HOME
Brahmaanse steenuil - Athene brama

Brahmaanse steenuil

Athene brama

Nederlands BRAHMAANSE STEENUIL

Athene brama (Temminck, 1821)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Athene
English Spotted Owlet Français Chevêche brame
Deutch Brahmakauz Italiano Civetta maculata
Polish Pójdzka braminska Português Mocho de Brama
Svenska Braminuggla Español Mochuelo Brahmán
Dansk Indisk Kirkeugle Russkiy Браминский сыч

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)

Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Athene brama heeft 6 ondersoorten:
- Athene brama brama
- Athene brama indica
- Athene brama albida]
- Athene brama pulchra
- Athene brama mayri
- Athene brama ultra

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 19 - 21 cm
Spanwijdte : - cm
Gewicht : (M) - gram / (V) - gram

Kenmerken Kenmerken:
De Brahmaanse steenuil is klein en gedrongen. De bovendelen zijn grijsbruin, sterk gevlekt met wit. De buik is wit, met bruine strepen. De gezichtsschijf is bleek en de iris is geel. Er is een witte nekband en supercilium. Geslachten zijn vergelijkbaar. In Baluchistan overlapt het met de steenuil, waarvan het kan worden gescheiden door de ongestreepte kroon en smalle staartbanden. De nominaatvorm is donkerder dan de lichtere vormen zoals indica van drogere streken.

Vlucht Vlucht:
De vlucht is diep golvend.

Habitat Habitat:
Voornamelijk bos en bos, semi-aride, struikgewas.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De Brahmaanse steenuil jaagt op een verscheidenheid aan insecten en kleine gewervelde dieren. In Pakistan vangen ze gevonden voornamelijk insecten. In het droge gebied van Jodhpur bleken ze voorafgaand aan het broedseizoen meer knaagdieren te vangen. Vleermuizen, padden, kleine slangen zoals Ramphotyphlops braminus zijn opgemerkt. Ze kunnen ook schorpioenen en weekdieren slaan.

Voortplanting Voortplanting:
Het broedseizoen van de Brahmaanse steenuil is van november tot april. Ze nestelen in holtes die vaak concurreren met andere holtennesters zoals myna's. Ze kunnen ook nestelen in gaten in verticale taluds. Het nest kan zijn bekleed met bladeren en veren of kan de bestaande voering van een eerdere bewoner gebruiken. Het typische legsel bestaat uit 3 tot 4 eieren en de incubatie begint met de eerste gelegde eieren, wat leidt tot een grote variatie in de grootte van de kuikens. De jongen worden aanvankelijk gevoed met insecten zoals kakkerlakken en later gevoed met kleine gewervelde prooien zoals muizen. Ze verlaten het nest na ongeveer 20 dagen.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Bangladesh, Bhutan, Cambodja, India, Iran, Laos, Myanmar, Nepal, Pakistan, Thailand, Vietnam.

FOTOGALERIE

 


Brahmaanse steenuil - Athene brama
Brahmaanse steenuil - Athene brama
Brahmaanse steenuil - Athene brama
Brahmaanse steenuil - Athene brama
Brahmaanse steenuil - Athene brama
Brahmaanse steenuil - Athene brama
Brahmaanse steenuil - Athene brama
Brahmaanse steenuil - Athene brama







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: