HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Himalayagier - Gyps himalayensis

Himalayagier

Gyps himalayensis

Nederlands HIMALAYAGIER

Gyps himalayensis (Hume, 1869)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Gyps
English Himalayan griffon Français Vautour de l'Himalaya
Deutch Schneegeier Italiano Grifone dell'Himalaya
Polish Sep himalajski Português Grifo himalaio
Svenska Snögam Español Buitre del Himalaya
Dansk Himalayagrib Russkiy Снежный гриф

Synonym(s):
- Sneeuwgier
- Himalajagier

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2017
► Eerdere publicaties...
2017 — Near Threatened (NT)
2016 — Near Threatened (NT)
2014 — Near Threatened (NT)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 66.000 tot 334.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Gyps himalayensis heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 103 - 110 cm
Spanwijdte : 260 - 290 cm
Gewicht : circa 8000 - 12000 gram

Kenmerken Kenmerken:
De himalayagier heeft een witte, kale kop en een halskrans van uitstaande, witte veren. De veren over de romp zijn vaal bruin tot beige en contrasteren met de zwarte hand- en armpennen (vliegveren).

De snavel is vaalgeel, de vleugels opvallend lang en de staart opvallend kort. De himalayagier weegt 8 tot 12 kg en heeft een spanwijdte van 260-310 cm. Daarmee is de himalayagier duidelijk groter dan de vale gier.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De himalayagier leeft in de hooggebergten van Centraal-Azië: de Himalaya en Karakoram van het noorden van Pakistan tot het westen van China, de Pamir, de Tiensjan en mogelijk de Altaj. Leeft tussen de 1200 en 6000 m hoogte.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De himalayagier is een aaseter. De dieren brengen een groot deel van de dag in de lucht op zoek naar voedsel, waarbij ze aangetrokken worden door de aanwezigheid van kraaien en lammergieren. Meestal zijn ze daarom niet de eerste aaseters die bij een karkas arriveren. Hoewel de himalayagier agressief zijn concurrenten te lijf kan gaan, moet hij soms sterkere dieren, zoals wolven en monniksgieren voor laten gaan. In het noorden van India kan de himalayagier samen met de vale gier of de Indische gier (Gyps indicus) aan hetzelfde kadaver eten.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Afghanistan, Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Tadzjikistan.

FOTOGALERIE

 


Himalayagier - Gyps himalayensis
Himalayagier - Gyps himalayensis
Himalayagier - Gyps himalayensis
Himalayagier - Gyps himalayensis
Himalayagier - Gyps himalayensis
Himalayagier - Gyps himalayensis
Himalayagier - Gyps himalayensis
Himalayagier - Gyps himalayensis
Himalayagier - Gyps himalayensis
Himalayagier - Gyps himalayensis
Himalayagier - Gyps himalayensis
Himalayagier - Gyps himalayensis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites