HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis

Sprinkhaanbuizerd

Butastur rufipennis

Nederlands SPRINKHAANBUIZERD

Butastur rufipennis (Sundevall, 1851)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Butastur
English Grasshopper buzzard Français Busautour des sauterelles
Deutch Heuschreckenbussard Italiano Butastore rufipenne
Polish Myszolap rdzawoskrzydly Português Bútio gafanhoto
Svenska gräshoppsvråk Español Busardo Langostero
Dansk Græshoppevåge Russkiy Саранчовый канюк

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 20.000 tot 49.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Butastur rufipennis heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 35 - 44 cm
Spanwijdte : 92 - 106 cm
Gewicht : (M) circa 310 - 342 gram / (V) circa 300 - 408 gram

Kenmerken Kenmerken:
De roofvogel is nogal slank en lijkt in zit op afstand eerder op een torenvalk en in vlucht op een grauwe kiekendief zonder witte stuit. Opvallend zijn de roodbruine vleugels. De rug is grijsbruin, de vogel is van onder licht roodbruin met korte donkere streepjes.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De sprinkhaanbuizerd komt voor in de gordel van savannegebieden die reikt van West-Afrika tussen de Sahara en de evenaar, tot in Oost-Afrika in Noordoost-Tanzania. Het is een roofvogel van halfwoestijnen en savanne met spaarzaam bomen zoals Acacias. De vogel foerageert soms in groepen tot wel 100 individuen aan de rand van bosbranden en sprinkhaanzwermen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Vooral insecten, vooral sprinkhanen, samen met mantids, termieten en mieren, kevers, wandelende takken en spinnen.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Benin, Burkina Faso, Kameroen, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinea, Guinee-Bissau, Kenia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Soedan, Tanzania, Togo, Oeganda, Burundi, Liberia, Rwanda.

FOTOGALERIE

 


Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis
Sprinkhaanbuizerd - Butastur rufipennis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites