HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca

Oostelijke Keizerarend

Aquila heliaca

Nederlands OOSTELIJKE KEIZERAREND

Aquila heliaca (Savigny, 1809)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Aquila
English Eastern imperial eagle Français Aigle impérial
Deutch Kaiseradler Italiano Aquila imperiale
Polish Orzeł cesarski Português Águia-imperial-ibérica
Svenska Kejsarörn Español Aguila imperial oriental
Dansk Spansk Kejserørn Russkiy Могильник

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2019
► Eerdere publicaties...
2017 — Vulnerable (VU)
2016 — Vulnerable (VU)
2013 — Vulnerable (VU)
2012 — Vulnerable (VU)
2008 — Vulnerable (VU)
2007 — Vulnerable (VU)
2004 — Vulnerable (VU)
2000 — Vulnerable (VU)
1996 — Vulnerable (VU)
1994 — Vulnerable (VU)
1988 — Threatened (T)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 2.500 tot 9.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 72 - 84 cm
Spanwijdte : (M) 185 - 205 cm / (V) 200 - 220 cm
Gewicht : (M) 2450 - 2720 gram / (V) 3160 - 4530 gram

Kenmerken Kenmerken:
Iets kleiner en gedrongener, met een kortere staart dan de Steenarend. Verenkleed eenkleurig zwartbruin met vaak nauwelijks zichtbare witte schoudervlekken. Staart vaan met brede, donkere eindband en lichte basis. Snavel grijs-zwart, poten geel. Jonge vogels lichtbruin tot okergeel, eenkleurige donkere staart met lichte zoom en donkere vleugels. Beide geslachten gelijk gekleurd. Op het Iberische Schiereiland broedt een ondersoort, de Spaanse Keizerarend (Aquila heliaca adalberti), die zich onderscheidt door opvallend witte schoudervlekken en een lichte rand rond de voorvleugels.

Vlucht Vlucht:
Het vliegbeeld doet door de zeer brede vleugels denken aan dat van de Zeearend. Tijdens de zweefvlucht lopen de voor en achterrand van de vleugels parallel, zodat de vleugels over de gehele lengte even breed lijken. In tegenstelling tot de Steen-, Schreeuw- en Bastaardarend houdt de zwevende Keizerarend de vleugels volkomen horizontaal.

Habitat Habitat:
Woudsteppen met alleenstaand geboomte, boomloze steppen met beboste dalen en erosievalleien, open cultuursteppen; 's winters jagend aan waterlopen.

Geluid Geluid:
Schor 'krok-krok-krok', lijkt op het geluid van de raaf; een hees 'jef-jef'of 'geb-geb'. Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
Op de steppe levende knaagdieren (siezels en hamsters), jonge hazen, woelmuizen; in broedtijd eveneens jonge vogels; ook aas.

Voortplanting Voortplanting:
Horst in alleenstaande boom; wordt door beide partners gemeenschappelijk gebouwd en steeds weer opnieuw gebruikt. Broedtijd van maart tot mei. Grootte van het nest 2-3 eieren, broedduur 43 dagen, nestperiode jongen 65-77 dagen. Alleen het vrouwtje broedt. Het paar blijft het hele leven samen en is trouw aan zijn territorium.

Overige Overige:
Keizerarenden zijn zwerf- en trekvogels. De Spaanse broedvogels zwerven 's winters rond in hun broedgebied. Deze arenden jagen vanaf een zitplaats of storten zich op hun buit.

2009: Er zijn geen ondersoorten meer. De Spaanse Keizerarend (Aquila adalberti) wordt inmiddels definitief als een aparte soort beschouwd.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Oostenrijk; Azerbeidzjan; Bulgarije; China; Kroatië; Tsjechië; Djibouti; Egypte; Ethiopië; Georgië; Griekenland; Hongarije; Iran, Islamitische Republiek; Irak; Israël; Jordanië; Koeweit; Lao Democratische Volksrepubliek; Mongolië; Montenegro; Nepal; Noord-Macedonië; Oman; Pakistan; Qatar; Roemenië; Russische Federatie; Saoedi-Arabië; Servië; Slowakije; Syrische Arabische Republiek; Taiwan, provincie China; Kalkoen; Oekraïne; Verenigde Arabische Emiraten; Oezbekistan; Jemen

Broedgebied:
Armenië; Bosnië-Herzegovina; Kazachstan; Kirgizië; Moldavië; Russische Federatie (Europees Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland, Oost-Aziatisch Rusland); Turkmenistan

FOTOGALERIE

 


Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca
Oostelijke Keizerarend - Aquila heliaca







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites