HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Smelleken - Falco Columbarius

Smelleken

Falco Columbarius

Nederlands SMELLEKEN

Falco Columbarius (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English Merlin Français Faucon émerillon
Deutch Merlin Italiano Smeriglio
Polish Drzemlik Português Esmerilhão
Svenska Stenfalk Español Esmerejón
Dansk Dværgfalk Russkiy Дербник

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 500.000 tot 2.000.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn tien ondersoorten gemeld:
- Falco columbarius columbarius
- Falco columbarius aesalon
- Falco columbarius subaesalon
- Falco columbarius pallidus

Falco columbarius christianiludovici
- Falco columbarius insignis
- Falco columbarius lymani
- Falco columbarius pacificus
- Falco columbarius suckleyi
- Falco columbarius richardsonii
- Falco columbarius bendirei

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 28 - 33 cm
Spanwijdte : (M) circa 60 cm / (V) circa 67 cm
Gewicht : (M) 155 - 180 gram / (V) 190 - 220 gram

Kenmerken Kenmerken:
Kleinste valk in Midden-Europa. Mannetje bovenkant leigrijs, nek roestrood, onderzijde licht roestkleurig met donkere lengtevlekken. Vrouwtje bovenzijde donkerbruin, onderkant witachtig, donker in lengte gestreept, staart lichtdonker dwars gebandeerd. Snavelblauwachtig, washuid chromaatgeel, poten geel, iris donkerbruin.

Vlucht Vlucht:
Als van de torenvalk maar meer zwevend en minder 'biddend'.

Habitat Habitat:
Open, boomarme gebieden, hoogveengebieden, gebieden met struikgewas.

Geluid Geluid:
Als van een torenvalk 'kikiki'.

Voedsel Voedsel:
Vogels tot de grootte van lijsters.

Voortplanting Voortplanting:
Bezet oude nesten van roofvogels en kraaien. Broedtijd mei-juni. Grootte van het nest 4-5 eieren, broedduur 28-32 dagen, nestperiode jongen 25-27 dagen. Beide partners broeden.

Overige Overige:
Het smelleken slaat zijn prooi hoofdzakelijk in de lucht, veelal laagvliegend.

De nominaatvorm leeft in Noord-Amerika; in het West-Palearctische gebed komen twee ondersoorten als broedvogel voor:
- Falco Columbarius subaesalon; op IJsland en Faeröer en in Ierland en Groot-Brittannië
- Falco Columbarius aesalon; in Fennoscandinavië en het noorden van Rusland.
en de ondersoort
- Falco Columbarius pallidus, die in de Aziatische steppen van het Aralmeer tot aan het Altaigebergte broedt, kan als wintergast in Zuidoost-Europa en West-Azië voorkomen.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Albanië; Algerije; Anguilla; Antigua en Barbuda; Aruba; Azerbeidzjan; Bahamas; Barbados; Wit-Rusland; België; Bermuda; Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Sint Eustatius, Bonaire, Saba); Brazilië; Bulgarije; Canada; Kaaiman Eilanden; Colombia; Kroatië; Cuba; Curacao; Denemarken; Dominica; Dominicaanse Republiek; Ecuador; Egypte; El Salvador; Estland; Faeröer; Finland; Frankrijk; Frans-Guyana; Duitsland; Gibraltar; Grenada; Guatemala; Guyana; Haïti; Honduras; IJsland; India; Ierland; Israël; Italië; Jamaica; Japan; Korea, Democratische Volksrepubliek; Korea, republiek van; Koeweit; Kirgizië; Lao Democratische Volksrepubliek; Letland; Libanon; Libië; Litouwen; Martinique; Mexico; Montserrat; Marokko; Nepal; Nicaragua; Noorwegen; Pakistan; Panama; Peru; Polen; Puerto Rico; Qatar; Saint Kitts en Nevis; Saint Lucia; Saint Martin (Frans deel); Saint Pierre en Miquelon; Saint Vincent en de Grenadines; Sint Maarten (Nederlands deel); Suriname; Zweden; Tadzjikistan; Trinidad en Tobago; Tunesië; Turkmenistan; Turks- en Caicoseilanden; Oekraïne; Verenigd Koningkrijk; Oezbekistan; Venezuela, Bolivariaanse Republiek; Vietnam.

Broedgebied:
Bosnië-Herzegovina; China; Kazachstan; Mongolië; Russische Federatie (Oost-Aziatisch Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland, Europees Rusland); Verenigde Staten.

FOTOGALERIE

 


Smelleken - Falco Columbarius
Smelleken - Falco Columbarius
Smelleken - Falco Columbarius
Smelleken - Falco Columbarius
Smelleken - Falco Columbarius
Smelleken - Falco Columbarius
Smelleken - Falco Columbarius
Smelleken - Falco Columbarius
Smelleken - Falco Columbarius
Smelleken - Falco Columbarius







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

© Dhr. J. Schwiebe - 20-11-2011
Locatie :
Camera:
Lens:

Top 1000 Birding Websites