HOME
Braziliaanse dwerguil - Glaucidium brasilianum

Braziliaanse dwerguil

Glaucidium brasilianum

Nederlands BRAZILIAANSE DWERGUIL

Glaucidium brasilianum (Gmelin, 1788)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Glaucidium
English Ferruginous Pygmy-owl Français Chevêchette brune
Deutch Araukanerkauz Italiano Civetta nana australe
Polish Sóweczka kreskowana Português Caburé ferrugem
Svenska Rostsparvuggla Español Mochuelo Patagón
Dansk Patagonsk Spurveugle Russkiy Рыжий воробьиный сыч

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2014 — Least Concern (LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Glaucidium brasilianum heeft 9 ondersoorten:
- Glaucidium brasilianum brasilianum
- Glaucidium brasilianum medianum
- Glaucidium brasilianum margaritae
- Glaucidium brasilianum phaloenoides
- Glaucidium brasilianum duidae
- Glaucidium brasilianum olivaceum
- Glaucidium brasilianum pallens
- Glaucidium brasilianum stranecki
- Glaucidium brasilianum ucayalae

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 15 - 20 cm
Spanwijdte : 35 - 41 cm
Gewicht : (M) - gram / (V) - gram

Kenmerken Kenmerken:
De Braziliaanse dwerguil is erg klein en bereikt een grootte van slechts ongeveer 15 - 20 centimeter lang. Ze hebben ronde hoofden met zwarte oogvlekken op de rug, geen oorbosjes en gelige ogen. Volwassenen hebben vaak witte wenkbrauwen en witte strepen op hun hoofd. Het lichaam van de uil is roodbruin van kleur met witte strepen. De lange staart is ook roodbruin. Hun vleugels hebben vaak ook witte strepen. De buik is wit. Mannetjes en vrouwtjes lijken erg op elkaar, maar de vrouwtjes zijn iets groter en roder van kleur. Jongeren zien eruit als volwassenen, maar hun hoofd is vaak grijzer en hun oogvlekken zijn lichter. Braziliaanse dwerguilen zijn vergelijkbaar met de Bergdwerguilen, Glaucidium gnoma, maar deze zijn eerder gestippelt dan gestreept en hebben wittere staarten.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Braziliaanse dwerguilen leven in verschillende habitats in heel Amerika. Ze zijn te vinden in koude gematigde laaglanden, subtropische en tropische gebieden. Ze zijn te vinden in habitats variërend van woestijnen tot regenwouden.

Geluid Geluid:
Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
Braziliaanse dwerguilen zijn opportunistische roofdieren met verschillende diëten. Ze voeden zich voornamelijk met insecten, maar ook met vogels, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren. Ze zijn overdag actief en voeden zich meestal tijdens zonsopgang en zonsondergang. Om vogels en sommige hagedissen te doden, bijt de dwerguil vlak achter het hoofd van hun prooi, terwijl andere hagedissen heel worden doorgeslikt. Insecten worden meestal onthoofd en alleen de zachte lichaamsdelen ervan worden gegeten. Zoogdieren worden stuk voor stuk gegeten.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië; Belize; Bolivia, Plurinationale Staten van; Brazilië; Colombia; Costa Rica; Ecuador; El Salvador; Frans-Guyana; Guatemala; Guyana; Honduras; Mexico; Nicaragua; Panama; Paraguay; Peru; Suriname; Trinidad en Tobago; Verenigde Staten; Uruguay; Venezuela, Bolivariaanse Republiek

FOTOGALERIE

 


Braziliaanse dwerguil - Glaucidium brasilianum
Braziliaanse dwerguil - Glaucidium brasilianum
Braziliaanse dwerguil - Glaucidium brasilianum
Braziliaanse dwerguil - Glaucidium brasilianum







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: