HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Kleine geelkopgier - Cathartes burrovianus

Kleine geelkopgier

Cathartes burrovianus

Nederlands KLEINE GEELKOPGIER

Cathartes burrovianus (Cassin, 1845)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Cathartiformes Cathartidae Cathartes
English Lesser yellow headed vulture Français Urubu à tête jaune
Deutch Kleiner Gelbkopfgeier Italiano Avvoltoio testagialla minore
Polish Sepnik pstroglowy Português Urubu de cabeca amarela
Svenska savanngam Español Aura Sabanera
Dansk Gulhovedet Grib Russkiy Малая желтоголовая катарта

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Cathartes burrovianus heeft 2 ondersoorten:
- Cathartes burrovianus burrovianus
- Cathartes burrovianus urubitinga

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 53 - 65 cm
Spanwijdte : 150 - 165 cm
Gewicht : (M) 950 - 1420 gram / (V) 960 - 1550 gram

Kenmerken Kenmerken:
De kleine geelkopgier is 58–66 cm lang en lijkt wat betreft uiterlijk en leefwijze sterk op zijn verwant. Het verenkleed is net als bij de kalkoengier zwart en alleen het hoofd-hals-gebied is afwijkend: de nek en de hals zijn oranje van kleur, de bovenkant van de kop is grijs en de rest van de kop is geel-oranje gekleurd. De snavel is lichtrood. De vleugelspanwijdte bedraagt ongeveer 160 cm.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De kleine geelkopgier is een bewoner van savannes en ander open terrein in Latijns-Amerika, die zelden in groepen leeft.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Het menu van de kleine geelkopgier bestaat vrijwel geheel uit aas, waaronder verkeersslachtoffers en aangespoelde vis. Insecten en andere ongewervelde diertjes worden ook gegeten en de kleine geelkopgier is dan ook regelmatig te vinden in onlangs geploegd terrein, waar de beestjes makkelijk te vinden zijn. In tegenstelling tot de meeste andere vogels heeft de kleine geelkopgier een goed ontwikkelde reukzin, die hij gebruikt bij het zoeken naar kadavers.

Voortplanting Voortplanting:
Helaas weinig informatie beschikbaar. Er is een volwassene gezien met twee pas uitgevlogen jongeren in de maand mei in Colombia. In hetzelfde land was een vrouwtje klaar om te leggen in de maand augustus.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië; Belize; Bolivia, Plurinationale Staten van; Brazilië; Colombia; Costa Rica; Ecuador; El Salvador; Frans-Guyana; Guatemala; Guyana; Honduras; Mexico; Nicaragua; Panama; Paraguay; Peru; Suriname; Venezuela.

Broedgebied:
Uruguay.

FOTOGALERIE


Kleine geelkopgier - Cathartes burrovianus
Kleine geelkopgier - Cathartes burrovianus
Kleine geelkopgier - Cathartes burrovianus
Kleine geelkopgier - Cathartes burrovianus
Kleine geelkopgier - Cathartes burrovianus
Kleine geelkopgier - Cathartes burrovianus
Kleine geelkopgier - Cathartes burrovianus
Kleine geelkopgier - Cathartes burrovianus

INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites