HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Wespendief - Pernis apivorus

Wespendief

Pernis apivorus

Nederlands WESPENDIEF

Pernis apivorus (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Pernis
English European honey buzzard Français Bondrée apivore
Deutch Wespenbussard Italiano Falco pecchiaiolo
Polish Trzmielojad Português Bútio vespeiro
Svenska Bivråk Español Abejero europeo
Dansk Hvepsevåge Russkiy Обыкновенный осоед

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 280.000 tot 420.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn twee ondersoorten gemeld:
- Pernis apivorus
- Pernis ptilorhyncus

Pernis ptilorhyncus ptilorhynchus
Pernis ptilorhyncus orientalis
Pernis ptilorhyncus ruficollis
Pernis ptilorhyncus torquatus
Pernis ptilorhyncus palawanensis
Pernis ptilorhyncus philippensis

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 52 - 60 cm
Spanwijdte : 118 - 150 cm
Gewicht : (M) 440 - 943 gram / (V) 360 - 1050 gram

Kenmerken Kenmerken:
Slanke roofvogel, zo groot als een buizerd met langere vleugels en staart, kop kleiner en smaller. Kleur erg variabel: bovenzijde meest donkerbruin, onderkant lichter tot zuiver wit met roodbruine vlekken of donkere bandering; ook helemaal donker koffiebruin. Kop bruinachtig of lichtgrijs. Staart met drie donkere banden. Snavel zwart tot grijs, washuid bij oude vogels zwart, bij jonge vogels geel. Poten geel, iris bij jonge vogels grijsbruin, bij volwassen individuen geel tot oranjerood.

Vlucht Vlucht:
Als van de buizerd, maar langere, smallere vleugels, langere staart met drie donkere banden en met vooruitgestoken kop als die van een duif.

Habitat Habitat:
Niet te dicht bossen, bij voorkeur loofbossen die aan weilanden grenzen en ander halfopen landschap. In Zwitserland en Oostenrijk tot 1500 meter hoogte.

Geluid Geluid:
In broedtijd luidruchtige luide, klaaglijk klikkend 'wieieh' of drielettergrepig 'duudlieduu'. Bij opwinding 'kiekiekie'. Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
Hoofdvoedsel larven van wespen en hommels, waarvan de raten uit de nesten scheurt. Bij voedselschaarste tijdens perioden met slecht weer ook andere insecten (kevers, krekels), jonge vogels, muizen, kikkers en hagedissen.

Voortplanting Voortplanting:
Horst op hoogten van 15-20 meter in bomen, meestal aan de waterkant. Het is een losse constructie, die in een paar dagen tijd wordt vervaardigd. Ook worden oude nesten van andere roofvogels of kraaien of raven benut. Beide partners nemen deel aan de nestbouw. Broedtijd mei/juni. Grootte van het nest: twee eieren, die met tussenpozen van drie dagen wordt gelegd. Broedduur 33 dagen; nestperiode jongen 40-46 dagen. Vrouwtje wordt tijdens het broeden af en toe door het mannetje afgelost. In de jaren tachtig werd het aantal broedparen in Nederland geschat op 400-500.

Overige Overige:
Bij het uitgraven van wespen- en hommelnesten verdwijnt de wespendief soms geheel in de grond. Niet zelden wordt hij dan door een Havik verrast en geslagen. Wespendieven overwinteren in equatoriaal en zuidelijk Afrika, waar ze vanaf augustus in grote groepen heen trekken.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Algerije; Angola; Armenië; België; Benin; Bosnië-Herzegovina; Botswana; Bulgarije; Kameroen; Centraal Afrikaanse Republiek; Tsjaad; Congo; Congo, de Democratische Republiek van de; Ivoorkust; Denemarken; Djibouti; Egypte; Equatoriaal-Guinea; Eritrea; Ethiopië; Frankrijk; Gabon; Gambia; Georgië; Duitsland; Ghana; Griekenland; Guinea; Guinee-Bissau; Iran, Islamitische Republiek; Italië; Kenia; Liberia; Libië; Malawi; Mali; Mauritanië; Marokko; Mozambique; Namibië; Niger; Nigeria; Noord-Macedonië; Oman; Portugal; Roemenië; Rwanda; Senegal; Sierra Leone; Zuid-Afrika; Spanje; Soedan; Zweden; Tanzania, Verenigde Republiek; Gaan; Tunesië; Kalkoen; Oeganda; Verenigde Arabische Emiraten; Westelijke Sahara; Zambia; Zimbabwe

Albanië; Andorra; Oostenrijk; Azerbeidzjan; Wit-Rusland; Kroatië; Tsjechië; Estland; Finland; Hongarije; Kazachstan; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Moldavië; Montenegro; Nederland; Noorwegen; Polen; Russische Federatie (Centraal-Aziatisch Rusland, Europees Rusland); Servië; Slowakije; Slovenië; Zwitserland; Oekraïne; Verenigd Koningkrijk

FOTOGALERIE

 


Wespendief - Pernis apivorus
Wespendief - Pernis apivorus
Wespendief - Pernis apivorus
Wespendief - Pernis apivorus
Wespendief - Pernis apivorus
Wespendief - Pernis apivorus
Wespendief - Pernis apivorus
Wespendief - Pernis apivorus
Wespendief - Pernis apivorus
Wespendief - Pernis apivorus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites