HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Roodbroeksperwer - Accipiter bicolor

Roodbroeksperwer

Accipiter bicolor

Nederlands ROODBROEKSPERWER

Accipiter bicolor (Vieillot, 1817)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Accipiter
English Bicoloured hawk Français Épervier bicolore
Deutch Zweifarbensperber Italiano Sparviero bicolore
Polish Krogulec dwubarwny Português Gaviao bombachincha grande
Svenska tvåfärgad hök Español Azor Bicolor
Dansk Trefarvet Spurvehøg Russkiy Двухцветный ястреб

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is onbekend.

Ondersoorten Accipiter bicolor is gesplitst in 2 soorten:
- Accipiter bicolor
Accipiter bicolor bicolor
Accipiter bicolor fidens
Accipiter bicolor pileatus
Accipiter bicolor guttifer
- Accipiter chilensis

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 31 - 45 cm
Spanwijdte : 58 - 83 cm
Gewicht : (M) circa 190 - 273 gram / (V) circa 342 - 584 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Roodbroeksperwer is aanzienlijk kleiner dan de havik (A. gentillis), en iets kleiner dan de Cooper's sperwer, maar onder de grootste Accipiter-haviken in Midden- en Zuid-Amerika (alleen de zeldzame grijsbuikhavik is groter). Net als bij andere Accipiter-haviken is het vrouwtje veel groter dan het mannetje. Volwassenen zijn grijs hierboven met donkerdere vleugels en kroon en een gestreepte staart. De buik varieert meestal van donkergrijs tot zeer lichtgrijs, maar de zuidelijke ondersoort kan soms rufescent zijn. De dijen zijn altijd puur rufous (niet altijd gemakkelijk te zien), en de underwing dekveren zijn wit bij de noordelijke ondersoort en rufous in het zuiden. Juvenielen zijn zeer variabel. Ze kunnen hieronder wit, of roestbruin zijn en soms met donkere strepen. Hun bovendelen zijn bruiner dan bij volwassenen en de dijen zijn soms bleker.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Roodbroeksperwer is wijdverbreid maar wordt af en toe waargenomen. Het assortiment strekt zich uit van Mexico tot West-Ecuador, de Guianas tot Colombia, van Zuid tot Oost-Peru, van het Amazonegebied tot Paraguay, het noordwesten van Argentinië, Bolivia en Chili. Het leeft voornamelijk in bos, langs bosranden en in open plekken in tropische en lokaal subtropische zones, hoewel zijn leefgebied niet al te gespecialiseerd is. Het kan ook voorkomen in regenwoud, droger, uitgedund bos en palm savanne met galerijbos.

Geluid Geluid:
Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
Deze haviken vangen een prooi op een onopvallende manier door door dichte vegetatie te vliegen om nietsvermoedende prooien in een hinderlaag te lokken. Ze kunnen ook prooien vangen door achtervolging vanuit de lucht nadat ze onopvallend zitten en naar hun doelwit kijken. Soms kan de tweekleurige havik in paren jagen. Meestal voedt het zich met kleinere vogels zoals lijsters en kleine duiven, maar het is ook bekend dat het kleine zoogdieren eet, waaronder vleermuizen en reptielen. Er zijn verschillende gevallen waargenomen waarbij de haviken groepen eekhoornapen of tamarins aanvielen.

Voortplanting Voortplanting:
De Roodbroeksperwer broedt in bosgebieden en kiezen ervoor om nesten te bouwen op boomtakken en af ​​en toe hangende wijnstokken. Het nest is gebouwd in samenwerking tussen het mannetje en het vrouwtje en is opgebouwd uit gedroogde stokken en bladeren. Elk kweekpaar zal normaal gesproken aan het begin van elk broedjaar een nieuw nest bouwen. Copulatie vindt plaats nadat fokactiviteiten zoals voederen en nestbouw zijn voltooid. Het leggen van eieren vindt ongeveer vijf weken na copulatie plaats en de dofwitte eieren zijn gemiddeld 47,1 mm x 36,5 mm; Legsel is gemiddeld 1-3 eieren.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Uruguay.

FOTOGALERIE

 


Roodbroeksperwer - Accipiter bicolor
Roodbroeksperwer - Accipiter bicolor
Roodbroeksperwer - Accipiter bicolor
Roodbroeksperwer - Accipiter bicolor
Roodbroeksperwer - Accipiter bicolor
Roodbroeksperwer - Accipiter bicolor
Roodbroeksperwer - Accipiter bicolor
Roodbroeksperwer - Accipiter bicolor







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites