HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Grote geelkopgier - Cathartes melambrotus

Grote geelkopgier

Cathartes melambrotus

Nederlands GROTE GEELKOPGIER

Cathartes melambrotus (Wetmore, 1964)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Cathartiformes Cathartidae Cathartes
English Greater Yellow headed Vulture Français Grand Urubu
Deutch Großer Gelbkopfgeier Italiano Avvoltoio testagialla maggiore
Polish Sepnik zóltoglowy Português Urubu da mata
Svenska skogsgam Español Aura Selvática
Dansk Stor Gulhovedet Grib Russkiy Большая желтоголовая катарта

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort loopt terug

Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 64 - 76 cm
Spanwijdte : 165 - 178 cm
Gewicht : (M) 1170 - 1650 gram / (V) 1170 - 1650 gram

Kenmerken Kenmerken:
Het zijn grote vogels die met de vleugels gespreid tot 178 centimeter kunnen meten. Hun lichaam wordt tot 75 centimeter lang. Het is met zwarte veren bekleed en heeft een groene en paarse glans. De kop is kaal en is geel tot lichtoranje van kleur. Hun staart is rond en lang en komt voorbij de vleugels. De ogen van deze vogels zijn rood van kleur. Tegenover de kleine geelkopgier is hun staart langer en breder. Hun veren zijn ook donkerder terwijl bij de kleine geelkopgier de veren meer bruin zijn. Ze hebben wel een dikke snavel die vleeskleurig is.

Vlucht Vlucht:
Ze zweven op warme lucht om omhoog te blijven. Daarvoor moeten ze dus weinig moeite doen.

Habitat Habitat:
Heeft een voorkeur voor ongestoord laagland, tropisch bos in Zuid-Amerika.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De gieren leven van aas en kunnen dode dieren al van heel ver ruiken of zien. Toch zijn ze zelf niet sterk genoeg om grote dieren open te krijgen. Daarvoor wachten ze op de koningsgieren.

Voortplanting Voortplanting:
Hun nest maken ze op een vlakke ondergrond in grotten of uitsteeksels op de rotsen. De 2 eieren zijn bleek met bruine vlekken. De jongen in het nest worden gevoed door eten op te braken. Na twee maanden vliegen ze uit.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Bolivia, Plurinationale Staten van; Brazilië; Colombia; Ecuador; Frans-Guyana; Guyana; Peru; Suriname; Venezuela.

Broedgebied:
Nicaragua; Panama

FOTOGALERIE


Grote geelkopgier - Cathartes melambrotus
Grote geelkopgier - Cathartes melambrotus
Grote geelkopgier - Cathartes melambrotus
Grote geelkopgier - Cathartes melambrotus
Grote geelkopgier - Cathartes melambrotus
Grote geelkopgier - Cathartes melambrotus

INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites