HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Roodpootvalk - Falco Vespertinus

Roodpootvalk

Falco Vespertinus

Nederlands ROODPOOTVALK

Falco Vespertinus (Linnaeus, 1766)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English Red-footed falcon Français Faucon kobez
Deutch Rotfußfalke Italiano Falco cuculo
Polish Kobczyk Português Falcão de pés vermelhos
Svenska Aftonfalk Español Cernícalo Patirrojo
Dansk Aftenfalk Russkiy Кобчик

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2017 — Near Threatened (NT)
2016 — Near Threatened (NT)
2013 — Near Threatened (NT)
2012 — Near Threatened (NT)
2008 — Near Threatened (NT)
2005 — Near Threatened (NT)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug

Ondersoorten Er zijn twee ondersoorten gemeld:
- Falco vespertinus
- Falco amurensis

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 29 - 31 cm
Spanwijdte : 66 - 78 cm
Gewicht : (M) 115 - 190 gram / (V) 130 - 200 gram

Kenmerken Kenmerken:
Kleiner dan de boom- en torenvalk. Mannetje donkergrijs met roestrode 'broek' en onderstaartdekveren. Vrouwtje bovenzijde en staart bruingrijs met zwarte dwarsbanden, vleugels zwartgrijs, onderkant roestrood. met fijne donkere lengtestreepjes. Snavel grijsblauw, washuid geel, poten geel, iris donkerbruin.

Vlucht Vlucht:
Vliegbeeld als de boomvalk met langere staart; 'bidt' vaak.

Habitat Habitat:
Open landschap met boomgroepen, riviereilanden, bossages, bosranden.

Geluid Geluid:
Luidruchtig in kolonies; helder torenvalkachtige 'kikiki'.

Voedsel Voedsel:
Insecten.

Voortplanting Voortplanting:
Benutten oude nesten van eksters en kraaien. Broedtijd mei-juni. Grootte van het nest 3-5 eieren, broedduur 22-23 dagen, nestperiode jongen 26 dagen.

Overige Overige:
Broeden in kolonies van 10 paren. In de nazomer trekken ze naar de steppen en de savannen van Oost en Zuid-Afrika. Jaarlijks ook in Nederland te zien, per seizoen minstens honderd exemplaren.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Armenië; Oostenrijk; Wit-Rusland; China; Estland; Kazachstan; Letland; Russische Federatie (Centraal-Aziatisch Rusland, Oost-Aziatisch Rusland)

Bestaande (niet-fok)
Angola; Botswana; Namibië; Zuid-Afrika; Zambia; Zimbabwe

Bestaande (passage)
Albanië; Algerije; Benin; Bosnië-Herzegovina; Kameroen; Centraal Afrikaanse Republiek; Tsjaad; Congo, de Democratische Republiek; Cyprus; Ivoorkust; Denemarken; Egypte; Ethiopië; Gambia; Ghana; Griekenland; Iran, Islamitische Republiek; Irak; Israël; Jordanië; Libanon; Libië; Mali; Malta; Mauritanië; Montenegro; Niger; Nigeria; Noord-Macedonië; Palestina, staat; Senegal; Slovenië; Soedan; Syrische Arabische Republiek; Gaan; Tunesië; Oeganda

Bestaande (inwoner)
Azerbeidzjan; Bulgarije; Burkina Faso; Burundi; Kroatië; Tsjechië; Finland; Frankrijk; Georgië; Duitsland; Hongarije; Italië; Kenia; Liechtenstein; Malawi; Moldavië; Mozambique; Polen; Roemenië; Russische Federatie (Europees Rusland); Rwanda; Servië; Slowakije; Zweden; Zwitserland; Tanzania, Verenigde Republiek; Kalkoen; Oekraïne

FOTOGALERIE

 


Roodpootvalk - Falco Vespertinus
Afrikaanse Boomvalk - Falco cuvierii
Roodpootvalk - Falco Vespertinus
Roodpootvalk - Falco Vespertinus
Roodpootvalk - Falco Vespertinus
Roodpootvalk - Falco Vespertinus
Roodpootvalk - Falco Vespertinus
Roodpootvalk - Falco Vespertinus
Roodpootvalk - Falco Vespertinus
Roodpootvalk - Falco Vespertinus
Roodpootvalk - Falco Vespertinus
Roodpootvalk - Falco Vespertinus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites