HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Australische Boomvalk - Falco longipennis

Australische Boomvalk

Falco longipennis

Nederlands AUSTRALISCHE BOOMVALK

Falco longipennis (Swainson, 1837)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English Australian Hobby Français Petit Faucon
Deutch Australischer Baumfalke Italiano Lodolaio australiano
Polish Sokól australijski Português Ógea australiana
Svenska Australisk lärkfalk Español Alcotán Australiano
Dansk Australsk Lærkefalk Russkiy Австралийский чеглок

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort neemt toe.

Ondersoorten Falco longipennis heeft 3 ondersoorten:
- Falco longipennis longipennis
- Falco longipennis hanieli
- Falco longipennis murchisonianus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 30 - 36 cm
Spanwijdte : 66 - 87 cm
Gewicht : (M) circa - gram / (V) circa - gram

Kenmerken Kenmerken:
De Australische boomvalk is kleiner dan andere valken, relatief slank en heeft langevleugels. Zijn verenkleed varieert in kleur afhankelijk van geslacht, leeftijd en omgeving met een donkerdere vorm in vochtige gebieden en een lichtere vorm in drogere omgevingen. Over het algemeen heeft de Australische boomvalk een zwarte "pet" en masker met een witachtig voorhoofd en een halve kraag. Onderzijde kan blauwgrijs of roestbruin zijn met donkerder strepen. De washuid bij volwassenen is bleek geelachtig grijs, de oogring is lichtblauw, de ogen zijn bruin en de voeten zijn dof geel. Vrouwtjes zijn groter tussen 34 - 35,5 cm en mannetjes zijn over het algemeen tussen 30 - 32 cm lang met een spanwijdte tussen 66 - 87 cm. Australische boomvalk is gemakkelijk te verwarren met de slechtvalk (Falco peregrinus), maar is slanker, met langere en dunnere vleugels.

Vlucht Vlucht:
De Australische boomvalk is een eenzame en agressieve valk die snel flikkerende vleugelslagen heeft en tijdens het zweven met staart uitwaaiert.

Habitat Habitat:
De Australische boomvalk komt voor in open bosland, maar ook in stedelijke parken en tuinen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Hij jaagt tijdens de schemering en 's nachts op kleine vogels, vleermuizen en grote, vliegende insecten, die in de lucht verschalkt worden.

Voortplanting Voortplanting:
De soort nestelt in een oud nest van een kraaiachtige hoog boven de grond. Het legsel bestaat uit twee tot vier eieren, die in ongeveer 35 dagen worden uitgebroed. De jongen blijven daarna nog zo'n zelfde periode in het nest.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Australië, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor.

FOTOGALERIE

 


Australische Boomvalk - Falco longipennis
Australische Boomvalk - Falco longipennis
Australische Boomvalk - Falco longipennis
Australische Boomvalk - Falco longipennis
Australische Boomvalk - Falco longipennis
Australische Boomvalk - Falco longipennis
Australische Boomvalk - Falco longipennis
Australische Boomvalk - Falco longipennis
Australische Boomvalk - Falco longipennis
Australische Boomvalk - Falco longipennis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites