Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Roodstaartbuizerd - Buteo jamaicensis
Roodstaartbuizerd - Buteo jamaicensis
Roodstaartbuizerd - Buteo jamaicensis
Roodstaartbuizerd - Buteo jamaicensis
Voorkomen Roodstaartbuizerd - Buteo jamaicensis
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Roodstaartbuizerd - Buteo jamaicensis (Gmelin, 1788)
English Red-tailed hawk FranÁais Buse ŗ queue rousse Deutch Rotschwanzbussard
Italiano Poiana della Giamaica Svenska RŲdstjšrtad vrŚk EspaŮol Busardo Colirrojo
PortuguÍs Gavi„o-de-rabo-vermelho Polski Myszolůw rdzawosterny Dansk RÝdhalet VŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt op Populatie trend van deze soort neemt toe.
 
Ondersoorten:
Buteo jamaicensis heeft 15 ondersoorten:
- Buteo jamaicensis jamaicensis
- Buteo jamaicensis alascensis
- Buteo jamaicensis calurus
- Buteo jamaicensis fuertesi
- Buteo jamaicensis hadropus
- Buteo jamaicensis kemsiesi
- Buteo jamaicensis costaricensis
- Buteo jamaicensis fumosus
- Buteo jamaicensis socorroensis
- Buteo jamaicensis umbrinus
- Buteo jamaicensis solitudinis
- Buteo jamaicensis suttoni
- Buteo jamaicensis lucasanus
- Buteo jamaicensis harlani
- Buteo jamaicensis kriderii
- Buteo jamaicensis borealis
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 45 - 58 cm
Spanwijdte : 107 - 141 cm
Gewicht : (M) circa 690 - 1300 gram / (V) circa 900 - 1460 gram
 
Kenmerken:
Het verenkleed van de roodstaartbuizerd kan variabel zijn, afhankelijk van de ondersoort en de regio. Deze kleurvariaties houden geen verband met de rui. De westelijke Noord-Amerikaanse bevolking, B. j. calurus, is de meest variabele ondersoort en heeft drie hoofdkleuren: licht, donker en middelmatig of roestbruin. Een witachtige onderbuik met een donkerbruine band over de buik, gevormd door horizontale strepen in verenpatronen, is aanwezig in de meeste kleurvariaties.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Canada, Jamaica, Nederlandse Antillen, Verenigde Staten; Britse Maagdeneilanden, Amerikaanse Maagdeneilanden.
 
Habitat:
Het leefgebied van de roodstaartbuizerd is zeer gevarieerd en bestaat onder andere uit bossen, savannes en bergweiden.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Voornamelijk kleine tot middelgrote zoogdieren, vogels, reptielen en insecten. Belangrijk deel van hun voedsel omvat woelmuizen (Microtus), muizen.
 
Voortplanting:
In het grootste deel van de Verenigde Staten wordt het eerste ei tussen half maart en begin april gelegd, variŽrend van drie tot vijf weken nadat het nest is gebouwd.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: Dierenfotografie - Mevr. Chantal Mazzei - 13 maart 2010, Berkel en Rodenrijs (NL)
NIKON D90 - 400 mm