HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Havikarend - Aquila Fasciata

Havikarend

Aquila Fasciata

Nederlands HAVIKAREND

Aquila Fasciata (Vieillot, 1822)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Aquila
English Bonelli's eagle Français Aigle de Bonelli
Deutch Habichtsadler Italiano Aquila del Bonelli
Polish Orzelek poludniowy Português Águia de Bonelli
Svenska Hökörn Español Aguila perdicera
Dansk Høgeørn Russkiy Ястребиный орёл

Synonym(s):
- Aquila Fasciatus
- Hieraaëtus Fasciatus

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 20.000 tot 49.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn twee ondersoorten gemeld:
- Aquila fasciata fasciata
- Aquila fasciata renschi

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 66 - 74 cm
Spanwijdte : 150 - 180 cm
Gewicht : (M) 1600 gram / (V) 2000 gram

Kenmerken Kenmerken:
Het vliegbeeld aan dat van de wespendief; hij is echter duidelijk groter en heeft sterker gevingerde slagpennen. Bij oude vogels loopt over de onderkant van de vleugels een brede donkere band, die contrasteert met de lichte onderzijde van het lichaam. Kenmerkend is een licht vlek op de donkerbruine rugzijde. De lange, lichtgrijze staart heeft een brede, zwarte eindband.

Jonge vogels zijn in het eerste levensjaar van boven helemaal donker, van onderen roestbruin tot aan de vleugelpunten. Vervolgens wordt het verenkleed bont en is op driejarige leeftijd uitgekleurd.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Open, weinig beboste gebieden in een heuvel- of bergachtig landschap met rotswanden. Verkeert buiten de broedtijd graag in vochtige streken met een hoog voedselaanbod in de vorm van watervogels.

Geluid Geluid:
Tijdens het baltsen en op de broedplaats, bijvoorbeeld bij het overdragen van een prooi is een 'jie-euh' en een hoog 'jibjibjib' te horen. Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
Stort zich van grote hoogte met aangelegde vleugels razendsnel op een ontdekte prooi; jaagt ook wel laag langs rotswanden of vanaf een uitkijkpost. Beide partners jagen vaak samen. De voornaamste prooidieren zijn konijnen, rode patrijzen en kauwen; bovendien jonge hazen en ratten, duiven en vele andere vogelsoorten, alsmede hagedissen. Vliegende vogels worden in de lucht geslagen op de manier waarop valken dat plegen te doen.

Voortplanting Voortplanting:
De leeftijd van de geslachtsrijpheid is niet bekend. Waarschijnlijk blijven de paren levenslang bij elkaar. De baltsvluchten beginnen al in november / december. De vogels storten zich met aangelegde vleugel steil naar beneden en schieten vervolgens weer de hoogte in.

De horst wordt bij voorkeur hoog in steile rotswanden of in ravijnen gebouwd, meestal in een holte of nis. De horst wordt gemaakt van takken en twijgen. Niet zelden wordt hij jagend achtereen gebruikt en kan dan zeer omvangrijk worden. Vaak heeft een paar een aantal wisselnesten. Broedtijd: februari - maart; Legselgrootte: meestal 2 eieren (69 x 54 mm; 11 gram), die om de twee dagen wordt gelegd. Ze zijn wit of gelig bruin gevlekt.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Algerije; Cyprus; Djibouti; Egypte; Frankrijk; Gibraltar; Griekenland; Iran, Islamitische Republiek; Irak; Israël; Italië; Jordanië; Lao Democratische Volksrepubliek; Libanon; Libië; Mauritanië; Marokko; Noord-Macedonië; Oman; Palestina, staat van; Portugal; Saoedi-Arabië; Spanje; Syrische Arabische Republiek; Thailand; Oost-Timor; Tunesië; Kalkoen; Verenigde Arabische Emiraten; Oezbekistan; Vietnam; Jemen

Broedgebied:
Albanië; Bhutan; Bosnië-Herzegovina; Bulgarije; China; Kroatië; Georgië; Hong Kong; India; Indonesië; Montenegro; Myanmar; Nepal; Pakistan; Servië; Tadzjikistan; Turkmenistan

FOTOGALERIE

 


Havikarend - Aquila Fasciata
Havikarend - Aquila Fasciata
Havikarend - Aquila Fasciata
Havikarend - Aquila Fasciata
Havikarend - Aquila Fasciata
Havikarend - Aquila Fasciata
Havikarend - Aquila Fasciata
Havikarend - Aquila Fasciata
Havikarend - Aquila Fasciata
Havikarend - Aquila Fasciata
Havikarend - Aquila Fasciata
Havikarend - Aquila Fasciata
Havikarend - Aquila Fasciata
Havikarend - Aquila Fasciata







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites