HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Bergdwerguil - Glaucidium gnoma

Bergdwerguil

Glaucidium gnoma

Nederlands BERGDWERGUIL

Glaucidium gnoma (Wagler, 1832)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Glaucidium
English Northern Pygmy-owl Français Chevêchette naine
Deutch Gnomenkauz Italiano Civetta nana del Nordamerica
Polish Sóweczka dwuplamista Português Coruja anã do norte
Svenska Nordamerikansk sparvuggla Español Mochuelo Gnomo
Dansk Pygmæspurveugle Russkiy Воробьиный сыч-гном

Synonym(s):
- Noord-Amerikaanse dwerguil

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2014 — Least Concern (LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Glaucidium gnoma heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 18 - 19 cm
Spanwijdte : - cm
Gewicht : (M) - gram / (V) - gram

Kenmerken Kenmerken:
De bergdwerguil heeft zwarte vlekken aan de achterzijde van de hals, die suggereren dat hij "ogen" op het achterhoofd heeft'. Deze soort is een heel kleine, ‘oorloze’ uil; bruin, met scherp gestreepte flanken en een vrij lange gestreepte staart. Overdag vaak te horen door roepen of wordt vliegend gezien. De staart wordt vaak in een parmantige hoek gehouden.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De bergdwerguil komt voor in een grote verscheidenheid aan bostypen, waaronder open eikenbossen, platanen in canyons, dennen-eikenbossen, naaldbossen in het verre noorden en hoge bergen. Over het algemeen in gedeeltelijk open habitats in plaats van in vast, ononderbroken bos.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Het voedsel omvat knaagdieren, vogels, insecten, hagedissen. Dieet varieert per locatie en seizoen. Knaagdieren, zoals woelmuizen en muizen, zijn vaak een belangrijke prooi. Ook zoogdieren zo groot als gophers en eekhoorns worden geslagen. Bij warm weer verorberd de bergdwerguil veel grote insecten, zoals sprinkhanen, krekels, krekels, kevers. Kleine zangvogels nemen soms wel een derde van het dieet op. In zuidelijke delen van het verspreidingsgebied, worden veel hagedissen gevangen. Deze uil jaagt het actiefst bij zonsopgang en zonsondergang, maar ook op andere momenten. Kijkt naar een prooi vanaf een hoge uitkijkplek en maakt dan een zeer snelle achtervolging.

Voortplanting Voortplanting:
Sommige bergdwerguilen verdedigen hun territoria het hele jaar door. Vrijagevertoningen in de schemering kunnen snelle luchtachtervolgingen door de bomen in de buurt van potentiële nestplaatsen inhouden. In het baltsperiode voedt het mannetje het vrouwtje.

Nest wordt in een holte van een boom gemaakt, hetzij in natuurlijke holte of (misschien vaker) in verlaten spechtgat. Als er geen nest wordt gebouwd, dan worden de eieren gelegd in de bodem van een holte. Er worden meestal 3 tot 4 eieren helegd, soms 2 tot7, wit van kleur. Incubatie wordt alleen door het vrouwtjes gedaan voor een periode van ongeveer 28 dagen.

Beide ouders nemen deel aan de voedselvoorziening van de juvenielen vogels, waarbij mannetjes veel van de prooien meebrengen en vrouwtjes het aan de kuikens geeft. Met 27 tot 28 dagen maken de jonge vogels hun eerste vlucht.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Mexico, Verenigde Staten.

FOTOGALERIE

 


Bergdwerguil - Glaucidium gnoma
Bergdwerguil - Glaucidium gnoma
Bergdwerguil - Glaucidium gnoma
Bergdwerguil - Glaucidium gnoma
Bergdwerguil - Glaucidium gnoma
Bergdwerguil - Glaucidium gnoma
Bergdwerguil - Glaucidium gnoma
Bergdwerguil - Glaucidium gnoma







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites