HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Slechtvalk - Falco Peregrinus

Slechtvalk

Falco Peregrinus

Nederlands SLECHTVALK

Falco Peregrinus (Tunstall, 1771)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English Peregrine falcon Français Faucon pèlerin
Deutch Wanderfalk Italiano Pellegrino
Polish Sokół wędrowny Português Falcão peregrino
Svenska Pilgrimsfalk Español Halcón Peregrino
Dansk Vandrefalk Russkiy Сапсан

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2019
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2015 — Least Concern (LC)
2014 — Least Concern (LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 100.000 tot 499.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn twee ondersoorten gemeld:
- Falco peregrinus
Falco peregrinus
Falco peregrinus peregrinus
Falco peregrinus brookei
Falco peregrinus calidus
Falco peregrinus harterti
Falco peregrinus anatum
Falco peregrinus fruitii
Falco peregrinus japonensis
Falco peregrinus pealei
Falco peregrinus peregrinator
Falco peregrinus tundrius
Falco peregrinus cassini
Falco peregrinus kreyenborgi
Falco peregrinus minor
Falco peregrinus radama
Falco peregrinus ernesti
Falco peregrinus nesiotes
Falco peregrinus macropus
Falco peregrinus submelanogenys
Falco madens
- Falco pelegrinoides
Falco pelegrinoides pelegrinoides
Falco pelegrinoides babylonicus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : (M) circa 38 cm / (V) circa 45 cm
Spanwijdte : (M) circa 90 cm / (V) circa 105 cm
Gewicht : (M) 580 - 720 gram / (V) 860 - 1090 gram

Kenmerken Kenmerken:
Grote, compact gebouwde valk met spitse vleugels en korte staart. Contrastrijk gekleurd verenkleed. Bovenzijde leigrijs, bovenkop en baardstreep zwartachtig, onderdelen witachtig, dicht gebandeerd, Midden-Europees ras roestrood bewaasd, staart met zwarte dwarsbanden. Snavel lichtblauw met donkere punt, washuid geel, poten geel, nagels zwart, iris zwart. Vrouwtje donkerder en groter dan mannetje.

Vlucht Vlucht:
Vliegbeeld lijkt op een anker, vleugels lang en spits, staart relatief kort, wordt naar uiteinde iets smaller. Vliegt met snelle ondiepe vleugelslagen, onderbroken door korte glijpauzes. Zweeft af en toe op opwaartse wind.

Habitat Habitat:
Zeer veelzijdig: open of licht bebost land, lichte bossen, toendra, half woestijnen zeekusten, bergmassief, steile kusten steengroeven, diepe rivierdalen.

Geluid Geluid:
Tijdens de baltsvlucht een klagend, trillend lang aanhouden 'geeeeeeeeeieieiek', bij opwinding een scherp 'kotsiekotsiek'. Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
Overwegend vogels, die zij vliegend achtervolgen. Stadsduiven vormen veelal het hoofdvoedsel in bepaalde gebieden en daarnaast spreeuwen, lijsters, leeuweriken kraaiachtigen. Meeuwen en strandvogels.

Voortplanting Voortplanting:
De Midden-Europese broedvogels nestelen meestal in beschutte nissen in steile rotswanden. In Noord-Duitsland en in Polen benutten de slechtvalken ook roofvogelhorsten in oude naald- en loofbossen; soms broeden zij op hoge gebouwen. Broedtijd maart/april. Grootte van het nest: 3-4 eieren, broedduur 28-29 dagen nestperiode jongen 35-42 dagen. Beide partners broeden. Ze blijven hun gehele leven bij elkaar en gebruiken vaak dezelfde nestplaatsen. Af en toe waagt de slechtvalk een broedpoging op de Veluwe.

Overige Overige:
De jacht van de slechtvalken begint of van een verhoogde uitkijkpost of vanuit een verkenningsvlucht. Is de valk boven zijn slachtoffer, dan legt hij zij vleugels aan en stort zich met enorme snelheid, soms tot 300 km per uur, op zijn prooi. Vaak worden de vogels reeds door de botsing gedood. De vliegvlugge jongen uit het Midden-Europese broedgebied trekken om te overwinteren in zuidelijke richting tot het Iberisch Schiereiland.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Afghanistan; Algerije; Andorra; Angola; Anguilla; Antigua en Barbuda; Argentinië; Armenië; Aruba; Oostenrijk; Azerbeidzjan; Bahamas; Bahrein; Bangladesh; Barbados; Wit-Rusland; België; Benin; Bermuda; Bhutan; Bolivia, Plurinationale Staten van; Bonaire, Sint Eustatius en Saba; Botswana; Brazilië; Brunei Darussalam; Bulgarije; Burkina Faso; Cabo Verde; Cambodja; Kameroen; Canada; Kaaiman Eilanden; Centraal Afrikaanse Republiek; Tsjaad; Chili; Colombia; Comoren; Congo, de Democratische Republiek van de; Costa Rica; Kroatië; Cuba; Curacao; Cyprus; Tsjechië; Ivoorkust; Denemarken; Djibouti; Dominica; Dominicaanse Republiek; Ecuador; Egypte; El Salvador; Equatoriaal-Guinea; Eritrea; Estland; Eswatini; Ethiopië; Falklandeilanden (Malvinas); Fiji; Finland; Frankrijk; Frans-Guyana; Gabon; Gambia; Duitsland; Ghana; Gibraltar; Griekenland; Groenland; Grenada; Guatemala; Guinea; Guinee-Bissau; Guyana; Haïti; Honduras; Hongarije; India; Iran, Islamitische Republiek; Irak; Ierland; Italië; Jordanië; Kazachstan; Kenia; Korea, republiek van; Koeweit; Kirgizië; Lao Democratische Volksrepubliek; Letland; Libanon; Lesotho; Liberia; Libië; Litouwen; Madagascar; Malawi; Mali; Martinique; Mauritanië; Mayotte; Mexico; Moldavië; Mongolië; Montserrat; Marokko; Mozambique; Namibië; Nederland; Nicaragua; Niger; Nigeria; Noord-Macedonië; Noorwegen; Oman; Palestina, staat van; Panama; Paraguay; Peru; Polen; Portugal; Puerto Rico; Qatar; Roemenië; Rwanda; Saint Kitts en Nevis; Saint Lucia; Saint Vincent en de Grenadines; Saoedi-Arabië; Senegal; Sierra Leone; Singapore; Sint Maarten (Nederlands deel); Slowakije; Slovenië; Solomon eilanden; Somalië; Zuid-Afrika; Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden; Zuid Soedan; Spanje; Spanje (Canarische eilanden); Soedan; Suriname; Zweden; Zwitserland; Syrische Arabische Republiek; Taiwan, provincie China; Tadzjikistan; Tanzania, Verenigde Republiek; Oost-Timor; Gaan; Trinidad en Tobago; Tunesië; Kalkoen; Turkmenistan; Turks- en Caicoseilanden; Oeganda; Oekraïne; Verenigde Arabische Emiraten; Verenigd Koningkrijk; Venezuela, Bolivariaanse Republiek; Vietnam; Westelijke Sahara; Jemen; Zambia; Zimbabwe


Broedgebied:
Albanië; Australië; Bosnië-Herzegovina; China; Congo; Georgië; Hong Kong; Indonesië; Israël; Japan; Korea, Democratische Volksrepubliek; Liechtenstein; Luxemburg; Maleisië; Malta; Montenegro; Myanmar; Nepal; Nieuw-Caledonië; Pakistan; Papoea-Nieuw-Guinea; Filippijnen; Russische Federatie (Europees Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland, Oost-Aziatisch Rusland); Servië; Sri Lanka; Thailand; Verenigde Staten; Oezbekistan; Vanuatu.

FOTOGALERIE

 


Slechtvalk - Falco Peregrinus
Slechtvalk - Falco Peregrinus
Slechtvalk - Falco Peregrinus
Slechtvalk - Falco Peregrinus
Slechtvalk - Falco Peregrinus
Slechtvalk - Falco Peregrinus
Slechtvalk - Falco Peregrinus
Slechtvalk - Falco Peregrinus
Slechtvalk - Falco Peregrinus
Slechtvalk - Falco Peregrinus
Slechtvalk - Falco Peregrinus
Slechtvalk - Falco Peregrinus
Slechtvalk - Falco Peregrinus
Slechtvalk - Falco Peregrinus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites