HOME
Geelsnavelwouw - Milvus aegyptius

Geelsnavelwouw

Milvus aegyptius

Nederlands GEELSNAVELWOUW

Milvus aegyptius (Gmelin, JF, 1788)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Milvus
English Yellow-billed Kite Français Milan d'Afrique
Deutch Schmarotzermilan Italiano Nibbio beccogiallo
Polish Kania egipska Português Milhafre de bico amarelo
Svenska Gulnäbbad glada Español
Dansk Gulnæbbet Glente Russkiy Желтоклювый коршун

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2020
► Eerdere publicaties...
2020 — Endangered (LC)

Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 1.000.000 tot 2.499.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Milvus aegyptius heeft 3 ondersoorten:
- Milvus aegyptius aegyptius
- Milvus aegyptius arabicus
- Milvus aegyptius parasitus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte: 50 - 55 cm
Spanwijdte: 125 - 135 cm
Gewicht: 560 - 940 gram

Kenmerken Kenmerken:
Zoals de naam doet vermoeden, is de geelsnavelwouw gemakkelijk te herkennen aan zijn geheel gele snavel, in tegenstelling tot die van de Zwarte wouw (die in Afrika als bezoeker aanwezig is tijdens de winter op het noordelijk halfrond). Onrijpe geelsnavelwouwen lijken echter sterk op de zwarte wouw.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De geelsnavelwouw komt voor van halfwoestijn, grasland en savanne tot bos, maar vermijdt dicht bos. Gewoonlijk habitats met rivieren, meren, moerassen, kuststreken en in de buurt van weilanden.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De geelsnavelwouw voedt zich met aas en kleine of middelgrote zoogdieren, vogels, maar ook vissen, hagedissen, amfibieën en ongewervelde dieren kunnen plaatselijk of seizoensgebonden belangrijk zijn. Zijn dieet varieert van de lokale beschikbaarheid, met proportioneel meer prooien die worden gevangen tijdens de broedperiode. Meer ongebruikelijk is plantaardig materiaal, met name oliepalmvruchten. De geelsnavelwouw vangt prooien op grond of vanaf het water, grote insecten worden gevangen in de lucht en vervolgens vliegend verorberd. Vaak foerageert deze roofvogel langs de randen van waterpartijen en nabij vuilstortplaatsen, slachthuizen of wegen, waar hij op zoek gaat naar dieren die door het verkeer zijn aangereden.

Voortplanting Voortplanting:
De geelsnavelwouw broedt in gematigde streken van Eurazië van maart tot juni, in tropisch Afrika, normaal gesproken in het droge seizoen, in Zuid-Afrika van augustus to  december, in Australië, voornamelijk van juli tot november. Nestelt in bomen en bouwt het nest in de vork van de boom of op een tak, of op een brede zijtak. Ook op kliffen en plaatselijk langs de kust. Het neste wordt gebouwd met takken die vaak plastic, papier, mest of huid bevat. Legt 2 tot 3 eieren, de incubatie duurt 26 - 38 dagen en wordt normaal gesproken bijna uitsluitend door het vrouwtje verzorgd. Als het mannetje voldoende voedsel meebrengt, mag het vrouwtje niet jagen tijdens de hele broedpoging.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola; Armenië; Australië; Azerbeidzjan; Bangladesh; Benin; Bhutan; Botswana; Brunei Darussalam; Bulgarije; Burkina Faso; Burundi; Cabo Verde; Cambodja; Kameroen; Centraal Afrikaanse Republiek; Tsjaad; China; Comoren; Congo; Congo, de Democratische Republiek; Ivoorkust; Djibouti; Egypte; Equatoriaal-Guinea; Eritrea; Eswatini; Ethiopië; Frankrijk; Gabon; Gambia; Georgië; Duitsland; Ghana; Griekenland; Guinea; Guinee-Bissau; India; Indonesië; Iran, Islamitische Republiek; Irak; Italië; Japan; Kenia; Korea, Democratische Volksrepubliek; Korea, republiek van; Lao Democratische Volksrepubliek; Lesotho; Liberia; Libië; Madagascar; Malawi; Maleisië; Mali; Mauritanië; Mayotte; Moldavië; Marokko; Mozambique; Myanmar; Namibië; Nepal; Niger; Nigeria; Pakistan; Papoea-Nieuw-Guinea; Filippijnen; Roemenië; Rwanda; Sao Tome en Principe; Senegal; Sierra Leone; Singapore; Somalië; Zuid-Afrika; Zuid Soedan; Spanje; Sri Lanka; Soedan; Taiwan, provincie China; Tanzania, Verenigde Republiek; Thailand; Timor-Leste; Gaan; Kalkoen; Oeganda; Oekraïne; Vietnam; Westelijke Sahara; Zambia; Zimbabwe

Broedgebied:
Afghanistan; Albanië; Oostenrijk; Wit-Rusland; België; Bosnië-Herzegovina; Kroatië; Tsjechië; Estland; Finland; Hongarije; Israël; Kazachstan; Kirgizië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Mongolië; Montenegro; Nederland; Noord-Macedonië; Polen; Portugal; Russische Federatie (Europees Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland, Oost-Aziatisch Rusland); Saoedi-Arabië; Servië; Slowakije; Slovenië; Spanje (Canarische eilanden); Zweden; Zwitserland; Syrische Arabische Republiek; Tadzjikistan; Tunesië; Turkmenistan; Oezbekistan; Jemen

Bestaande (niet-fokken)
Algerije; Guam; Noordelijke Mariana eilanden; Palau

Bestaande (passage)
Denemarken; Gibraltar; Jordanië; Malta; Palestina, staat; Qatar; Verenigde Arabische Emiraten

Voorkomen onzeker:
Bahrein; Koeweit; Libanon; Oman

FOTOGALERIE

 


Geelsnavelwouw - Milvus aegyptius
Geelsnavelwouw - Milvus aegyptius







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: