Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Amerikaanse Torenvalk - Falco sparverius
Amerikaanse Torenvalk - Falco sparverius
Amerikaanse Torenvalk - Falco sparverius
Amerikaanse Torenvalk - Falco sparverius
Voorkomen Amerikaanse Torenvalk - Falco sparverius
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Falconae Falconae
        FAMILIE Falconidae Falconidae
            ONDER FAMILIE Polyboriniae Polyboriniae
Benaming:
Nederlands Amerikaanse Torenvalk - Falco sparverius (Linnaeus, 1758)
English American kestrel FranÁais Crťcerelle d'Amťrique Deutch Buntfalke
Italiano Gheppio americano Svenska Sparvfalk EspaŮol CernŪcalo Americano
PortuguÍs Quiriquiri Polski Pustulka amerykanska Dansk Amerikansk TŚrnfalk
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Falco sparverius heeft 19 ondersoorten:
- Falco subbuteo subbuteo
- Falco sparverius sparverius
- Falco sparverius sparverioides
- Falco sparverius paulus
- Falco sparverius peninsularis
- Falco sparverius tropicalis
- Falco sparverius nicaraguensis
- Falco sparverius dominicensis
- Falco sparverius caribaearum
- Falco sparverius brevipennis
- Falco sparverius ochraceus
- Falco sparverius caucae
- Falco sparverius isabellinus
- Falco sparverius aequatorialis
- Falco sparverius peruvianus
- Falco sparverius fernandensis
- Falco sparverius cinnamominus
- Falco sparverius cearae
- Falco sparverius guadalupensis
- Falco sparverius deserticolus
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 21 - 31 cm
Spanwijdte : 51 - 61 cm
Gewicht : (M) circa 80 - 143 gram / (V) circa 84 - 165 gram
 
Kenmerken:
De mannetjes hebben blauwgrijze vleugels met zwarte stippen en een rossig achterkant met zwarte strepen. Ook de staart is rossig, met op het einde van de staartveren een dikke zwarte band en een dunnere witte. De buitenste staartveren zijn bijna geheel zwart-wit gestreept. De onderzijde van de romp is crŤmekleurig. De kop is opnieuw blauwgrijs van kleur, met een witte keel. Ook onder beide ogen is een witte vlek te zien die aan de voor- en achterkant wordt begrensd door een zwarte streep. Boven op de kop, ten slotte, bevindt zich een bruine vlek.

Het verenkleed van het vrouwtje lijkt op dat van het mannetje, maar is minder kleurrijk, zo ontbreken de blauwgrijze vleugels. De vleugels en de achterzijde zijn in plaats daarvan roestbruin met zwarte strepen.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Anguilla, Antigua, Barbuda, ArgentiniŽ, Aruba, Bahama's; Barbados, Belize, Bermuda, Bolivia, BraziliŽ, Canada, Kaaiman Eilanden, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Falkland Eilanden (Malvinas ), Frans Guyana, Grenada, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, HaÔti, Honduras, Jamaica, Martinique, Mexico, Montserrat, Nederlandse Antillen, Nicaragua Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Saint Kitts, Nevis, Saint Lucia, Saint-Pierre, Miquelon, Saint Vincent, Grenadines, Zuid-GeorgiŽ en de Zuidelijke Sandwicheilanden, Trinidad, Tobago, Turkse Caicoseilanden, Verenigde Staten, Uruguay, Venezuela, Britse Maagdeneilanden, Maagdeneilanden, Denemarken, Estland, Malta, Portugal, Verenigd Koninkrijk.
 
Habitat:
De Amerikaanse torenvalk komt voor van Alaska in het noordwesten en Nova Scotia in het noordoosten van Noord-Amerika tot het zuiden van ArgentiniŽ. De vogels die in het noorden van het leefgebied broeden migreren naar het zuiden tijdens de winter.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Grotendeels insecten (ca. 60%) en kleine gewervelde dieren, voornamelijk kleine knaagdieren, tot 89 g (ca. 40%) hagedissen.
 
Voortplanting:
Net zoals de andere valken, bouwt de Amerikaanse torenvalk geen eigen nest, maar gebruikt holen in bomen, bijvoorbeeld een oud spechtennest, nestkasten of een oud nest van een andere roofvogel of kraaiachtige. Het legsel bestaat uit vier tot zes eieren, die vooral door het vrouwtje in 30 dagen worden uitgebroed. De jongen blijven nog zo'n dertig dagen in het nest en blijven ook daarna nog weken afhankelijk van hun ouders.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: Dierenfotografie - Mevr. Chantal Mazzei - 13 maart 2010, Berkel en Rodenrijs (NL)
NIKON D90 - 400 mm
Amerikaanse Torenvalk - Falco sparverius Amerikaanse Torenvalk - Falco sparverius