HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Boomvalk - Falco subbuteo

Boomvalk

Falco subbuteo

Nederlands BOOMVALK

Falco subbuteo (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English Eurasian hobby Français Faucon hobereau
Deutch Baumfalke Italiano Lodolaio
Polish Kobuz Português Ógea
Svenska Lärkfalk Español Alcotán Europeo
Dansk Lærkefalk Russkiy Чеглок

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 500.000 tot 999.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Falco subbuteo heeft 2 ondersoorten:
- Falco subbuteo subbuteo
Falco subbuteo jugurtha
Falco subbuteo centralasiae
- Falco subbuteo streichi

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 30 - 36 cm
Spanwijdte : 76 - 82 cm
Gewicht : (M) circa 200 gram / (V) circa 230 gram

Kenmerken Kenmerken:
Lijkt zeer veel op de Slechtvalk in kleur en tekening, maar is kleiner, sierlijker en slanker met langere, smallere vleugels. Bovenzijde donker leigrijs, wangen en keel wit, onderkant wit met opvallende zwartachtige vlekken, roestbruine "broek", duidelijke baardstreep. Snavel grijs met donkere punt, washuid geel, poten geel, iris donkerbruin. Beide geslachten gelijk gekleurd, vrouwtje iets groter. Jonge vogels met bruingrijze bovendelen, lichtbruine onderkant, zonder "broek".

Vlucht Vlucht:
Vliegbeeld lijkt op dat van een miniatuurslechtvalk; in verhouding tot de lichaamsgrootte zijn de vleugels langer, veel smaller en spitser. Tijdens de jacht lijken de vleugels sikkelvormig, korte staart. Zweeft met gespreide staart op de thermiek; "bidt" slechts zelden.

Habitat Habitat:
Open landschap, heidevelden, verlandingszones van meren, lichte, droge bossen, waterrijk laagland.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Uitsluitend vliegende vogels (zwaluwen, leeuweriken, gierzwaluwen, mussen, vinken, spreeuwen, merels) en vliegende insecten (libellen en kevers), in Afrikaans winterkwartier uitzwermende termieten.

Voortplanting Voortplanting:
Boomvalken bouwen zelf geen nest, maar betrekken oude nesten van roofvogels, kraaien of duiven in hoog naaldhout. Broedtijd juni. Grootte van het nest: 2-4 eieren, broedduur 28 dagen, nestperiode jongen 28 - 32 dagen. Als in juni de meeste kleine vogels vliegvlugge jongen hebben en het aanbod van vliegende insecten het grootst is, beginnen de Boomvalken met broeden. Het vrouwtje broedt, het mannetje brengt het voedsel en houdt de wacht. Sommige paren blijven jaren bij elkaar.

Overige Overige:
Van alle roofvogels is de Boomvalk door zijn gestroomlijnde lichaamsbouw het best aangepast om te jagen in het vrije luchtruim. Hij jaagt, zeer snel vliegend (gedurende korte tijd ca 240 km/h) op vliegende vogels en insecten. Soms jagen meerdere vogels samen op zwermende insecten of troepen vogels. Eind oktober vertrekken de Boomvalken naar hun winterkwartier in Oost- en Zuid-Afrika, om van midden april tot begin mei terug te keren in de broedgebieden.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Afghanistan, Albanië, Algerije, Andorra, Angola, Armenië, Oostenrijk, Azerbeidzjan; Bahrein Bangladesh, Wit-Rusland, België, Benin, Bhutan, Bosnië, Herzegovina, Botswana, Bulgarije, Burkina Faso, Burundi, China, Kongo, Ivoorkust, Kroatië, Cyprus, Tsjechische Republiek, Denemarken, Djibouti, Egypte, Eritrea, Estland, Ethiopië, Finland, Frankrijk, Gabon, Gambia, Georgië, Duitsland, Gibraltar, Griekenland, Hong Kong, Hongarije, India, Iran, Irak, Ierland, Israël, Italië, Japan, Jordanië, Kazachstan, Kenia, Korea, Koeweit, Kirgizië, Laos, Letland, Libanon, Liberia, Libië, Liechtenstein Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malawi, Malediven, Mali, Malta, Mauritanië, Moldavië, Mongolië, Montenegro, Marokko, Mozambique, Myanmar, Namibië, Nepal, Nederland, Nigeria, Noorwegen, Oman, Pakistan, Polen, Portugal, Katar, Roemenië, Russische Federatie, Rwanda, Saoedi-Arabië, Servië, de Seychellen, Slowakije, Slovenië, Somalië, Zuid-Afrika, Spanje, Soedan, Swaziland, Zweden, Zwitserland, Syrische Arabische Republiek, Tadzjikistan, Tanzania, Thailand, Togo, Tunesië, Turkije, Turkmenistan, Oeganda, Oekraïne, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, Oezbekistan, Vietnam, Jemen, Zambia, Zimbabwe, Kameroen, Canada, Tsjaad, Faeröer, Ghana,-Guinea, IJsland, Indonesië, Lesotho, Maleisië, Senegal, Taiwan, Oost-Timor, Verenigde Staten. Oorsprong onzeker: Guam, Noordelijke Marianen.


Broedgebied:
Afghanistan; Albanië; Andorra; Armenië; Oostenrijk; Azerbeidzjan; Wit-Rusland; België; Bosnië-Herzegovina; China; Kroatië; Tsjechië; Georgië; Hongarije; India; Israël; Japan; Kazachstan; Korea, Democratische Volksrepubliek; Kirgizië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Moldavië; Mongolië; Montenegro; Myanmar; Nepal; Nederland; Noord-Macedonië; Noorwegen; Pakistan; Polen; Portugal; Russische Federatie (Oost-Aziatisch Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland, Europees Rusland); Servië; Slowakije; Zweden; Zwitserland; Tadzjikistan; Kalkoen; Turkmenistan; Verenigd Koningkrijk; Oezbekistan; Vietnam.

FOTOGALERIE

 


Boomvalk - Falco subbuteo
Boomvalk - Falco subbuteo
Boomvalk - Falco subbuteo
Boomvalk - Falco subbuteo
Boomvalk - Falco subbuteo
Boomvalk - Falco subbuteo
Boomvalk - Falco subbuteo
Boomvalk - Falco subbuteo
Boomvalk - Falco subbuteo
Boomvalk - Falco subbuteo
Boomvalk - Falco subbuteo
Boomvalk - Falco subbuteo
Boomvalk - Falco subbuteo
Boomvalk - Falco subbuteo







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites