gebergte of rivierdalen met afwisselend bossen en open vlakten. Jaagt in het open veld.

Geluid Geluid:
Alarmroep krijsend 'chreeeh'; in de broedtijd een ver hoorbaar 'boehoe', 'oehoe' of 'hohoho'; bovendien kekkerende en blaffende geluiden. Bedelroep van de jongen een eigenaardig 'tzjzst'.

Voedsel Voedsel:
Gewervelde dieren ter grootte van een veldmuis tot haas en auerhoen; af en toe ook vissen uit ondiepe wateren. In veel gebieden hoort de egel tot het hoofdvoedsel. Hij wordt als het ware uit zij stekelhuid 'geschild'. Op een rotsuitsteeksel of op een stevige tak wordt de buit vervolgens verorberd.

Voortplanting Voortplanting:
Als nestplaats dienen overwegend nissen in rotswanden of steile rotsige hellingen. Op het vlakke land broedt de Oehoe ook in verlaten nesten van andere grote vogels en soms zelfs op de grond. Paren blijven hun leven lang bij elkaar en gebruiken hun horst telkens weer. Broedtijd maart/april. Grootte van het nest 2-5 eieren, broedduur 31-36 dagen, nestperiode jongen ongeveer 35 dagen. Alleen het vrouwtje broedt. Al voor de jongen vliegvlug zijn verlaten zij het nest en houden zich in de omgeving op. Als ze negen weken oud zijn kunnen ze vliegen, maar worden nog tien tot vijftien weken gevoerd. In september, oktober verlaten zij het ouderlijk territorium.

Overige Overige:
Oehoes zijn in de schemering en ´s nachts actief. Bij opwinding richt de Oehoe zij oorpluimpjes rechtop. In hun verspreidingsgebied zijn deze vogels standvogels, die zich ook ´s winters niet ver van hun broedplaats verwijderen. De Oehoe wordt de laatste jaren steeds vaker in Oost- en Zuid-Nederland waargenomen.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Afghanistan; Albanië; Andorra; Armenië; Oostenrijk; Azerbeidzjan; Wit-Rusland; België; Bosnië-Herzegovina; Bulgarije; China; Kroatië; Tsjechië; Denemarken; Estland; Finland; Frankrijk; Georgië; Duitsland; Griekenland; Hong Kong; Hongarije; India; Iran, Islamitische Republiek; Irak; Israël; Italië; Japan; Kazachstan; Korea, Democratische Volksrepubliek; Korea, republiek van; Kirgizië; Letland; Libanon; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Moldavië; Mongolië; Montenegro; Nepal; Nederland; Noord-Macedonië; Noorwegen; Pakistan; Palestina, staat van; Polen; Portugal; Roemenië; Russische Federatie (Europees Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland, Oost-Aziatisch Rusland); Servië; Slowakije; Slovenië; Spanje; Zweden; Zwitserland; Syrische Arabische Republiek; Tadzjikistan; Kalkoen; Turkmenistan; Oekraïne; Oezbekistan.

FOTOGALERIE

 


Oehoe - Bubo bubo
Oehoe - Bubo bubo
Oehoe - Bubo bubo
Oehoe - Bubo bubo
Oehoe - Bubo bubo
Oehoe - Bubo bubo
Oehoe - Bubo bubo
Oehoe - Bubo bubo







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Oehoe - Bubo bubo

© mevrouw Mul - Vree - 16-08-2010
Locatie : Slot Hohenwerfen Oostenrijk
Camera: Canon EOS 400D
Lens: Canon EF 80-200mm

Oehoe - Bubo bubo

© mevrouw Mul - Vree - 16-08-2010
Locatie : Slot Hohenwerfen Oostenrijk
Camera: Canon EOS 400D
Lens: Canon EF 80-200mm

Oehoe - Bubo bubo

© Dierenfotografie - Mevr. Chantal Mazzei - 13 maart 2010
Locatie : Berkel en Rodenrijs (NL)
Camera: NIKON D90
Lens: 400 mm

Oehoe - Bubo bubo

© Dierenfotografie - Mevr. Chantal Mazzei - 13 maart 2010
Locatie : Berkel en Rodenrijs (NL)
Camera: NIKON D90
Lens: 400 mm

Oehoe - Bubo bubo

© Dierenfotografie - Mevr. Chantal Mazzei - 13 maart 2010
Locatie : Berkel en Rodenrijs (NL)
Camera: NIKON D90
Lens: 400 mm

Top 1000 Birding Websites