HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Bastaardarend - Clanga Clanga

Bastaardarend

Clanga Clanga

Nederlands BASTAARDAREND

Clanga Clanga (Pallas, 1811)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Clanga
English Greater spotted eagle Français Aigle criard
Deutch Schelladler Italiano Aquila macchiata
Polish Orlik grubodzioby Português Águia gritadeira
Svenska Större skrikörn Español Aguila moteada
Dansk Stor Skrigeørn Russkiy Большой подорлик

Synonym(s): Aquila Clanga

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2017
► Eerdere publicaties...
2016 — Vulnerable (VU) 2013 — Vulnerable (VU) as Aquila clanga
2012 — Vulnerable (VU) as Aquila clanga
2011 — Vulnerable (VU) as Aquila clanga
2008 — Vulnerable (VU) as Aquila clanga
2007 — Vulnerable (VU) as Aquila clanga
2004 — Vulnerable (VU) as Aquila clanga
2000 — Vulnerable (VU) as Aquila clanga
1996 — Vulnerable (VU) as Aquila clanga
1994 — Vulnerable (VU) as Aquila clanga
1988 — Unknown (LR/LC) as Aquila clanga


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 3.300 - 8.800 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld.

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 63 - 73 cm
Spanwijdte : (M) 160 - 177 / (V) 167 - 182 cm
Gewicht : (M) 1600 - 2300 gram / (V) 1600 - 2300 gram

Kenmerken Kenmerken:
Lijkt op de schreeuwarend, maar is wat groter en heeft bredere vleugels. Verenkleed eenkleurig bruin, bovenstaart dekveren witachtig. Snavel zwart met gele washuid, poten geel, iris bruin. Beide geslachten gelijk gekleurd; vrouwtje groter dan mannetje. Jonge vogels bruinzwart zonder lichte nekvlek. Grote, witachtige vlekken op de bovendelen, eveneens op stuit en 'broek'; witte U-vormige vlek aan de staartbasis.

Vlucht Vlucht:
Vliegbeeld lijkt op dat van de schreeuwarend, maar de bastaardarend heeft iets bredere vleugels, een kortere staart en lijkt van onderen gezien geheel wat donkerder, bijna zwart. Zoals bij de schreeuwarend worden de vleugels bij de pols iets omhoog gebogen, hand en arm naar onderen doorgedrukt.

Habitat Habitat:
Uitgestrekte wouden met meren, grasvlakten en moerassen. Meer aan water gebonden dan de schreeuwarend.

Geluid Geluid:
Als schreeuwarend; in de broedtijd zeer luidruchtig. Roept dan 'kli-kli-kli-kli' of 'kjek-kjek-kjek'; tevens fluitende geluiden. Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
Vooral kleine zoogdieren als muizen, ratten, siesels, hamsters en mollen; vangt meer vogels dan de schreeuwarend. Een belangrijk aandeel vormen ook vissen, reptielen (slangen) en grote insecten.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:
De Bastaardarend jaagt meestal vanaf een uitkijkplaats aan de oever van een rivier of meer of in het open veld. Vangt prooien ook vanuit een cirkelende zoekvlucht of zoekt lopend naar watervogels, die niet kunnen vliegen. Bastaardarenden zijn trekvogels, die overwinteren in Noord-Egypte, Turkije, Irak, India en Zuid-China. Een deel blijft ook in Zuid-Europa. De vogels verlaten hun broedgebieden van september tot eind oktober en keren pas in het midden van april terug.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Afghanistan, Albanië, Armenië, Oostenrijk, Azerbeidzjan, Bangladesh, Wit-Rusland; Bhutan, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cambodja, Tsjaad, China, Kroatië, Djibouti, Egypte, Eritrea, Estland, Ethiopië, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongkong , Hongarije, India, Indonesië, Iran, Islamitische Republiek; Irak, Israël, Italië, Kazachstan, Kenia, Korea, Republiek, Koeweit, Kirgizië, de Democratische Volksrepubliek Laos, Letland, Libanon, Litouwen, Macau, Macedonië, Voormalige Joegoslavische Republiek, Maleisië, Moldavië, Mongolië, Montenegro, Marokko, Myanmar, Nepal, Oman, Pakistan, Palestijnse Gebieden, Bezette; Polen, Katar, Roemenië, Russische Federatie, Saoedi-Arabië, Servië, Singapore, Slowakije, Slovenië, Spanje , Soedan, Syrië, Taiwan, provincie van China, Tanzania, Verenigde Republiek, Thailand, Turkije, Oekraïne, Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam, Jemen, Zambia

FOTOGALERIE

 


Bastaardarend - Clanga Clanga
Bastaardarend - Clanga Clanga
Bastaardarend - Clanga Clanga
Bastaardarend - Clanga Clanga
Bastaardarend - Clanga Clanga
Bastaardarend - Clanga Clanga
Bastaardarend - Clanga Clanga
Bastaardarend - Clanga Clanga
Bastaardarend - Clanga Clanga
Bastaardarend - Clanga Clanga
Bastaardarend - Clanga Clanga
Bastaardarend - Clanga Clanga
Bastaardarend - Clanga Clanga
Bastaardarend - Clanga Clanga







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites