HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Schreeuwarend - Clanga Pomarina

Schreeuwarend

Clanga Pomarina

Nederlands SCHREEUWAREND

Clanga Pomarina (Brehm, 1831)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Clanga
English Lesser spotted eagle Français Aigle pomarin
Deutch Schreiadler Italiano Aquila macchiata minore
Polish Orlik krzykliwy Português Águia pomarina
Svenska Mindre skrikörn Español Aguila pomerana
Dansk Lille skrigeørn Russkiy Малый подорлик

Synonym(s): Aquila Pomarina

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC) as Aquila pomarina
2012 — Least Concern (LC) as Aquila pomarina
2009 — Least Concern (LC) as Aquila pomarina
2008 — Least Concern (LC) as Aquila pomarina
2007 — Least Concern (LC) as Aquila pomarina
2004 — Least Concern (LC) as Aquila pomarina
2000 — Not Recognized (NR) as Aquila pomarina
1994 — Not Recognized (NR) as Aquila pomarina
1988 — Not Recognized (NR) as Aquila pomarina


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort is stabiel
Er leven naar schatting 40.000 tot 60.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn twee ondersoorten gemeld:
- Aquila pomarina
- Aquila hastata

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 55 - 67 cm
Spanwijdte : (M) circa 146 cm / (V) circa 168 cm
Gewicht : (M) 1000 - 1400 gram / (V) 1300 - 2200 gram

Kenmerken Kenmerken:
Kleine arend, nauwelijks groter dan de buizerd. Verenkleed bij oude vogels bruin, bovenkop, nek en vleugeldekveren lichter bruin; rug, staart en vleugels donkerder bruin. Van de onderzijde zijn, in tegenstelling tot de bastaardarend, de lichaamsveren lichter dan die van vleugels en staart. De staart is smal, middelmatig lang, afgerond. Snavel zwart, poten geel, iris geelbruin. Beide geslachten gelijk gekleurd, vrouwtje iets groter. Jonge vogels eenkleurig chocoladebruin; vleugeldekveren met lichte punten en een lichtere nekvlek.

Vlucht Vlucht:
Vleugels van lichaam tot uiteinde even breed, 'als een plank'; slagpennen puntig, kop naar voren gestrekt. Tijdens het zweefvliegen worden de vleugels gewelfd gehouden.

Habitat Habitat:
Bossen op laagvlakten en bergwouden; in de Balkan ook droge bergwouden tot hoogten van 1800 meter.

Geluid Geluid:
Luidruchtig op de broedplaats 'juub-juub-juub-juub-jibjibjibjib. Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
Vooral kleine zoogdieren als woelmuizen, hermelijnen en konijnen, vogels, kikkers en hagedissen, (in het winterkwartier) grote insekten en ook aas. Ontfutselt bij voedselschaarste andere roofvogels hun buit.

Voortplanting Voortplanting:
De horst wordt vaak gebouwd in een oud nest van een buizerd of een wouw, in de onderste kruinlaag in oude loof- of naaldbossen. Op de rand van de horst wordt steeds weer vers groen aangebracht. Beide partners bouwen gezamenlijk het nest. Broedtijd April - Mei. Grootte van het nest: twee eieren, broedduur 38-42 dagen, nestperiode 50-55 dagen. Het vrouwtje broedt het meest en wordt door het mannetje van voedsel voorzien. Het paar blijft levenslang bij elkaar.

Overige Overige:
De schreeuwarend cirkelt op zoek naar voedsel laag boven de bosweiden en stort zich met aangelegde vleugels op zijn prooi. Lopend vangt hij meest kikkers en insecten. In de broedtijd cirkelen de paren luid roepend boven hun territorium. De mannetjes laten zich met aangelegde vleugels vallen en schieten onmiddellijk met gesloten vleugels weer omhoog. De Midden-Europese schreeuwarenden overwinteren in de savannen van Afrika. Zij trekken in het midden van augustus tot midden september weg en keren eind maart, begin april weer terug.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Armenië; Wit-Rusland; Bosnië-Herzegovina; Kroatië; Tsjechië; Estland; Duitsland; Letland; Litouwen; Noord-Macedonië; Polen; Russische Federatie (Europees Rusland); Slowakije; Slovenië; Oekraïne

FOTOGALERIE

 


Schreeuwarend - Clanga Pomarina
Schreeuwarend - Clanga Pomarina
Schreeuwarend - Clanga Pomarina
Schreeuwarend - Clanga Pomarina
Schreeuwarend - Clanga Pomarina
Schreeuwarend - Clanga Pomarina
Schreeuwarend - Clanga Pomarina
Schreeuwarend - Clanga Pomarina
Schreeuwarend - Clanga Pomarina
Schreeuwarend - Clanga Pomarina
Schreeuwarend - Clanga Pomarina
Schreeuwarend - Clanga Pomarina
Schreeuwarend - Clanga Pomarina
Schreeuwarend - Clanga Pomarina







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites