HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster

Afrikaanse Havikarend

Aquila Spilogaster

Nederlands AFRIKAANSE HAVIKAREND

Aquila Spilogaster (Bonaparte, 1850)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Aquila
English African Hawk Eagle Français Aigle africain
Deutch Afrikanische Habichtsadler Italiano Aquila minore africana
Polish Orzelek afrykanski Português Águia dominó
Svenska Afrikansk hökörn Español Águila-azor Africana
Dansk Afrikansk Høgeørn Russkiy Африканский орёл

Synonym(s): Hieraaetus Spilogaster

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC) as Hieraaetus spilogaster
2009 — Least Concern (LC) as Hieraaetus spilogaster
2008 — Least Concern (LC) as Hieraaetus spilogaster
2004 — Least Concern (LC) as Hieraaetus spilogaster
2000 — Unknown (LR/LC) as Hieraaetus spilogaster
1994 — Unknown (LR/LC) as Hieraaetus spilogaster
1988 — Unknown (LR/LC) as Hieraaetus spilogaster


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 55 - 65 cm
Spanwijdte : 142 cm
Gewicht : (M) 1150 - 1300 gram / (V) 1440 - 1640 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Afrikaanse Havikarend is een kleine tot middelgrote arend van ongeveer 55-65 cm lengte. De bovenste gedeelten zijn zwartachtig. Haar ondergedeelten zijn wit met zwarte strepen. De onderzijde van de vleugels zijn wit met een zwarte eindband. De borst is meestal wit met zwarte vlekken. Seksen gelijk zijn gekleurd, maar jonge vogels zijn bruin van boven en deze kleuring veranderd in zwart bij de volwassen exemplaren.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Afrikaanse Havikarend komt voor in tropisch Afrika, ten zuiden van de Sahara. Het is een vogel die van beboste heuvels houd.

Geluid Geluid:
De oproep is een schrille kluu-kluu-kluu.

Voedsel Voedsel:
De Afrikaanse Havikarend jaagt kleine zoogdieren, reptielen en vogels tot de grootte van een francolin.

Voortplanting Voortplanting:
Het bouwen van een nest, van bijna 1 meter in diameter, geschied in de vork van een grote boom. De leg is in het algemeen een of twee eieren.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Malawi; Mali, Mauritanië, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Siërra Leone, Somalië, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster
Afrikaanse Havikarend - Aquila Spilogaster







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites