HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii

Parelwouw

Gampsonyx swainsonii

Nederlands PARELWOUW

Gampsonyx swainsonii (Vigors, 1825)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Gampsonyx
English Pearl Kite Français Elanion perle
Deutch Perlenweih Italiano Nibbio di Swainson
Polish Jaszczurnik Português Gaviaozinho
Svenska Pärlglada Español Elanio Enano
Dansk Dværgglente Russkiy Жемчужный коршун-крошка

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort neem toe.
Er leven naar schatting 670 tot 6.700 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Gampsonyx swainsonii heeft 2 ondersoorten:
- Gampsonyx swainsonii swainsonii
- Gampsonyx swainsonii leonae
- Gampsonyx swainsonii magnus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 20 - 28 cm
Spanwijdte : 45 - 55 cm
Gewicht : (M) circa 94 - 120 gram / (V) circa - gram

Kenmerken Kenmerken:
Het is de kleinste roofvogel in Amerika en een van de twee kleinste sperwerachtige ter wereld (naast de kleine sperwer). De kleine havik, een andere neotropische soort, bereikt een iets hoger gewicht dan de parelwouw.

De volwassene heeft een zwarte kroon, bovendeel, vleugel en staart, een witte kraag met een ruige rand, geel voorhoofd en wangen, voornamelijk witte onderzijde en gele benen. Onrijpe vogels lijken op de volwassenen, maar hebben witte en kastanjebruine uiteinden aan de achterkant en vleugelveren, een buffkraag en wat buff op de witte onderzijde.

Tijdens de vlucht ziet deze soort er voornamelijk zwart boven en wit onder uit. De noordelijke vorm G. s. leonae wijkt af van de genomineerde G. s. swainsonii omdat het roestbruine flanken heeft.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Deze parelwouw broedt van Panama, Colombia en Venezuela naar het zuiden tot Bolivia en Noord-Argentinië, met een geïsoleerde sedentaire populatie in Nicaragua. Het breidt zijn assortiment uit en het bleek in 1970 op Trinidad te broeden. Het werd voor het eerst gemeld in Costa Rica halverwege de jaren negentig en is nu vrij algemeen langs de Pacific-helling, tot 1000 meter.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De parelwouw voedt zich voornamelijk met hagedissen, vooral Anolis, maar neemt ook kleine vogels en insecten aan; het zit meestal op een hoge open baars van waaruit het op zijn prooi duikt.

Voortplanting Voortplanting:
Het nest is een diepe kop stokken die hoog in een boom is gebouwd. De koppeling bestaat uit 2-4 bruin gemarkeerde witte eieren, die voornamelijk door het vrouwtje 34-35 dagen worden uitgebroed tot uitkomen, met nog eens 5 weken tot uitvliegen. Er kunnen in een seizoen twee broeden zijn.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad, Tobago, Venezuela.

FOTOGALERIE

 


Parelwouw - Gampsonyx swainsonii
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii
Parelwouw - Gampsonyx swainsonii







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites