HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Zwarte wouw - Milvus migrans

Zwarte wouw

Milvus migrans

Nederlands ZWARTE WOUW

Milvus migrans (Boddaert, 1783)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Milvus
English Black kite Français Milano negro
Deutch Schwarzmilan Italiano Nibbio bruno
Polish Kania czarna Português Milhafre preto
Svenska Brun glada Español Milano negro
Dansk Sort Glente Russkiy Чёрный коршун

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2019
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2015 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2010 — Least Concern (LC)
2008 — Not Recognized (NR)
2004 — Not Recognized (NR)
2000 — Not Recognized (NR)
1994 — Not Recognized (NR)
1988 — Not Recognized (NR)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is onbekend.
Er leven naar schatting 1.000.000 tot 2.499.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Milvus migrans is gesplitst in twee soorten:
- Milvus migrans
Milvus migrans
Milvus migrans migrans
Milvus migrans tenebrosus
Milvus migrans govinda
Milvus migrans affinis
Milvus aegyptius
Milvus aegyptius aegyptius
Milvus aegyptius arabicus
Milvus aegyptius parasitus
- Milvus lineatus
Milvus lineatus lineatus
Milvus lineatus formosanus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 55 - 60 cm
Spanwijdte : 140 - 150 cm
Gewicht : (M) 630 - 930 gram / (V) 750 -940 gram

Kenmerken Kenmerken:
Kleiner en gedrongener dan de Rode wouw, veel donkerder. Bovenzijde donkerbruin, onderkant rossig bruin, kop en hals lichter. Staart zwak gevorkt. Beide geslachten gelijk gekleurd. 56 cm, 750-900 gram.

Vlucht Vlucht:
Vliegbeeld lijk oppervlakkig op dat van de Rode wouw, maar onderscheidt zich door het volgende de zwarte wouw is kleiner en altijd veel donkerder eenkleurig bruinzwart. In de lucht lijkt de vogel zwartachtig. De staart is zwak gevorkt; bij gespreide staart, bijvoorbeeld tijdens het zweefvliegen, is dit nauwelijks waarneembaar en lijkt de staart meer hoekig. Lichaam en vleugels zij gedrongener dan bij de Rode wouw, de staart is kort. Bij glij- en zweefvliegen zijn de vleugels altijd gehoekt. Het handgedeelte wordt lager dan het horizontale vlak gehouden. Kop naar beneden gericht, de ogen georiënteerd op de bodem.

Habitat Habitat:
In Europa overwegend bos- en merengebieden, moerasbossen.

Geluid Geluid:
Op dat van de Buizerd lijkend 'hieeeh', in de broedtijd een thriller als die van de Rode wouw, maar harder. Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
Overwegend dode en zieke vissen, die van het wateroppervlak worden gegrepen; verder kleine zoogdieren, kikkers, kleine en middelgrote vogels, die hij andere roofvogels afhandig maakt. Allerlei kadavers; vaak op vuilstortplaatsen.

Voortplanting Voortplanting:
Ondiepe horst in hoge bomen; annexeert ook oude nesten van andere roofvogels en bouwt die verder uit. De nestkom wordt bekleed met lorren, papier, stukken vel en dergelijke. Broedtijd midden april tot midden mei. Grootte van het nest 2-3 (-4) eieren. Broedduur 28-32 dagen; nestperiode jongen 40-45 dagen. Beide partners broeden. In Nederland is een (mislukt) broedgeval bekend.

Overige Overige:
De zwarte wouw is veel meer aan water en vis als voedsel gebonden dan de Rode wouw. Vliegend zoekt hij het watervlak af maar ook het aangrenzende vrije veld, waar hij zich met een plotselinge wending op zijn prooi stort. Hij vangt ook vliegende insecten en verorbert ze in de lucht. Dikwijls ontfutselt hij andere roofvogels en reigers hun buit door hun net zo lang lastig te vallen tot zij hun prooi loslaten of zelfs uitbraken.

Er worden tegenwoordig 6-7 ondersoorten erkend, waarvan er echter drie soms ook als aparte soort worden beschouwd. In het West-Palearctische gebied komt voornamelijk de nominaatvorm voor; aan de rand leeft de subspecies Milvus Migrans aegyptius in Israël, Egypte en op het Arabisch Schiereiland.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola; Armenië; Australië; Azerbeidzjan; Bangladesh; Benin; Bhutan; Botswana; Brunei Darussalam; Bulgarije; Burkina Faso; Burundi; Cabo Verde; Cambodja; Kameroen; Centraal Afrikaanse Republiek; Tsjaad; China; Comoren; Congo; Congo, de Democratische Republiek van de; Ivoorkust; Djibouti; Egypte; Equatoriaal-Guinea; Eritrea; Eswatini; Ethiopië; Frankrijk; Gabon; Gambia; Georgië; Duitsland; Ghana; Griekenland; Guinea; Guinee-Bissau; India; Indonesië; Iran, Islamitische Republiek; Irak; Italië; Japan; Kenia; Korea, Democratische Volksrepubliek; Korea, republiek van; Lao Democratische Volksrepubliek; Lesotho; Liberia; Libië; Madagascar; Malawi; Maleisië; Mali; Mauritanië; Mayotte; Moldavië; Marokko; Mozambique; Myanmar; Namibië; Nepal; Niger; Nigeria; Pakistan; Papoea-Nieuw-Guinea; Filippijnen; Roemenië; Rwanda; Sao Tome en Principe; Senegal; Sierra Leone; Singapore; Somalië; Zuid-Afrika; Zuid Soedan; Spanje; Sri Lanka; Soedan; Taiwan, provincie China; Tanzania, Verenigde Republiek; Thailand; Oost-Timor; Gaan; Kalkoen; Oeganda; Oekraïne; Vietnam; Westelijke Sahara; Zambia; Zimbabwe

Broedgebied:
Afghanistan; Albanië; Oostenrijk; Wit-Rusland; België; Bosnië-Herzegovina; Kroatië; Tsjechië; Estland; Finland; Hongarije; Israël; Kazachstan; Kirgizië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Mongolië; Montenegro; Nederland; Noord-Macedonië; Polen; Portugal; Russische Federatie (Europees Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland, Oost-Aziatisch Rusland); Saoedi-Arabië; Servië; Slowakije; Slovenië; Spanje (Canarische eilanden); Zweden; Zwitserland; Syrische Arabische Republiek; Tadzjikistan; Tunesië; Turkmenistan; Oezbekistan; Jemen

FOTOGALERIE

 


Zwarte wouw - Milvus migrans
Zwarte wouw - Milvus migrans
Zwarte wouw - Milvus migrans
Zwarte wouw - Milvus migrans
Zwarte wouw - Milvus migrans
Zwarte wouw - Milvus migrans
Zwarte wouw - Milvus migrans
Zwarte wouw - Milvus migrans







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Geelsnavelwouw (Milvus aegyptius), een ondersoort van de Zwarte wouw Milvus migrans.

© Ger van Creij - 20-11-2011
Locatie : Winneba, Ghana, Afrika
Camera: Panasonic FZ45
Lens: DC Vario-Elmarit 1:2.8-5.2/4.5

Top 1000 Birding Websites