HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Dwergooruil - Otus scops

Dwergooruil

Otus scops

Nederlands DWERGOORUIL

Otus scops (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Otus
English Common Scops-Owl Français Petit-duc scops
Deutch Zwergohreule Italiano Assiolo
Polish Syczek Português Mocho d'orelhas
Svenska Dvärguv Español Autillo de Mindanao
Dansk Dværghornugle Russkiy Сплюшка

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2019
► Eerdere publicaties...
Geen eerdere publicatie bekend


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 790.000 tot 1.400.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn vier ondersoorten gemeld:
- Otus mirus
- Otus scops

Otus scops scops
Otus scops vincii
Otus scops mallorcae
Otus scops cycladum
Otus scops cyprius
Otus scops turanicus
Otus scops pulchellus
- Otus sunia
Otus sunia sunia
Otus sunia khasiensis
Otus sunia malayanus
Otus sunia rufipennis
Otus sunia leggei
Otus sunia modestus
Otus sunia stictonotus
Otus sunia japonicus
Otus sunia distans
Otus sunia nicobaricus
- Otus mindorensis

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 19 cm
Spanwijdte : 49 - 54 cm
Gewicht : (M) 77 - 105 gram / (V) 90 - 119 gram

Kenmerken Kenmerken:
Kleinste ooruil, ongeveer zo groot als een lijster. Verenkleed schorskleurig getekend. Beide geslachten gelijk gekleurd.

Vlucht Vlucht:
Opvallend lange vleugels; jaagt vanaf een uitkijkplaats.

Habitat Habitat:
Warme en droge gebieden met oud bomenbestand; ook steden en dorpen.

Geluid Geluid:
Alarmroep schril 'gwieoo','koe-wie' of langgerekt 'pieeeeh'. Territoriumzang monotoon herhaald 'djoeoe' of 'djuut'.

Voedsel Voedsel:
Grote insecten, ook muizen, hagedissen, kikkers, kleine vogels, wormen.

Voortplanting Voortplanting:
Broedt in oude boomholten of muurgaten. Broedtijd mei-juni. Grootte van het nest 3-4 eieren, broedduur 24-29 dagen, nestperiode jongen 21-29 dagen.

Overige Overige:
's Nachts actief; overdag gecamoufleerd, verscholen in bomen met opgerichte oorpluimpjes. Trekvogel, overwintert hoofdzakelijk in Afrika te zuiden van de Sahara.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Bestaande (inwoner)
Algerije; Equatoriaal-Guinea; Frankrijk; Griekenland; Iran, Islamitische Republiek; Irak; Italië; Jordanië; Libanon; Libië; Mauritanië; Marokko; Noord-Macedonië; Spanje; Soedan; Syrische Arabische Republiek; Tunesië; Kalkoen; Oekraïne; Westelijke Sahara

Bestaande (fokkerij)
Afghanistan; Albanië; Andorra; Armenië; Oostenrijk; Azerbeidzjan; Wit-Rusland; Bulgarije; China; Kroatië; Tsjechië; Georgië; Gibraltar; Hongarije; Israël; Kazachstan; Kirgizië; Litouwen; Moldavië; Mongolië; Montenegro; Pakistan; Palestina, staat; Polen; Portugal; Roemenië; Russische Federatie (Europees Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland, Oost-Aziatisch Rusland); Servië; Slowakije; Slovenië; Zwitserland; Tadzjikistan; Turkmenistan; Oezbekistan

Bestaande (niet-fokken)
Kameroen; Tsjaad; Ivoorkust; Djibouti; Eritrea; Ethiopië; Gambia; Ghana; Guinea; Kenia; Liberia; Mali; Malta; Niger; Nigeria; Senegal; Somalië; Zuid Soedan; Tanzania, Verenigde Republiek; Gaan; Oeganda

Bestaande (passage)
Bahrein; Cyprus; Egypte; Koeweit; Oman; Qatar; Saoedi-Arabië; Verenigde Arabische Emiraten; Jemen

Bestaande & Vagrant
België; Denemarken; Faeröer; Duitsland; IJsland; Ierland; Letland; Liechtenstein; Luxemburg; Nederland; Noorwegen; Seychellen; Zweden; Verenigd Koningkrijk

FOTOGALERIE

 


Dwergooruil - Otus scops
Dwergooruil - Otus scops
Dwergooruil - Otus scops
Dwergooruil - Otus scops
Dwergooruil - Otus scops
Dwergooruil - Otus scops
Dwergooruil - Otus scops
Dwergooruil - Otus scops
Dwergooruil - Otus scops
Dwergooruil - Otus scops
Dwergooruil - Otus scops
Dwergooruil - Otus scops







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites