Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Ruigpootbuizerd - Buteo Lagopus
Ruigpootbuizerd - Buteo Lagopus
Ruigpootbuizerd - Buteo Lagopus
Ruigpootbuizerd - Buteo Lagopus
Schedel Ruigpootbuizerd - Buteo Lagopus
Voorkomen Ruigpootbuizerd - Buteo Lagopus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Ruigpootbuizerd - Buteo Lagopus (Pontoppidan, 1763)
English Rough-legged hawk FranÁais Buse pattue Deutch RauhfuŖbussard
Italiano Poiana calzata Svenska FjšllvrŚk EspaŮol Busardo calzado
PortuguÍs Bķteo-calÁado Polski Myszołůw włochaty Dansk FjeldvŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie van deze soort is stabiel Populatie van deze soort is stabiel
 
Ondersoorten:
Er zijn vier ondersoorten gemeld:
- Buteo lagopus lagopus
- Buteo lagopus menzbieri
     Buteo lagopus pallidus
- Buteo lagopus sanctijohannis
- Buteo lagopus kamtschatkensis
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 51 - 60 cm
Spanwijdte : 120 - 150 cm
Gewicht : (M) 600 - 1380 gram / (V) 780 - 1660 gram
 
Kenmerken:
De ruigpootbuizerd kan sterk lijken op de Buizerd omdat laatstgenoemde een erg variabel verenkleed heeft. Onervaren vogelaars determineren vaak gewone buizerds als ruigpootbuizerd.

Ruigpootbuizerds verschillen van de buizerd door hun iets forsere postuur, langere vleugels (spanwijdte is ongeveer 17 cm langer) en een witte bovenstaart die aan het uiteinde door een duidelijke donkere band wordt afgegrensd. Ook van onder is de staart licht gekleurd. Lichte buizerds kunnen ook wit op de staart hebben, maar missen (meestal) die duidelijke donkere band. Van dichtbij zijn de bevederde poten het allerbeste kenmerk; hieraan ontleent de vogel zijn Nederlandse naam.

Er leven naar schatting 300.000 tot 1.000.000 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
Onderscheidt zich van de vrijwel identiek gekleurde Buizerd door lichtgekleurde staart met donkere eindband, lichte onderkant van de vleugels met duidelijk afgetekende donkere polsvlekken en langere vleugels.
 
Verspreiding:
Van ScandinaviŽ over Noord-Rusland tot Kamtsjatka.
 
Habitat:
Berggebieden en toendra ten noorden van de boomgrens; īs winters in Midden-Europa op akkers en weilanden. In Nederland overwinteren een paar honderd exemplaren.
 
Geluid:
Als de Buizerd. Geluid
 
Voedsel:
Kleine gewervelde dieren.
 
Voortplanting:
Afhankelijk van de habitat op rotsen, in bomen of op de grond. Broedtijd mei/juni. Grootte van het nest meestal 3-6 eieren, broedduur 28-31 dagen, nestperiode jongen 28-31 dagen.
 
Overige:
Doorgaans worden vier ondersoorten erkend. De nominaatvorm:
- Buteo Lagopus lagopus, in het noorden van EuraziŽ en ScandinaviŽ tot West-SiberŽ
- Buteo Lagopus menzbieri, van west-SiberiŽ tot het Tsjoektsjenschiereiland
- Buteo Lagopus kamtschatkensis, Kamtsjatka en de Koerilen
- Buteo Lagopus sanctijohannis, in Alaska en het noorden van Canada
 
Ingezonden foto's:
©: