HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Grauwekiekendief - Circus Pygargus

Grauwekiekendief

Circus Pygargus

Nederlands GRAUWE KIEKENDIEF

Circus Pygargus (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Circus
English Montagu's harrier Français Busard cendré
Deutch Wiesenweihe Italiano Albenello minore
Polish Błotniak łąkowy Português Tartaranhão-caçador
Svenska Ängshök Español Aguilucho cenizo
Dansk Hedehøg Russkiy Луговой лунь

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 100.000 tot 499.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 43 - 47 cm
Spanwijdte : 105 - 130 cm
Gewicht : (M) 227 - 305 gram / (V) 319 - 445 gram

Kenmerken Kenmerken:
Kleinste van de Europese kiekendieven. Kleiner, slanker en met smallere vleugels dan de Blauwe Kiekendief. Mannetje is aan de bovenzijde donkergrijs, vleugels met zwarte punten en zwarte lengtestrepen, de onderkant is wit met rossige streeptekening. Vrouwtje als Blauwe Kiekendief met kleinere, witte stuitvlek, smallere, spitsere vleugels, langere, smallere staart met vijf brede, donkere dwarsbanden, snavel zwart, washuid geel, poten geel, nagels zwart, iris geel.

Vlucht Vlucht:
De Grauwe Kiekendief lijkt in de vlucht langere vleugels te hebben dan de Blauwe Kiekendief. Handpennen spits toelopend en de vleugelpunt lijkt meer gespreid, niet afgerond zoals bij de Blauwe Kiekendief. De mannetjes van de Blauwe- en de Grauwe Kiekendief zijn van elkaar te onderscheiden door de kleur van de onderzijde, de vrouwtjes door hun verschillende vleugelinsnijding. De vlucht is schommelend en sternachtig op en neer deinend, de punten van de vleugels worden bij het zweven V-vormig gehouden.

Habitat Habitat:
Vochtige velden. Natte weilanden. Moerassen, rietvelden, verlandingszones, maar ook droge akker- en weidegebieden.

Geluid Geluid:
Tijdens de baltsvlucht 'kekekekek', vrouwtje 'pie-eeh'. Alarmroep 'jik-jik-jik'. Zwijgzamer dan Blauwe Kiekendief.
Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
Overwegend muizen en jonge vogels, maar ook hagedissen en insecten. Prooien gewoonlijk kleiner dan die van de overige kiekendieven; in winterkwartier vooral sprinkhanen.

Voortplanting Voortplanting:
Slordig bodemnest van droog plantaardig materiaal in vrij hoge vegetatie of in rietland. Broedtijd mei/juni. Grootte van het nest: 3-5- eieren, broedduur 28-30 dagen, nestperiode jongen 35-40 dagen. Vrouwtje broedt hoofdzakelijk. In Nederland broeden nog slechts enkele paren.

Overige Overige:
Meer in groepen dan de Blauwe Kiekendief; weren op de slaapplaats vaak gezamenlijk indringers af. Zoekt laag vliegend boven open land naar prooi. Kleine vogels en vliegende insecten worden ook in de vlucht bemachtigd. Opvallende baltsvluchten boven het broedgebied. Tijdens dit vliegspel geeft het mannetje prooidieren aan zijn partner.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Albanië; Algerije; Armenië; Benin; Botswana; Bulgarije; Burkina Faso; Burundi; Kameroen; Centraal Afrikaanse Republiek; Tsjaad; Congo, de Democratische Republiek van de; Kroatië; Tsjechië; Ivoorkust; Denemarken; Djibouti; Egypte; Eritrea; Eswatini; Ethiopië; Frankrijk; Gambia; Georgië; Ghana; Griekenland; Guinea; Guinee-Bissau; Hongarije; India; Iran, Islamitische Republiek; Israël; Italië; Kenia; Lesotho; Liberia; Libië; Litouwen; Malawi; Maldiven; Mali; Malta; Mauritanië; Moldavië; Marokko; Mozambique; Namibië; Nepal; Niger; Nigeria; Oman; Pakistan; Roemenië; Russische Federatie (Europees Rusland); Rwanda; Senegal; Sierra Leone; Somalië; Zuid-Afrika; Spanje (Canarische eilanden); Sri Lanka; Soedan; Tadzjikistan; Tanzania, Verenigde Republiek; Gaan; Tunesië; Turkmenistan; Oeganda; Oekraïne; Verenigde Arabische Emiraten; Westelijke Sahara; Jemen; Zambia; Zimbabwe.

Alleen broedgebied:
Andorra; Oostenrijk; Azerbeidzjan; Wit-Rusland; België; Bosnië-Herzegovina; China; Estland; Finland; Duitsland; Kazachstan; Kirgizië; Letland; Luxemburg; Montenegro; Nederland; Noord-Macedonië; Polen; Portugal; Russische Federatie (Oost-Aziatisch Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland); Servië; Slowakije; Zweden; Zwitserland; Kalkoen; Verenigd Koningkrijk; Oezbekistan.

FOTOGALERIE

 


Grauwekiekendief - Circus Pygargus
Grauwekiekendief - Circus Pygargus
Grauwekiekendief - Circus Pygargus
Grauwekiekendief - Circus Pygargus
Grauwekiekendief - Circus Pygargus
Grauwekiekendief - Circus Pygargus
Grauwekiekendief - Circus Pygargus
Grauwekiekendief - Circus Pygargus
Grauwekiekendief - Circus Pygargus
Grauwekiekendief - Circus Pygargus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites