Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Roodschouderbuizerd - Buteo lineatus
Roodschouderbuizerd - Buteo lineatus
Roodschouderbuizerd - Buteo lineatus
Roodschouderbuizerd - Buteo lineatus
Voorkomen Roodschouderbuizerd - Buteo lineatus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Roodschouderbuizerd - Buteo lineatus (Gmelin, 1788)
English Red-shouldered hawk FranÁais Buse ŗ ťpaulettes Deutch Rotschulterbussard
Italiano Poiana spallerosse Svenska Bandvingad vrŚk EspaŮol Busardo Hombrorrojo
PortuguÍs Bķtio-ruivo Polski Myszolůw rdzawoskrzydly Dansk RÝdskuldret MusvŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt op Populatie trend van deze soort neemt toe.
 
Ondersoorten:
Buteo lineatus heeft 5 ondersoorten:
- Buteo lineatus lineatus
- Buteo lineatus alleni
- Buteo lineatus extimus
- Buteo lineatus texanus
- Buteo lineatus elegans
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 38 - 47 cm
Spanwijdte : 90 - 114 cm
Gewicht : (M) circa 550 gram / (V) circa 700 gram
 
Kenmerken:
Volwassenen exemplaren hebben bruinachtige hoofden, roodachtige borst en bleke buiken met roodachtige strepen. Hun staarten, die vrij lang zijn volgens Buteo-normen, zijn gemarkeerd met smalle witte balken. Rode "schouders" zijn zichtbaar wanneer de vogels zitten. De bovenste delen van deze haviken zijn donker met bleke vlekken en ze hebben lange gele poten. Westerse vogels kunnen meer rood lijken, terwijl vogels in Florida over het algemeen bleker zijn.

De vleugels van volwassenen zijn aan de bovenzijde zwaarder geblokkeerd. Jonge roodgeschouderde haviken worden hoogstwaarschijnlijk verward met juveniele breedvleugelige haviken, maar kunnen worden onderscheiden door hun lange staarten, halvemaanvormige vleugelmarkeringen en een meer flapperende, Accipiter-achtige vluchtstijl. In directe vergelijking is het meestal groter en langer geproportioneerd dan de brede vleugel, hoewel het iets kleiner en slanker is dan de meeste andere veelvoorkomende Noord-Amerikaanse Buteo-soorten. Deze vogel wordt soms ook verward met de wijdverbreide roodstaartbuizerd. Die soort is groter en omvangrijker, met meer gelijkmatige, brede vleugels en is bleker van onder, met vaak een roodachtige staart.
 
Vlucht:
Roodschouderbuizerds zoeken naar prooien terwijl ze op een boomtop zitten of over bossen zweven. Wanneer ze een prooi zien, doden ze hem door er rechtstreeks vanuit de lucht op te vallen. Ze kunnen voedsel in de buurt van hun nest opslaan voor latere consumptie. Bij open plekken vliegen ze soms laag om de prooi te verrassen.
 
Verspreiding:
Canada, Verenigde Staten.
 
Habitat:
In het oosten leven ze in ondergelegen hardhout bos, overstroomde loofmoerassen en hooggelegen gemengde loof- naaldbossen.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Gevarieerd; neemt kleine zoogdieren (voornamelijk spitsmuizen tot eekhoorns), reptielen (meestal slangen, maar sommige hagedissen en kleine schildpadden), vogels.
 
Voortplanting:
Het paarseizoen van roodgeschouderde haviken is tussen april en juli, met activiteit die meestal piekt tussen april en half juni. Het broedpaar bouwt een stoknest (soms ook met geraspte schors, bladeren en groene takjes) in een grote vork van een grote boom. Ze gebruiken jaar na jaar vaak hetzelfde nest en renoveren het jaarlijks met stokken in het voorjaar. De grootte van het legsel is meestal drie tot vier eieren.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: