HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Prairievalk - Falco mexicanus

Prairievalk

Falco mexicanus

Nederlands PRAIRIEVALK

Falco mexicanus (Schlegel, 1850)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English Prairie Falcon Français Faucon des prairies
Deutch Präriefalke Italiano Falco della prateria
Polish Sokól preriowy Português Falcão das pradarias
Svenska Präriefalk Español Halcón Mejicano
Dansk Præriefalk Russkiy Мексиканский сокол

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort neemt toe.

Ondersoorten Falco mexicanus heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 40 cm
Spanwijdte : 90 - 113 cm
Gewicht : circa 720 gram

Kenmerken Kenmerken:
Het verenkleed van de prairievalk is warm grijsbruin (soms "zand" genoemd) boven en bleek met min of meer donkere vlekken onderaan. Het donkerste deel van de bovenkant zijn de primaire vleugelveren; de lichtste is de stuit en de staart, vooral de buitenste staartveren. De kop heeft een "snor" -teken zoals bij een slechtvalk, maar dan smaller, en een witte lijn over het oog. Opvallend is dat de oksel en onderdekveren zwart zijn, behalve langs de voorrand van de vleugel.

Vlucht Vlucht:
Deskundigen kunnen een verre prairievalk scheiden van een slechtvalk (over het algemeen de enige vergelijkbare soort in zijn bereik) door zijn vorm en vluchtstijl. De prairievalk heeft een langere staart in verhouding tot zijn grootte; een meer buisvormig, minder gedrongen lichaam; en het vleugelgewricht is verder van het lichaam verwijderd. Zijn vleugelslagen worden beschreven als sterk en oppervlakkig, net als die van de slechtvalk en hebben dezelfde snelle cadans, maar zijn stijver en mechanischer.

Habitat Habitat:
De natuurlijke habitat van de prairievalk is open land, vooral droog, in de zomer van de toendra tot de prairie en zelfs woestijn. In de winter is het wijdverbreid, variërend tot lage woestijnen en af ​​en toe tot steden.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De prairievalk eet voornamelijk kleine zoogdieren en kleine tot middelgrote vogels die tijdens de vlucht worden gevangen. Hoewel hij als opportunistisch roofdier af en toe grotere vogels zal slaan, zoals ganzen. Over het algemeen zijn de prooien 150 gram of minder, een gewicht dat zelfs de kleinere tiercel (mannetje) over grote afstanden, terug naar het nest, kan dragen. De meeste prooien zijn dus 30% of minder van het gewicht van de tiercel, wat een veel voorkomende prooidierfractie is bij talloze soorten valken waar de mannetjes het grootste deel van de jacht tijdens het broedseizoen doen. Over kortere afstanden hebben natuurbiologen echter gedocumenteerd dat prairievalkjes tot ongeveer 60-70% van hun lichaamsgewicht dragen. Gemeenschappelijke prooien voor prairievalken zijn eekhoorns, grondeekhoorns, prairiehonden, chipmunks, gophers en konijnen van verschillende soorten. Reptielen worden soms ook meegenomen. Onder vogels vallen gewoonlijk mussen, spreeuwen, grackles, duiven, kwartels, weidekleeuweriken, duiven, meerkoeten, wintertaling en wilde eenden - vrijwel elke vogel tot ongeveer de grootte van de valk en soms aanzienlijk groter. De noodzaak om hun jongen te voeden, concentreert hen echter op prooien die ze tijdens het broedseizoen kunnen dragen, en het reproductieve succes van de prairievalk hangt af van de beschikbaarheid van dergelijke kleinere prooien.

Voortplanting Voortplanting:
Deze soort nestelt op rotswanden, dus broedende volwassenen zijn lokaal tijdens het broedseizoen. Het legsel heeft gemiddeld vier eieren, die roze zijn met bruine, roodbruine en paarsachtige stippen. Als onderdeel van hun aanpassing aan warmer woestijnklimaten met een lagere luchtvochtigheid, zijn de eieren van de prairievalk minder poreus en houden ze beter water vast dan die van hun slechtvalkneven, wat onder deze omstandigheden tot een hoger broedpercentage leidt. De incubatietijd is 31 dagen, te beginnen met het op een na laatste of laatste gelegde ei. Incubatie wordt intenser nadat later eieren zijn gelegd, enigszins gelijkmatige uitkomsttijden.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Canada, Mexico, Verenigde Staten.

FOTOGALERIE

 


Prairievalk - Falco mexicanus
Prairievalk - Falco mexicanus
Prairievalk - Falco mexicanus
Prairievalk - Falco mexicanus
Prairievalk - Falco mexicanus
Prairievalk - Falco mexicanus
Prairievalk - Falco mexicanus
Prairievalk - Falco mexicanus
Prairievalk - Falco mexicanus
Prairievalk - Falco mexicanus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites