HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Bleke havik - Accipiter princeps

Bleke havik

Accipiter princeps

Nederlands BLEKE HAVIK

Accipiter princeps (Mayr, 1934)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Accipiter
English New Britain Goshawk Français Autour de Mayr
Deutch Prinzenhabicht Italiano Astore testagrigia della Nuova Britannia
Polish Krogulec szarobialy Português Açor-príncipe
Svenska Prinshök Español Azor de Nueva Bretaña
Dansk Blygrå Duehøg Russkiy Новобританский серобрюхий тетеревятник

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Vulnerable (VU)
2010 — Vulnerable (VU)
2008 — Vulnerable (VU)
2004 — Near Threatened (NT)
2000 — Unknown (LR/NT)
1994 — Unknown (LR/NT)
1988 — Near Threatened (NT)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 2.500 tot 10.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Accipiter princeps heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 38 - 45 cm
Spanwijdte : 75 - 86 cm
Gewicht : (M) circa - gram / (V) circa - gram

Kenmerken Kenmerken:
De vogel is 38 tot 45 cm lang met een spanwijdte van 75 tot 86 cm. Deze soort sperwer lijkt sterk op de bleke sperwer. Eerder werd de soort als een ras van de bleke sperwer beschouwd, maar de bleke havik is groter en zit qua formaat tussen de Europese sperwer (maximaal 38 cm lang) en Europese havik (minimaal 49 cm lang) in. De vogel is leigrijs van boven en grijswit van onder, met relatief korte staart en vleugels. De vogel heeft een vrij donkere kop, waarmeer hij ook verschilt van de bleke sperwer die ook in zijn verspreidingsgebied voorkomt. Opvallend zijn verder de oranjegele poten.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Het is een endemische soort van het eiland Nieuw-Brittannië. Het leefgebied bestaat uit natuurlijk montaan regenwoud tussen de 760 en 1600 m boven zeeniveau.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:
De bleke havik  heeft een beperkt verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. De grootte van de populatie werd in 2012 door BirdLife International geschat op 3500 tot 15.000 individuen en de populatie-aantallen nemen af. Het leefgebied wordt aangetast door ontbossing; in de lager gelegen delen wordt natuurlijk bos omgezet in oliepalmplantages. Hoger in de bergen dreigen mijnbouwactiviteiten. Om deze redenen staat deze soort sinds 2008 als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Papoea-Nieuw-Guinea.

FOTOGALERIE

 


Bleke havik - Accipiter princeps
Bleke havik - Accipiter princeps







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites