HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Filippijnse kuifarend - Nisaetus philippensis

Filippijnse kuifarend

Nisaetus philippensis

Nederlands FILIPPIJNSE KUIFAREND

Nisaetus philippensis (Gould, 1863)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Nisaetus
English Philippine Hawk Eagle Français Aigle des Philippines
Deutch Philippinen haubenadler Italiano Spizaeto delle Filippine
Polish Wojownik filipinski Português Gavião filipino
Svenska Filippinsk örn Español Águila azor Filipina
Dansk Filippinsk Høgeørn Russkiy Филиппинский хохлатый орёл

Synonym(s): Spizaetus philippensis - Noord-Filippijnse kuifarend

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2014 — Endangered (EN)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 400 tot 600 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Spizaetus philippensis heeft 2 ondersoorten:
- Spizaetus philippensis
- Spizaetus pinskeri

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 56 - 69 cm
Spanwijdte : 105 - 125 cm
Gewicht : (M) circa 1200 gram / (V) circa 1168 - 1280 gram

Kenmerken Kenmerken:
Zoals elke kuifarend is de Filippijnse kuifarend een grote roofvogel met brede vleugels en een lange staart, waardoor hij goed is uitgerust om tussen de bomen achter een prooi aan te jagen. Het opvallendste kenmerk van kuifarenden zijn de verlengde veren op de bovenkant van de kop, die opgezet kunnen worden tot een kuif. De Filipijnse kuifarend heeft veel weg van de celebeswespendief (Pernis celebensis), maar is dunner en minder massief. De nek en kop zijn donkerbruin van kleur. De soort lijkt sterk op de Zuid-Filipijnse kuifarend, maar heeft een overwegend bruiner gekleurd verenkleed.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Filippijnse kuifarend (N. philippensis) komt voor op de Filipijnse eilanden Luzon en Mindoro. Het leefgebied is natuurlijk tropisch bos in heuvelland onder de 1000 m boven zeeniveau waarin selectief is gekapt.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:
Ook wel Noord-Filippijnse kuifarend genoemd. De soort heeft een beperkt verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. De grootte van de populatie werd in 2016 door BirdLife International geschat op 200 tot 220 broedparen. De populatie-aantallen nemen af door habitatverlies en jacht. Het leefgebied wordt aangetast door ontbossing waarbij natuurlijk bos wordt omgezet in gebied voor agrarisch gebruik. Om deze redenen staat deze soort als bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Filippijnen.

FOTOGALERIE

 


Filippijnse kuifarend - Nisaetus philippensis
Filippijnse kuifarend - Nisaetus philippensis
Filippijnse kuifarend - Nisaetus philippensis
Filippijnse kuifarend - Nisaetus philippensis
Filippijnse kuifarend - Nisaetus philippensis
Filippijnse kuifarend - Nisaetus philippensis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites