HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus

Bonte Kuifarend

Spizaetus ornatus

Nederlands BONTE KUIFAREND

Spizaetus ornatus (Daudin, 1800)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Spizaetus
English Ornate Hawk-eagle Français Aigle orné
Deutch Prachthaubenadler Italiano Spizaeto ornato
Polish Wojownik ozdobny Português Apacanim
Svenska Prakthökörn Español Águila azor Galana
Dansk Pragthøgeørn Russkiy Нарядный хохлатый орёл

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Near Threatened (NT)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 13.300 tot 33.300 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Spizaetus ornatus heeft 2 ondersoorten:
- Spizaetus ornatus ornatus
- Spizaetus ornatus vicarius

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 58 - 67 cm
Spanwijdte : 105 - 120 cm
Gewicht : (M) circa 900 - 1130 gram / (V) circa 1200 - 1738 gram

Kenmerken Kenmerken:
De volwassen bonte kuifarend is herkenbaar aan de grote kuif en een bruine verenkleed: de rug is donkerbruin, terwijl de kop en de nek kastanjebruin gekleurd zijn. De onderzijde van het lichaam en delen van de staart en vleugels zijn lichtgrijs of wit van kleur. Zowel de vleugels als de staart zijn lang en breed en zo erg geschikt voor het leven in de bossen.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Bossen en aangrenzend open land vormen de habitat van de bonte kuifarend. Ook in bergbossen tot 1500 m hoogte komt deze arend voor, hoewel hij daar minder algemeen is dan elders.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Vogels tot de grootte van kwartels, papegaaien en kleine reigers vormen het belangrijkste deel van het voedselpakket van de bonte kuifarend. Ook kleine boombewonende zoogdieren en reptielen worden gevangen.

Voortplanting Voortplanting:
De bonte kuifarend is een vrij algemene roofvogel die een solitair leven leidt. Alleen in de broedtijd worden paartjes gevormd. Deze soort jaagt meestal vanaf een zitplaats op een uitstekende tak. Het nest van de bonte kuifarend bevindt zich in een hoge boom en is opgebouwd uit takken. De draagtijd bedraagt circa 48 dagen.

Overige Overige:
Nauw verwant aan de bonte kuifarend is de zwarte haviks- of kuifarend (Spizaetus tyrannus). Deze solitaire roofvogel is een van de kleinere soorten kuifarenden. Het verenkleed is over het algemeen zwart van kleur, met uitzondering van de witte onderzijde. Op de staart bevat vier verticale banden. Evenals de bonte kuifarend bewoont de zwarte kuifarend laaglandbossen, aangrenzend open land en boomsavannes. Kleine vogels en zoogdieren zoals opossums en kleine vleermuizen vormen het voedsel van deze vogel.

Een andere verwante soort is de zwartwitte haviksarend (Spizastur melanoleucus), die in hetzelfde leefgebied voorkomt. Deze roofvogel is 56 tot 61 cm groot. Kleine en middelgrote zoogdieren en vogels vormen het voedsel van deze roofvogel. In moerassen worden zelfs eenden en aalscholvers gevangen.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië, Belize, Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador , El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago, Venezuela.

FOTOGALERIE

 


Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus
Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus
Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus
Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus
Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus
Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus
Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus
Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus
Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus
Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus
Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus
Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites